Πέθανε ένας από τους κορυφαίους βιολόγους με καταγωγή μάλιστα από το Ηράκλειο ο Φώτης Καφάτος. Η είδηση έχει σκορπίσει θλίψη στον επιστημονικό κόσμο καθώς όλοι μιλούν για έναν λαμπρό επιστήμονα.
Ο Φώτης Κ. Καφάτος από το 2005 μέχρι το 2010, ήταν ο πρώτος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας ,μέλος του επιστημονικού του συμβουλίου και έπειτα επίτιμος πρόεδρος του ΕΣΕ. Ήταν καθηγητής στο Ιμπίριαλ Κόλετζ και στο Χάρβαρντ, καθώς και στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Κρήτης. Είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα με την ελονοσία.
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης τις 16 Απριλίου 1940. Ο πατέρας του Κώστας, από το Μοναστηράκι Ρεθύμνου, ήταν γεωπόνος.
Έχει ένα αδελφό, τον Μηνά, ο οποίος είναι αστροφυσικός. Φοίτησε στο Λύκειο «Κοραής». Σπούδασε ζωολογία στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ το 1961 και βιολογία στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ το 1962. Έλαβε το διδακτορικό του στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στη βιολογία το 1965. Ήταν βοηθός καθηγητής στο Χάρβαρντ από το 1965 μέχρι το 1969, όταν και ανακηρύχθηκε καθηγητής στο ίδιο πανεπιστήμιο, θέση που διατήρησε μέχρι το 1994.
Έγινε μόνιμος Καθηγητής του Harvard σε ηλικία 29 ετών, όντας έτσι ο νεότερος Καθηγητής του Ιδρύματος, και μένοντας εκεί μέχρι το 1994.
Το 1972 μέχρι το 1982 ήταν καθηγητής βιολογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 1982 καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Το 1982 ίδρυσε το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, του οποίου ήταν πρόεδρος μέχρι το 1993, στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στο Ηράκλειο Κρήτης. Την περίοδο 1993-2005 ήταν γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας. Από το 2005 είναι καθηγητής ανοσογενομικής στο Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου.
Ήταν μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1982, μέλος της Academia Europaea το 1991. Είχε εκλεγεί ξένο μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών το 2002 και της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου το 2003. Το 2007 έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών. Αποτελούσε ιδρυτικό μέλος και πρώτο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας(ΕΣΕ) και μέλος του επιστημονικού του συμβουλίου. Διατέλεσε πρόεδρος μέχρι το 2010 και ήταν πλέον επίτιμος πρόεδρος του ΕΣΕ.
Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κρήτης στην είδηση του θανάτου του Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Φώτη Καφάτου συνήλθε εκτάκτως σήμερα.
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ηράκλειο, εξήρε την προσωπικότητα του εκλιπόντος, καθώς και τις πολύτιμες υπηρεσίες που πρόσφερε στο Ίδρυμα ως ακαδημαϊκός δάσκαλος και ερευνητής και αποφάσισε:
• Να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος
• Να αναρτηθεί μεσίστια η σημαία του Ιδρύματος την ημέρα της κηδείας
• Να παραστεί στη νεκρώσιμη ακολουθία ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης και να εκφωνήσει επικήδειο λόγο
• Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον τοπικό Τύπο
Πρέπει να σημειωθεί ότι το τελευταίο αντίο στον καθηγητή Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνιδρυτή του ΙΤΕ Φώτη Καφάτο, θα πουν την Τρίτη 21 Νοεμβρίου συγγενείς και φίλοι.
Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλλεί στις 12.30.μμ. στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά. Η σορός θα είναι στον Ι. Ναό στις 12 το μεσημέρι ενώ η ταφή του θα γίνει στο νεκροταφείο της Φορτέτσας.
Παράκληση της οικογένειας όπως αντί στεφάνων τα χρήματα να κατατεθούν για την ενίσχυση υπέρ του Βραβείου ετησίας Αριστείας «Φώτη Καφάτου».
Σε ψηφισμά του το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) αναφέρει:
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ι.Τ.Ε. σε έκτακτη συνεδρίασή του, μετά την είδηση του θανάτου του Διαπρεπούς Επιστήμονα και Πρωτοπόρου Ερευνητή Φώτη Καφάτου, Ιδρυτικού Στελέχους του ΙΤΕ και πρώτου Διευθυντή του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος (1982 – 1993), εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη και οδύνη του και ομόφωνα αποφασίζει:
1. Να εκδώσει το παρόν ψήφισμα, το οποίο και να αποστείλει στην οικογένεια του εκλιπόντος με τα θερμότατα συλλυπητήριά του.
2. Να ανακηρύξει την Τρίτη 21η Νοεμβρίου 2017, ημέρα κηδείας του εκλιπόντος, ως ημέρα πένθους για το ΙΤΕ.
3. Να παραστεί στην κηδεία του εκλιπόντος, και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου να εκφωνήσει επικήδειο λόγο.
4. Να καταθέσει το ποσό των 3.000 ευρώ για την ενίσχυση του θεσμού του Βραβείου Αριστείας στη Βιολογία «Φώτης Καφάτος» της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων.
5. Να διοργανώσει Διεθνές Συνέδριο στη μνήμη του εκλιπόντος στην Επιστημονική του περιοχή.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την σύζυγο του παγκοσμίως καταξιωμένου επιστήμονα στο πεδίο της Μοριακής Βιολογίας, Φώτη Καφάτου και της εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για την απώλειά του.
Επίσης τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος κορυφαίου Κρητικού επιστήμονα-ερευνητή με διεθνή αναγνώριση και διακρίσεις Φώτη Καφάτου, εκφράζει ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Παράλληλα ο Περιφερειάρχης συλλυπείται την Ακαδημαϊκή κοινότητα για την μεγάλη απώλεια, τονίζοντας στη συλλυπητήρια δήλωση του: «Ο Φώτης Καφάτος διακρίθηκε διεθνώς για το πολυσήμαντο έργο του και την πολύτιμη προσφορά του στην επιστήμη ως Ακαδημαϊκός δάσκαλος και ερευνητής. Ο εκλιπών συμπατριώτης μας τιμήθηκε με Ανώτερες και Ανώτατες διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ενώ προέβαλλε διεθνώς την Κρήτη και γενικότερα την χώρα μας. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του Φώτη Καφάτου αλλά και στην Ακαδημαϊκή κοινότητα που γίνεται φτωχότερη».
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ