Μνημόνιο συνεργασίας πρόκειται να υπογράψει η Ιστορική Βιβλιοθήκη της Ζαγοράς με το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ειδικότερα έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες από το Δήμαρχο Ζαγοράς – Μουρεσίου και Πρόεδρο της εφορείας της Βιβλιοθήκης κ. Παναγιώτη Κουτσάφτη σε συνεργασία με το Δ.Σ. και ήδη το τμήμα του Ιονίου Πανεπιστημίου έχει απαντήσει θετικά στη συνεργασία, η οποία θα επισημοποιηθεί με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας.
Για το σκοπό αυτό, το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν οι κατάλληλες συνεννοήσεις, ώστε να διαμορφωθεί η τελική ατζέντα της συνάντησης στη Ζαγορά το Μάιο του 2017, με εκπροσώπους καθηγητών του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας και επιτροπής της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ζαγοράς, η οποία θα χειριστεί το ζήτημα της συνεργασίας με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Ειδικότερα, τα ζητήματα που θα διερευνηθούν κατά την διάρκεια των προετοιμασιών της συνάντησης, αλλά και κατά την επίσκεψη των εκπροσώπων καθηγητών του Ιόνιου Πανεπιστημίου τον Μάιο στη Ζαγορά με σκοπό την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας, αφορούν μια σειρά θεμάτων που πιθανά μπορεί να δρομολογηθούν με τη συνεργασία του ανθρώπινου δυναμικού του Ιόνιου Πανεπιστημίου (Μέλη ΔΕΠ, Μεταπτυχιακοί, Διδακτορικοί Ερευνητές). Αναλυτικότερα για τις ανάγκες της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ζαγοράς προτείνονται:
α) να εκπονηθεί μια χωροταξική μελέτη που να συνδέει το χώρο, τις λειτουργίες, τον εξοπλισμό και τις δραστηριότητες της βιβλιοθήκης λαμβάνοντας υπόψη την υπάρχουσα κατάσταση
β) να επικαιροποιηθεί και να εναρμονιστεί με τις σύγχρονες προδιαγραφές το σύστημα καταλογογράφησης των βιβλίων (νεότερων και παλαιών)
γ) να εκπονηθεί ιστοσελίδα με τις σύγχρονες προδιαγραφές σχεδίασης λαμβάνοντας υπόψη το υπάρχον ψηφιακό υλικό των τεκμηρίων και τη διάθεση του στην κοινωνία
δ) να εκπαιδευτούν οι υπάλληλοι της βιβλιοθήκης στα νέα συστήματα καταλογογράφησης και διαχείρισης βιβλιοθηκών
ε) να εκπονηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα με βάση το σπάνιο υλικό της βιβλιοθήκης
στ) να πραγματοποιηθούν θερινά εργαστήρια και σχολεία με τους φοιτητές του Ιόνιου Πανεπιστημίου με την συνεργασία του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου και άλλων τοπικών φορέων
ζ) να ανατεθούν μεταπτυχιακές και διδακτορικές εργασίες με βάση το ανέκδοτο υλικό της βιβλιοθήκης στους φοιτητές του τμήματος σας
η) να δημιουργηθούν εργαστήρια συντήρησης χαρτιού στη Ζαγορά στο πλαίσιο προγραμμάτων ή σεμιναρίων.
Η Βιβλιοθήκη της Ζαγοράς ιδρύθηκε το 1762. Βασικοί και αποτελεσματικοί συντελεστές της ιδρύσεως και υπάρξεως της ιστορικής αυτής βιβλιοθήκης είναι δύο μεγάλες προσωπικότητες της Ζαγοράς. Οι φιλογενείς και φιλόμουσοι Ιωάννης Πρίγκος (1725-1789) και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Καλλίνικος ο Γ’ (1713-1791).
Το σπάνιο υλικό της βιβλιοθήκης προέρχεται από τα βιβλία που κατά καιρούς έστελνε ο Ι. Πρίγκος από την Ολλανδία (και τα οποία έφτασαν συνολικά τον αριθμό των 1000 τόμων περίπου), τα βιβλία (κυρίως χειρόγραφα) του Πατριάρχου Καλλινίκου, καθώς και αυτά που δώρισαν άλλοι επώνυμοι Ζαγοριανοί που κατείχαν υψηλές θέσεις στην Κωνσταντινούπολη, στην Ρωσία, στις παραδουνάβιες ηγεμονίες και αλλού.
Οι παραπάνω δωρεές, σπάνιες και σπουδαίες, αποτελούνταν από εκδόσεις της Βενετίας, Μεδιολάνου, Τεργέστης, Βιέννης, Χάγης, Άμστερνταμ, Λονδίνου, Παρισίων, Λειψίας και όλων γενικά των μεγάλων πνευματικών κέντρων της Ευρώπης. Όλες έχουν τυπωθεί σε τυπογραφεία επιφανών ακαδημιών, βασιλικών κολεγίων, και ονομαστών τυπογράφων όπως του Άλδου Μανούτου, Εράσμου Σμίτ κ.ά., περιέχουν δε έργα κλασσικής ελληνικής γραμματείας, θρησκευτικά, ιστορικά γεωγραφικά, όπως του φημισμένου Ολλανδού κοσμογράφου Αβραάμ Ορτέλλιου, και πολλά άλλα.
Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι από τις αρχές του 2016 ορίστηκε νέο Διοικητικό Συμβούλιο της εφορείας της Ιστορικής Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ζαγοράς από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, στην οποία συμμετέχουν ως Πρόεδρος ο Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Παναγιώτης Κουτσάφτης, Αντιπρόεδρος ο κ. Αλέξανδρος Καπανιάρης και μέλη η κα. Γεωργία Αγγελέτου, η κα. Ελένη Γεωργαλά και η κα Φιλιώ Βλάχου με αναπληρωματικά την κα Ελένη Γκάργκα, την κα Σταυρούλα Κράββαρη, τον κ. Κων/νο Λάσκο, τον κ. Κώστα Μαυρουδάκη, και την κ. Φωτεινή Ζούνου.
Από τις αρχές του 2016 έως σήμερα πραγματοποιήθηκαν μια σειρά ενεργειών κατόπιν σχετικών αποφάσεων της εφορείας που αφορούσαν την βελτίωση των υποδομών με αντίστοιχες προμήθειες εξοπλισμού (βιβλιοθήκες, έπιπλα, air condition, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, φωτοτυπικό) καθώς και την προμήθεια νέων βιβλίων. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης και καθαρισμού του κτιρίου.
Σε επίπεδο δράσεων υπάρχει ακόμα σε εξέλιξη η συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια της ιστορικής οργάνωσης και ήδη πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζαγοράς η φωτογραφική έκθεση του αρχείου Κ. Ρούσση στο Ελληνομουσείο Ζαγοράς καθώς και η ατομική έκθεση του Κώστα Κομνηνού στην αίθουσα εκθέσεων της βιβλιοθήκης το καλοκαίρι του 2016. Παράλληλα για τα καλοκαίρι του 2017 προγραμματίζονται δυο νέες εκθέσεις που αφορούν τα βότανα του Πηλίου και της Όθρυος καθώς και έκθεση ζωγραφικής του Ζαγοριανού Γιάννη Μηλιώνη.
Σε επίπεδο σχεδιασμού δράσεων προβλέπεται η δημιουργία ενός συλλεκτικού φακέλου ο οποίος θα περιέχει εκτυπώσεις σε μορφή αφίσας καθώς και σελιδοδείκτες) με χαρακτηριστικά θέματα χειρογράφων και παλαιοτύπων από την συλλογή της βιβλιοθήκης με στόχο να μπορούν οι επισκέπτες να προμηθεύουν ένα χαρακτηριστικό έντυπο, ανάμνηση της επίσκεψης τους και παράλληλα να δημιουργηθούν οι βάσεις για τη δημιουργία ενός οργανωμένου πωλητηρίου της βιβλιοθήκης. Παράλληλα δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για την δημιουργία λογότυπου της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης βασισμένο σε έργο του Κώστα Κομνηνού και υπάρχουν σκέψεις για τη δημιουργία μιας νέας ιστοσελίδας η οποία θα μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες στους πολίτες της περιοχής.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ