Μείωση ικανοποίησης τουριστών Αθήνας

Την μείωση της ικανοποίησης των επισκεπτών από την εμπειρία της Αθήνας κατέγραψε η Έρευνα «Περί ικανοποίησης Επισκεπτών και Απόδοσης Ξενοδοχείων Αττικής  2017», η οποία πραγματοποιήθηκε το φετινό καλοκαίρι και φθινόπωρο και πιο συγκεκριμένα από 1η Ιουλίου έως και 20 Οκτώβριου 2017 σε ξενοδοχεία – μέλη της ΕΞΑΑΑ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που επεξεργάστηκε η GBR Consulting, η συνολική αξιολόγηση της εμπειρίας των τουριστών από 8/10 το 2015, μειώθηκε σε 7,9/10  το 2016 και σε 7,7/10 το 2017, ενώ το ποσοστό των τουριστών που θα σύστηνε την Αθήνα σε άλλους, μειώθηκε σταδιακά από 95%  το 2015, σε 94% το 2016  και σε 91% το 2017.
Τα στοιχεία κίνησης και απόδοσης των ξενοδοχείων έως και τον Σεπτέμβριο 2017, (πληρότητα +4,1%, μέση τιμή δωματίου +4,2) αλλά και τα προσωρινά στοιχεία Οκτωβρίου 2017 (πληρότητα + 4,2%, μέση τιμή δωματίου +4,6%) σε σύγκριση με τα αντίστοιχα προηγουμένων ετών,  φανερώνουν την δυναμική του προορισμού μέσα από την σημαντική αύξηση της ζήτησης για την Αθήνα. Παρ’ όλα αυτά, η αθηναϊκή ξενοδοχεία βιώνει συνθήκες υπερφορολόγησης των ξενοδοχείων και αθέμιτου ανταγωνισμού, ενώ η Αθήνα δεν έχει καταφέρει να επιλύσει ακόμη τα χρόνια προβλήματα δυσλειτουργίας της.
Τα στοιχεία παρουσιάσθηκαν κατά την 47η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση Μελών ΕΞΑΑΑ η οποία πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Electra Palace στις 15 Νοεμβρίου2017 με την συμμετοχή πολιτειακών και τουριστικών φορέων, συνεργατών της Ένωσης και ΜΜΕ.
Ο Πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός στην ομιλία του επεσήμανε πως «μπορεί, αυτή τη στιγμή οι αριθμοί να δείχνουν στοιχεία ανάκαμψης σε σχέση με το αρνητικό παρελθόν (2008 -2013), ωστόσο, θα ήταν λάθος να σταθούμε μόνο σε μια ποσοτική προσέγγιση. Αν θέλουμε πραγματικά να δούμε πού βρισκόμαστε, θα πρέπει να συγκρίνουμε τα αποτελέσματα της Αθήνας με τον ανταγωνισμό. Την ώρα που τα ξενοδοχεία της Αθήνας δεν καταγράφουν περισσότερες από 3 εκ. αφίξεις αλλοδαπών, ανταγωνίστριες της Αθήνας πόλεις εξακολουθούν να προσελκύουν διπλάσιους επισκέπτες (όπως η Ρώμη με 7,4 εκ αφίξεις αλλοδαπών σε ξενοδοχεία, ή η Βαρκελώνη με 7,2 εκ αφίξεις αλλοδαπών σε ξενοδοχεία – στοιχεία gbr 2016). Σε ότι δε, αφορά στις τιμές, επίσης έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε, καθώς δεν έχουμε φτάσει καν τις τιμές του 2008. Για παράδειγμα τον μήνα Σεπτέμβριο του 2017, η μέση τιμή στα ξενοδοχεία της Αθήνας ήταν 100,44, όταν η αντίστοιχη μέση τιμή στην Ρώμη ήταν 149,76 και στη Βαρκελώνη 149,15, ενώ φυσικά και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν ακόμη υψηλότερες τιμές.
Παράλληλα, το γεγονός ότι η ικανοποίηση των επισκεπτών από τον προορισμό φθίνει σταθερά κατ’ έτος, πρέπει να μας προβληματίσει εγκαίρως και να εστιάσουμε αφενός στην επίλυση των χρόνιων προβλημάτων της πόλης και αφετέρου στην δημιουργία νέων, θεματικών επιλογών για τον επισκέπτη που θα κρατήσουν ζωηρό το ενδιαφέρον του και θα καθοδηγήσουν ανοδικά τη ζήτηση. Οι δείκτες ικανοποίησης των επισκεπτών, αυτή τη στιγμή δεν θεωρούνται αρνητικοί, η τάση τους όμως είναι καθοδική για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Ο Τουρισμός απαιτεί σταθερότητα, μέθοδο και στόχευση. Επιβάλλεται μια μακρόπνοη στρατηγική ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος, η οποία θα εξασφαλίσει στην Αθήνα τη θέση που της αξίζει και όχι πρόσκαιρους πανηγυρισμούς. Έναν ανάλογο μεγάλο ενθουσιασμό για την Αθήνα τον ζήσαμε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που όμως, τελικά διήρκεσε μόνο τέσσερα χρόνια, γιατί αυτό που απουσίαζε ήταν -και είναι- ένας σωστός  στρατηγικός  σχεδιασμός  για το μέλλον».
Κατά την διάρκεια της 47ης Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης Μελών της, η ΕΞΑΑΑ και η FORUM A.E. επίσης απέδωσαν Τιμητική Διάκριση στον κ. Αναστάσιο Κούμανη, ιδρυτή της έκθεσης ΧΕΝΙΑ και πρωτεργάτη του Ελληνικού Τουρισμού για το έργο του. Ο κ. Τάσος Κούμανης  διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος του ΣΕΟΕΣ (Σύνδεσμος Ελλήνων Οργανωτών Εκθέσεων και Συνεδρίων) και επί 17 συναπτά έτη μέλος ΔΣ του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Γεννήθηκε το 1939 στη Ζάκυνθο όπου έζησε μέχρι το 1953, όταν λόγω των καταστροφικών σεισμών που έπληξαν το νησί, η οικογένειά του έφυγε για την Αθήνα. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το 1968 ίδρυσε την ΞΕΝΙΑ, μία από τις πρώτες ιδιωτικές εταιρείες οργάνωσης εκθέσεων στην Ελλάδα. Στη πολυετή διαδρομή της η ΞΕΝΙΑ δημιούργησε ένα σημαντικό portfolio με περισσότερες από 200 εκθέσεις, συνέδρια και b2b εκδηλώσεις. Η σημαντικότερη και μακροβιότερη δραστηριότητα της εταιρίας είναι η διεθνής έκθεση εξοπλισμού τουριστικών επιχειρήσεων και μονάδων μαζικής εστίασης «Xenia» που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1969 στο Ζάππειο Μέγαρο και συνέβαλε καθοριστικά στην αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Written by