Ειδική Διάσκεψη Προστασίας Χριστιανικών Κοινοτήτων

«Ειδική διάσκεψη των πρακτικών της 2ης Διεθνής Διάσκεψης των Θρησκευτικών Ηγετών για την προστασία των Χριστιανικών Κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή λόγω των πολέμων θα πραγματοποιηθεί πριν την 3η Διεθνή Διάσκεψη που θα γίνει το 2019 στην Αθήνα» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά από ερώτηση του πρακτορείου ειδήσεων «Ην-Ων» κατά τη διάρκεια συνέντευξης την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017.
Ακόμη ο υπουργός τόνισε «Από το τέλος της 1ης Διεθνής Συνάντησης μέχρι τη 2η Διεθνή Συνάντηση οι ισχυρές δυνάμεις δεν ασχολήθηκαν με το θέμα όπως ο ΟΗΕ και η ΕΕ.
Χρειάζεται υπεράσπιση των Χριστιανικών Κοινοτήτων. Ήδη με πρωτοβουλία του Αρχιεπίσκοπου της Κύπρου Χρυσόστομου έχει υπογραφεί η Συνθήκη Πολιτιστικών Αγαθών και προστασία θρησκευτικών μειονοτήτων».
Επίσης ο κ. Κοτζιάς ανέφερε «η δια θρησκευτική Διάσκεψη πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Ελλάδας για τη προστασία θρησκευτικών και πολιτιστικών μειονοτήτων. Φέτος συμμετείχαν 38 θρησκευτικοί αντιπρόσωποι, 10 με 11 υπουργοί, 168 μαζί με τους επίσημους και συνολικά 320 άτομα που είχαν σχέση με την θεματολογία.
Συζητήθηκε η επιστροφή πληθυσμού όπου υπάρχει πόλεμος όπου να γίνει προβολή του θέματος στον ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και σε έκδοση ηλεκτρονικής και έντυπης μορφής να δημοσιοποιηθούν οι ομιλίες των θρησκευτικών ηγετών.
Για τη δημιουργία της 2ης Διάσκεψης αποφασίστηκε να βοηθηθεί η Ελλάδα από την Αυστρία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επίσης τιμήθηκε ο εκλιπών Πρέσβης της Βραζιλίας Κυριάκος Αμιρίδης ο οποίος είχε διοργανώσει την 1η Διάσκεψη.
Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν διμερείς συναντήσεις με τους υπουργούς των χωρών που συμμετείχαν και με τους θρησκευτικούς ηγέτες.
Με τον Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίο συζητήσαμε τα προβλήματα που υπάρχουν στην Ελληνική Κοινότητα, βοηθήσαμε στην επαναρρύθμιση των σχολείων στην Ίμβρο και στο ότι θα ξεκινήσουν μετά από 20 χρόνια οι εκλογές στα Ελληνικά Βακούφια.
Έγινε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστίνης για τη προώθηση λύσης Παλαιστινιακού κράτους.
Με τον Πατριάρχη συνεργαζόμαστε για την προώθηση της Ορθοδοξίας.
Για μεν τη Συρία η Ελληνική πολική στηρίζει την ειρήνη. Η Ελλάδα πιστεύει ότι η Συρία πρέπει να ανήκει στο λαό της. Η Συρία πρέπει να διασφαλίσει τα δικαιώματα όλων των Εθνοτήτων και  των Κοινοτήτων. Η Ρωσία έκανε πρόταση για αλλαγή του συντάγματος της Συρίας. Όμως οι Σύριοι θα φτιάξουν τη χώρα τους. Πρέπει να σημειωθεί ότι 12 με 14 εκατομμύρια Σύριοι από τ1 25 έχουν φύγει από τη χώρα τους λόγω του πολέμου. Πρέπει να επιστρέψουν για να φτιάξουν τη χώρα τους.
Για μεν τις κατεδαφίσεις κτιρίων που έγιναν στην Αλβανία πρόκειται για κτίρια που δεν διεκδίκησαν οι ιδιοκτήτες τους. Η Ελλάδα στους όρους που έχει θέση είναι η προστασία της ιδιοκτησίας αλλά και των μειονοτήτων. Η διαπραγμάτευση που γίνεται είναι οι μειονότητες να προσδιορίζονται και εκτός ζωνών της χώρας της Αλβανίας. Επί Χότζα σε συγκεκριμένες ζώνες καθιερώνονταν οι μειονότητες. Όταν έπεσε ο Χότζας δεν αποδόθηκαν τίτλοι ιδιοκτησίας. Προσπαθούμε μέσω της διπλωματίας να καθυστέρηση ο πολεοδόμηση προκειμένου να καθοριστούν οι τίτλοι ιδιοκτησίας των μειονοτήτων. Το θέμα έχει προκύψει για ένα βενζινάδικο το οποίο κατεδαφίστηκε αλλά θα του δοθεί η άδεια να ανοίξει αλλού.
Όσο πρόκειται για του πρόσφυγες της Αιγύπτου σε διμερή συνάντηση που έγινε με τον υπουργό της δώσαμε την διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την εκπαίδευσή τους.
Τέλος στις 4 Δεκεμβρίου 2018 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση  στη Βουδαπέστη με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για θέματα ενέργειας και για το μέλλον της Ευρώπης.»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Written by