Ληστεία λαϊκού εισοδήματος

ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Περιφέρειες

«Με το νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι» η Κυβέρνηση, προχωρά σε νέα ληστεία στο λαϊκό εισόδημα με την ένταξη στην ανταπόδοση και των υπηρεσιών πρασίνου, με αποτέλεσμα οι δημότες μας να επιβαρυνθούν με το ποσό των 4.500.000 ευρώ» ανέφερε την Τετάρτη 9 Μαΐου 2018 ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης.
Συγκεκριμένα ανέφερε «Με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που δόθηκε για διαβούλευση, ενσωματώνονται παλιότερα σχέδια όπως ο «Καποδίστριας» και  ο «Καλλικράτης» και ταυτόχρονα γίνονται νέες προσαρμογές στην Τοπική Διοίκηση ώστε να απαντούν στις ανάγκες της νέας φάσης του κύκλου της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της αναμόρφωσης του αστικού συστήματος.
Την ίδια ώρα στήνεται ένα διευρυμένο πλαίσιο αποπροσανατολισμού με αιχμή το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, για να αποπροσανατολιστούν και να παραιτηθούν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, το σύνολο των λαϊκών οικογενειών από τις ανάγκες τους, να προσαρμοστούν στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της επανάκαμψης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομιλών, ντόπιων και ξένων.
Πλευρά των νομοθετικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης αφορά την προσπάθεια ευρύτατων συναινέσεων για να  υπηρετηθεί πιο στέρεα η  αντιλαϊκή ρότα, όπως για παράδειγμα με τον εξοβελισμό της Αρνητικής και Λευκής  ψήφου για προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα, με την συγκρότηση και την λειτουργία των οργάνων διοίκησης με συμμετοχή της αντιπολίτευσης στα  όργανα διοίκησης όπως αντιδήμαρχοι, Οικονομική Επιτροπή και Ποιότητας Ζωής, με την Εκλογή δημάρχου με το 50%+1, με το ενιαίο ψηφοδέλτιο σε Κοινότητες κάτω από 500 κατοίκους.
Ως Δημοτική Αρχή αποτελεί από χρόνια διατυπωμένη θέση μας η απλή, ανόθευτη αναλογική για την εκλογή του Δημοτικού και Περιφερειακού συμβουλίου στην βάση της ισοτιμίας της ψήφου.
Με το νομοσχέδιο η Κυβέρνηση, προχωρά σε νέα ληστεία στο λαϊκό εισόδημα με την ένταξη στην ανταπόδοση και των υπηρεσιών πρασίνου, με αποτέλεσμα οι δημότες μας να επιβαρυνθούν με το ποσό των 4.500.000 ευρώ.
Έτσι για παράδειγμα ο λαός μας καλείται να δεχτεί την επιπλέον φορολεηλασία στην Τοπική Διοίκηση, γιατί μόνο στις ανταποδοτικές υπηρεσίες μπορούν να προκηρύσσονται θέσεις με μόνιμη δουλειά.
•  Αυτό που στρατηγικά επιδιώκεται είναι οι πόροι της τοπικής διοίκησης να έχουν ως κύρια πηγή τους την ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα και η κρατική χρηματοδότηση να έχει «χαρακτήρα εξισορρόπησης».
• Παραμένει το άρθρο που επιτρέπει να παυτούν αιρετοί και όργανα «για σοβαρούς λόγους δημόσιου συμφέροντος με απόφαση υπουργού» και μένει το ίδιο ασαφές και απειλητικό για όποιον δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις του αστικού κράτους και του Κεφαλαίου, για όποιον κοίταξε προς την μεριά των λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων.
Καλούμε το Δημοτικό μας Συμβούλιο να σταθεί απέναντι στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις. Οι αιρετοί της Τοπικής Διοίκησης που επιμένουν να έχουν ως αφετηρία τους τον αγώνα και τις αγωνίες του λαού, να μην εγκλωβιστούν στη λογική για το πώς οι δήμοι θα γίνουν πιο λειτουργικοί και αποτελεσματικοί στην προώθηση μιας βαθειάς αντιλαϊκής πολιτικής».
Την εισήγηση του Δημάρχου ψήφισαν η παράταξη της Δημοτικής Αρχής και οι παρατάξεις «Ανυπότακτη Πολιτεία» και «Όλοι μαζί για την Πάτρα».
Την δική τους πρόταση ψήφισαν από κοινού, οι παρατάξεις «Νέα Πόλη» (Ν.Δ.), ΡΑΠ (ΣΥΡΙΖΑ), και «Τώρα για την Πάτρα», η οποία αναφέρει τα εξής: «Ναι στην απλή αναλογική. Όσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα, που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αναφέρονται στο σχέδιο νόμου απαιτείται περισσότερος χρόνος συζήτησης, προκειμένου οι αλλαγές που θα προκύψουν, να μεταρρυθμίζουν θετικά τα ζητήματα της αυτοδιοίκησης».