Επανεκλογή Ελλάδας στην κατηγορία «Α» ναυτιλιακών υπηρεσιών

Στις εκλογές για το Συμβούλιο του ΙΜΟ, που διεξήχθησαν στο Λονδίνο στο πλαίσιο της 30ής Συνόδου του Οργανισμού, η Ελλάδα εξελέγη μεταξύ των 5 πρώτων χωρών στην Κατηγορία Α. Τα κράτη που απαρτίζουν το Συμβούλιο, που λειτουργεί ως εκτελεστικό όργανο του Οργανισμού για την επόμενη διετία, εκλέγονται από τα 172 μέλη του ΙΜΟ. Η φετινή εκλογή είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι στην Κατηγορία Α -στην οποία εκπροσωπούνται τα κράτη με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών- εδώ και σχεδόν μια δεκαετία η εκλογή γινόταν διά βοής, χωρίς ψηφοφορία.
Στη φετινή ψηφοφορία, κατόπιν συντονισμένων ενεργειών των Υπουργείων Εξωτερικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η Ελλάδα συγκέντρωσε 151 ψήφους επί συνόλου 160 έγκυρων ψηφοδελτίων. Κατέλαβε έτσι η Ελλάδα την 5η θέση, πίσω από Κίνα, Ιαπωνία, Ιταλία και Παναμά και μπροστά από τις Ν. Κορέα, Ρωσία, Ην. Βασίλειο, Νορβηγία και ΗΠΑ.
Η αναλυτική ανακοίνωση της ΔΠΝ για τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας είναι:
1. Η 30η σύνοδος της Συνέλευσης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), πραγματοποιείται στην έδρα του Οργανισμού στο Λονδίνο, το χρονικό διάστημα από 27 Νοεμβρίου έως 06 Δεκεμβρίου 2017, με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών από το σύνολο των Κρατών – Μελών του Οργανισμού.
2. Η Συνέλευση του ΙΜΟ πραγματοποιείται ανά διετία και αποτελεί το ανώτατο όργανο του Οργανισμού. Την 1η Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο πάντα της Συνέλευσης, πραγματοποιήθηκε η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των 40 μελών του Συμβουλίου του ΙΜΟ, για τη περίοδο 2018-2019. Κατόπιν συντονισμένων προσπαθειών του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η χώρα μας επανεξελέγη, με 151 ψήφους, μεταξύ των πέντε πρώτων χωρών σε αριθμό ψήφων στην «Α» κατηγορία του Συμβουλίου του ΙΜΟ, στην οποία εκλέγονται οι χώρες με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών.
3. Στην Κατηγορία «Α» εκλέχθηκαν, κατά σειρά εκλογής οι: Κίνα, Ιαπωνία, Ιταλία, Παναμάς, Ελλάδα, Νότια Κορέα, Ρωσία, Ην. Βασίλειο, Νορβηγία και ΗΠΑ.  Στην Κατηγορία «Β», στην οποία εκλέγονται χώρες με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη χρήση θαλάσσιων υπηρεσιών, εκλέχθηκαν οι: Βραζιλία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ολλανδία, Ισπανία, Σουηδία, Αυστραλία και Η.Α.Ε. Στη Κατηγορία «Γ», στην οποία εκλέγονται χώρες με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην παροχή ή χρήση των ναυτιλιακών υπηρεσιών, με αντίστοιχη γεωγραφική εκπροσώπηση, εκλέχθηκαν οι: Μπαχάμες, Βέλγιο, Χιλή, Κύπρος, Λιβερία Δανία, Αίγυπτος, Ινδονησία, Κένυα, Μαλαισία, Μάλτα, Μεξικό, Μαρόκο, Περού, Φιλιππίνες, Τζαμάικα, Σιγκαπούρη, Ν. Αφρική, Ταϋλάνδη και Τουρκία.
4. Με αφορμή την εκλογή της Ελλάδας στην Κατηγορία «Α» του Συμβουλίου του ΙΜΟ, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής δήλωσε: «Η επανεκλογή της Ελλάδας στην Κατηγορία «Α» του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, έρχεται ως επιστέγασμα της δυναμικής της παρουσίας στο παγκόσμιο ναυτιλιακό στερέωμα και επιβεβαιώνει την αναγνώριση της ναυτιλιακής κοινότητας στην ασφαλή και ποιοτική εξυπηρέτηση των μεταφορικών αναγκών του θαλάσσιου εμπορίου από τον ελληνικό στόλο. Κατά την επόμενη διετία προσβλέπουμε στην εποικοδομητική συνεργασία με τα λοιπά Κράτη – Μέλη του Συμβουλίου του ΙΜΟ, με στόχο την επίτευξη των στρατηγικών προτεραιοτήτων του Οργανισμού».
5. Στο πλαίσιο της ίδιας Συνόδου ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις τόσο για τη λειτουργία του Οργανισμού όσο και για τις Διεθνείς Συμβάσεις που υιοθετούνται υπό την αιγίδα του. Επίσης θεωρούνται ως προεξάρχουσας σημασίας οι Αποφάσεις που αφορούν:
(α) το Στρατηγικό σχεδιασμό και μεταρρυθμίσεις του ΙΜΟ. Συγκρατείται η υιοθέτηση αποφάσεων του Οργανισμού για: (i) το Στρατηγικό Σχέδιο του Οργανισμού για την περίοδο 2018-2023 και (ii) την Εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου του Οργανισμού.
(β) την Εκτέλεση προϋπολογισμού του Οργανισμού για την προσεχή διετία.
(γ) Υποχρεωτικό σύστημα επιθεωρήσεων των Κρατών Μελών του ΙΜΟ, όπου αποδόθηκε προτεραιότητα στην υλοποίηση των, σχετικών με το Σύστημα Επιθεωρήσεων των Κρατών Μελών του ΙΜΟ, Αποφάσεων της Συνέλευσης του Οργανισμού (Mandatory Member States Audit Scheme).

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Written by