Ερευνητικό έργο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στο Ρέθυμνο

Τη συναίνεση του για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την περιφέρεια Κρήτης και το ΤΕΙ, ώστε να υλοποιηθεί το ερευνητικό πρόγραμμα που αφορά στην παραγωγή ενέργειας, μέσω φωτοβολταϊκών σταθμών για τον περιορισμό του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας στα δημοτικά κτίρια, έδωσε χθες κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου.
Η περιφέρεια προσδοκά το σύνολο των εργασιών που θα μελετηθούν να δώσει τη δυνατότητα οι δήμοι της Κρήτης να εντάξουν στα έργα τους την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη μείωση των λειτουργικών εξόδων τους, αλλά και στην αναβάθμιση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος, συνεισφέροντας στη μείωση των αέριων ρύπων.
Όπως ανέφερε χθες ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Μίνως Αλεφαντινός το ΤΕΙ Κρήτης αναλαμβάνει την υποχρέωση μέσα σε ένα χρονικό περιθώριο έξι μηνών να καταγράψει τις καταναλώσεις ρεύματος σε όλους τους δημοτικούς χώρους, προκειμένου μετά την καταγραφή να γίνει επεξεργασία των στοιχείων και με βάση αυτά να προβούν σε πρόταση χωροθέτησης καταλληλότητας του, που και πόσες μονάδες φωτοβολταϊκών μπορούν να εγκατασταθούν, ώστε να επιτευχτεί η μείωση του κόστους της ενέργειας.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης αναφέρθηκε στη χρησιμότητα του προγράμματος με τη συνδρομή του επιστημονικού ιδρύματος του νησιού τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Επειδή είμαστε μη διασυνδεόμενη περιοχή, η ενέργεια για την οποία μιλάμε, είναι μόλις 20 μεγαβατώρες. Εμείς δεν παθαίνουμε καμιά ζημιά με το να έχουμε μια επιστημονική εργασία που να λέει τι μπορούμε να κάνουμε. Ο ενεργειακός συμψηφισμός είναι ευρύτερος. Δεν έχει σημασία αν εγώ παράγω σε ώρα που δεν καταναλώνεται ενέργεια, αρκεί να την παράξω. Το επόμενο βήμα είναι να δημιουργηθούν κυψέλες ενέργειας, ώστε η ενέργεια να μην χάνεται όταν δεν χρησιμοποιείται. Ένα σχολείο σαν τα σύγχρονα που έχουμε φτιάξει είναι 50 κιλοβάτ η κατανάλωση ανά σχολείο. Αν κάνουμε δαπάνη 50.000 ευρώ έχουμε εξασφαλίσει ενέργεια στα σχολεία. Τα χρήματα αυτά δεδομένου και του κόστους του δανειακού είναι αποσβενόμενη δαπάνη σε επτά χρόνια».
Τόσο ο κ. Νίνος όσο και ο κ. Ανδρουλάκης συμφώνησαν με τη σύναψη της προγραμματικής σύμβασης με τον επικεφαλής της παράταξης Ρέθυμνο-Αλληλεγγύη-Ανατροπή να επισημαίνει πως αν εμπλακούν εταιρίες παραγωγής ενέργειας τότε θα είναι αντίθετος, ενώ ο κ. Μανουσογιάννης διαφώνησε τονίζοντας ότι ο στόχος είναι να εμπλακούν ενεργειακές κοινότητες στο πρόγραμμα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Written by