Συνέδριο Μινωικού Πολιτισμού

Τη διοργάνωση Διεθνούς Συνεδρίου για το Μινωικό Πολιτισμό προτείνει, με ανοικτή επιστολή, που απέστειλε στην ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, στις συναρμόδιες υπηρεσίες και φορείς της Κρήτης η Δημοτική Παράταξη του Ηρακλείου «Ενεργοί Πολίτες».
Θεωρώντας πως αποτελεί υποχρέωση για το Ηράκλειο, το οποίο φιλοξενεί την Πρωτεύουσα-Μητρόπολη του Μινωικού Πολιτισμού, την Κνωσό, αυτή η διοργάνωση, καλεί σε συστράτευση όλους ώστε να αναδειχθεί και να επαναπροσδιοριστεί η σημασία αυτού του κορυφαίου Πολιτισμού που διαρκώς μας τροφοδοτεί με νέα ευρήματα και παράλληλα να προστατευθούν οι υλικές μαρτυρίες του.
Ακολουθεί η ανοικτή επιστολή:
«Προς Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού  Μυρσίνη Ζορμπά
Υφυπουργό Πολιτισμού Κώστα Στρατή
Γενική Γραμματέα Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη
Περιφέρεια Κρήτης
Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης
Δήμο Ηρακλείου
Εφορία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου
Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων
Βρετανική Σχολή Αθηνών
Ανοικτή Επιστολή «Ενεργών Πολιτών» για διοργάνωση Διεθνούς Συνεδρίου για το Μινωικό Πολιτισμό
Ηράκλειο 16-01-2019
Είναι παγκοσμίως αποδεκτό πως η Κρήτη είναι το λίκνο του Μινωικού Πολιτισμού, ενός Πολιτισμού που ως τις μέρες μας φωτίζει με τη λαμπρότητα του ολόκληρο τον κόσμο εξακολουθώντας να απασχολεί με τα ευρήματα του αρχαιολόγους, ερευνητές και μελετητές σε όλα τα μήκη και πλάτη του Πλανήτη, σε μια προσπάθεια να κατανοηθεί πλήρως και να αποκρυπτογραφηθεί στις επιμέρους πτυχές του.
Η Δημοτική Παράταξη του Ηρακλείου «Ενεργοί Πολίτες» εξ αρχής οραματίστηκε και συμπεριέλαβε στο  πρόγραμμα της την  οργάνωση ενός Διεθνούς Συνεδρίου για το Μινωικό Πολιτισμό. Επιθυμία της με αυτό τον τρόπο να τονίσει την υποχρέωση του Ηρακλείου, ως τόπου φιλοξενίας της Πρωτεύουσας-Μητρόπολης, του Κοσμολογικού Κέντρου  αυτού του Πολιτισμού με εμβέλεια σε όλο το Αιγαίο, την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο, της Κνωσού , να αναδείξει και να επαναπροσδιορίσει τις διαστάσεις και τη σημασία του Μινωικού Πολιτισμού αλλά και όσα πρέπει σήμερα να κάνουμε φορείς και πολίτες για την προστασία του.
Το όραμα μας αυτό θεωρούμε πως ήλθε η ώρα να γίνει όραμα όλων και πράξη με τη συνεργασία πολλών, καθώς είναι μια διοργάνωση που ξεφεύγει από τα στενά όρια της Κρήτης και αγκαλιάζει το σύνολο των Φορέων Πολιτισμού της χώρας.
Οι πρόσφατες εξελίξεις, με τον εντοπισμό του Θρησκευτικού Κέντρου στην τοποθεσία «Μπουγάδα Μετόχι» της Κνωσού ,με τα πολύ σημαντικά επιμέρους ευρήματα στο σημείο αυτό, ισχυροποιούν  την πρόταση  μας γι αυτό το συνέδριο.
Από το  1878, που έγιναν οι πρώτες ανασκαφές στην Κνωσό, από τον Ηρακλειώτη Μίνωα Καλοκαιρινό και το 1900 που είχαμε τις πιο εκτεταμένες από το sir Arthour Evans, η Κνωσός διαρκώς μας τροφοδοτεί με νέα αρχαιολογικά ευρήματα και στοιχεία.
Και δεν είναι μόνο αυτή. Σε πάρα πολλά άλλα σημεία της Κρήτης έχουμε σε εξέλιξη ανασκαφές με ευρήματα της ίδιας περιόδου κι ακόμα περισσότερα σημεία όπου γνωρίζουμε πως υπάρχουν ευρήματα αλλά διάφοροι λόγοι, κυρίως οικονομικοί, δεν επιτρέπουν μέχρι σήμερα την αποκάλυψη τους.
Όλον αυτό το θησαυρό παλαιών και νέων δεδομένων θα μπορούσαμε μέσα από το Διεθνές Συνέδριο- που προτείνουμε να διοργανωθεί στο Ηράκλειο σε πρώτη φάση καθώς δεν αποκλείουμε την ανά τακτά χρονικά διαστήματα οργάνωση του και σε άλλες πόλεις της Κρήτης- να τον συνοψίσουμε και να τον επαναπροβάλλουμε διεθνώς προσκαλώντας όλους όσοι έχουν να προσφέρουν στον εμπλουτισμό της  επιστημονικής μελέτης και έρευνας του να συμμετάσχουν.
Η διοργάνωση αυτή θα δώσει και την ευκαιρία να δουν από κοινού όλοι οι Φορείς του Πολιτισμού πως θα μπορούσαν περαιτέρω να χρηματοδοτηθούν οι αρχαιολογικές ανασκαφές σε σημεία της Κρήτης αλλά και πως θα προστατευθούν ήδη ανασκαμμένοι χώροι, που δυστυχώς βλέπουμε σε πλήρη εγκατάλειψη, βορά σε λαθρανασκαφείς και αδιάφορους πολίτες.»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Written by