Συνεργασία για την από κοινού ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων και για την οργάνωση κοινών ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων, όπως διαλέξεις, σεμινάρια, συνέδρια και μαθήματα, υπέγραψαν στην Κομοτηνή, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο πρυτανεύων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Αναπληρωτής Πρύτανης, Καθηγητής, Σταύρος Τουλουπίδης. Το μνημόνιο συνεργασίας του ΥΝΑΝΠ και του ΔΠΘ έχει διάρκεια δύο ετών.
Με την ευκαιρία της υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας, ο κ. Τουλουπίδης δήλωσε: «Δομική παράμετρος της λειτουργίας του πανεπιστημίου μας είναι ο στρατηγικός στόχος της αποτελεσματικής σύνδεσής του με τους θεσμικούς φορείς και ιδιαίτερα με τους φορείς της κυβέρνησης και με τα υπουργεία. Έχουμε εδραιωμένη την πεποίθηση ότι το πανεπιστημιακό μας έργο και η προσφορά μας μέσα από την υψηλή ποιότητα του ερευνητικού προσωπικού, καθώς και η παραγόμενη έρευνα πρέπει να διαχέονται στην κοινωνία. Η κοινωνία της γνώσης έχει καθήκον να υπηρετεί τις ανάγκες τους στόχους και τις προοπτικές της εθνικής, περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης. Προς αυτή την κατεύθυνση συνυπογράφουμε σήμερα με τον ΥΝΑΝΠ Κουρουμπλή σύμφωνο συνεργασίας ώστε ο κοινός στόχος σχεδιασμός και προγραμματισμός στη σύνταξη μελετών και στην υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων να δημιουργήσει πολυδιάστατα οφέλη για την χώρα και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.»
Ο κ. Κουρουμπλής ευχαρίστησε τον πρύτανη, τη σύγκλητο και τους εργαζόμενους του Πανεπιστημίου, καθώς και όσους συνετέλεσαν στο «να υπάρξει ένας αγωγός συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου ναυτιλίας και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.» Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε: «Είναι γνωστή η εργώδης προσπάθεια του πνευματικού κόσμου που συνδέεται με το Πανεπιστήμιο αυτό να συμβάλλει στην ουσιαστική ανάπτυξη μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης περιοχής της πατρίδας μας. Οι ρόλοι των Πανεπιστημίων της Θράκης και του Αιγαίου είναι ρόλοι ξεχωριστοί και ο καθένας από εμάς πρέπει να προσεγγίζει τη σχέση του με τα πανεπιστήμια αυτά με έναν ιδιαίτερο και ουσιαστικότερο τρόπο.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό να εμπεδώσει κανείς στη συνείδηση του απλού ανθρώπου τη σχέση του πανεπιστημίου και την ουσιαστική του συμβολή στην ανάπτυξη της περιοχής. Νομίζω ότι εδώ σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτό έχει επιτευχθεί. Φιλοδοξία και του δικού μας υπουργείου και της πολιτικής ηγεσίας συνολικά είναι να ανοίξουμε τον ορίζοντα των σχολών της ναυτικής εκπαίδευσης.
Το υπουργείο έχει υπό την εκπαιδευτική του ευθύνη περίπου δέκα Ακαδημίες εκπαίδευσης, τετραετούς φοίτησης και δύο Κέντρα Επιμόρφωσης. Έχουμε ναυτικούς που σήμερα είναι περιζήτητοι στον κόσμο. Θέλουμε η Ναυτιλία μας, η οποία, παρά την κρίση της ναυλαγοράς, παραμένει πρώτη ναυτιλία στον κόσμο, να διαθέτει πλοιάρχους και μηχανικούς ικανούς να ανταγωνίζονται το οποιοδήποτε σύστημα εκπαίδευσης παράγει τέτοιες ειδικότητες σε άλλες χώρες. Μου έλεγε ένας Έλληνας εφοπλιστής ότι ένα πλοίο αξίας 100 και 150 εκατομμυρίων ευρώ δεν μπορεί να το εμπιστευτεί παρά μόνο σε Έλληνες καπεταναίους. Με βάση τη σχέση αυτή θέλουμε και με το Πανεπιστήμιο εδώ να βρούμε τις διόδους συνεργασίας του Πανεπιστημίου με τις Σχολές μας, ώστε μέσα από διαλέξεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, μαθήματα, να αναπτύξουμε έναν κύκλο δραστηριοτήτων, οποίος θα δώσει τη δυνατότητα στους σπουδαστές μας, να διευρύνουν το γνωστικό και το νοητικό τους πεδίο ώστε να ανταποκρίνονται πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά στις απαιτήσεις της αγοράς.
Το ναυτικό επάγγελμα, η ναυτοσύνη, μπορεί και πάλι, μετά από μια περίοδο άλλων επιλογών, να αποτελέσει οδό ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας που μαστίζει τους νέους στην πατρίδα μας. Για αυτό θέλουμε να εξασφαλίσουμε στους νέους τις καλύτερες δυνατές γνώσεις.
Συζητήσαμε ακόμα ένα ζήτημα με τον πρύτανη όπως και με έναν παλιό μου συμμαθητή και συμφοιτητή, για τον οποίον είμαι υπερήφανος, τον καθηγητή Γιάννη Μπέκα. Το υπουργείο είναι αποφασισμένο με νομοθετική ρύθμιση που είναι σήμερα για επεξεργασία στη Βουλή, να προχωρήσει με την επέκταση των Πανελληνίων Εξετάσεων και για τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος. Υπάρχει λοιπόν ένα αίτημα, που το έθεσε και ο ίδιος ο πρύτανης και είναι μία από τις σχολές αυτές που θα φιλοξενήσουν τα νέα στελέχη του Λιμενικού Σώματος να λειτουργήσει στην Αλεξανδρούπολη. Επί της αρχής δεν είμαι αρνητικός. Θα το συζητήσουμε. Με απασχολεί η εξεύρεση στελεχιακού δυναμικού, που θα μπορέσει να κρατήσει σε υψηλό επίπεδο την εκπαίδευση σε ένα τέτοιο ίδρυμα. Είναι λοιπόν και αυτό ένα από τα θέματα για τα οποία μπορεί το μνημόνιο να αποτελέσει βάση συνεργασίας προσέγγισης και ανάπτυξης. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρύτανη και όλο το προσωπικό του πανεπιστημίου για τη θετική διάθεση που επιδεικνύουν.
Νομίζω θα είναι μια καλή εμπειρία και για το πανεπιστήμιο αλλά και για εμάς μια χρηστική δυνατότητα που πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο.»
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ