Κλειστός αρχαιολογικός χώρος Κομοτηνής

ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κλειστός από το 2017 παραμένει ο αρχαιολογικός χώρος των Αβδήρων, τόπος καταγωγής του Δημόκριτου, λόγω έλλειψης φυλακτικού προσωπικού. Η μη δυνατότητα φύλαξης δημιουργεί προβλήματα τόσο στην προστασία, όσο  και στην προβολή του χώρου μέσω της επισκεψιμότητας ντόπιων κι επισκεπτών.
Το κοινό, ωστόσο, θα έχει όλες τις Κυριακές του Μαρτίου (Κυριακή, 5, 12,19 και 26 Μαρτίου 2017) από τις 08.00 έως τις 15.00 τη δυνατότητα να γνωρίσει όλα όσα έχουν έρθει στην επιφάνεια τις τελευταίες έξι δεκαετίες έχοντας τη δυνατότητα να επισκεφτεί το χώρο, να τον γνωρίσει και να ενημερωθεί.
Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης, την κα Κωνσταντίνα Καλλιντζή με την ρύθμιση αυτή, που ξεκίνησε από τον Φεβρουάριο, η Εφορεία προσπαθεί να συμβάλει στην καλύτερη γνωριμία των ξένων επισκεπτών με την πατρίδα του Δημόκριτου. Προσφέρει επίσης τη δυνατότητα στους εντόπιους κατοίκους, τώρα που ο καιρός βελτιώνεται, να εντάξουν την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο σε μια κυριακάτικη εξόρμησή τους προς το ύπαιθρο.
«Στα φυλάκια του αρχαιολογικού μουσείου και του αρχαιολογικού χώρου υπάρχει ένας αριθμός ενημερωτικών φυλλαδίων για διάφορα μνημεία και αρχαία αντικείμενα τα οποία διανέμονται δωρεάν στους επισκέπτες» δηλώνει η κα Καλλιντζή.
Αρχαιολογικός Χώρος Αβδήρων
Στον Αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τμήμα της κύριας πόλης των Αβδήρων, Αρχαϊκής, Κλασσικής, Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής περιόδου, το οποίο μέχρι σήμερα έχει αποκαλυφθεί και απλώνεται σε μια έκταση 3.000στρ. Ξεχωρίζουν οι οχυρωματικοί περίβολοι, μεταξύ των οποίων είχε κατασκευαστεί το Θέατρο, ενώ στα νοτιοδυτικά υψώνεται ο λόφος της Ακρόπολης και στα βορειοδυτικά το αρχαϊκό, κλασικό και ελληνιστικό νεκροταφείο. Η ανασκαφική έρευνα στην περιοχή ξεκίνησε το 1950 από τον Αρχαιολόγο Δημήτριο Λαζαρίδη κι ακόμη και σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί. Αρκετά συχνά λόγω έλλειψης κονδυλίων και προσωπικού οι λαθρανασκαφείς φτάνουν πρώτοι στις ανασκαφές.