Διεύρυνση ΕΕ

Τις ενταξιακές συνομιλίες με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, ξεκίνησαν οι ευρωβουλευτές αλλά αμφισβήτησαν τις συζητήσεις ένταξης με την Τουρκία.
«Η πολιτική διεύρυνσης αποφέρει αποτελέσματα», τόνισε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων για τη διεύρυνση, κ. Johannes Hahn σε συζήτηση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων σχετικά με τη δέσμη μέτρων για τη διεύρυνση του 2018. Αναφέρεται στα κυριότερα επιτεύγματα και προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι υποψήφιες χώρες και οι δυνητικοί υποψήφιοι κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Ο Επίτροπος σημείωσε ότι η Αλβανία και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας εξασφάλισαν τη σύσταση της Επιτροπής να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες, ενώ η Τουρκία «συνεχίζει να απομακρύνεται σημαντικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Από την άλλη ορισμένοι ευρωβουλευτές εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την έκθεση της Τουρκίας, αμφισβητώντας την πρόθεση της Επιτροπής να αντιμετωπίσει την Τουρκία ως στρατηγικό εταίρο, λόγω των σοβαρών παραβιάσεων του κράτους δικαίου και του τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Συγκεκριμένα η εισηγήτρια κ. Kati Piri (S & D, NL), για την Τουρκία, δήλωσε:
«Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία το 2017, η υποψήφια χώρα επιδεικνύει χειρότερη πρόοδο στις προσπάθειές της να εκπληρώσει τα πολιτικά κριτήρια της ΕΕ. Η σχεδόν δύο ετών κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει περιορίσει σοβαρά τα θεμελιώδη δικαιώματα, δέκα χιλιάδες άνθρωποι έχουν φυλακιστεί χωρίς τη δέουσα διαδικασία και έχει διεξαχθεί αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα για ένα νέο σύνταγμα. Ωστόσο, παρά τη ζοφερή ανάλυση, η Επιτροπή δεν αποκομίζει οποιεσδήποτε πολιτικές συνέπειες. Διατηρεί την ψευδαίσθηση ότι η διαδικασία ένταξης μπορεί να συνεχιστεί, ακόμη και μετά την εφαρμογή ενός συντάγματος το οποίο δεν τηρεί τις βασικές αρχές της δημοκρατίας. Με αυτή τη στρατηγική «χωρίς φτέρνα», η Επιτροπή έχασε την ευκαιρία να στείλει ένα σαφές μήνυμα στον Πρόεδρο Erdoğan ότι οι πολιτικές του έχουν άμεσο αντίκτυπο στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας ».
Ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του ΕΚ και εισηγητής για τη Σερβία David McAllister δήλωσε:
«Η Σερβία είναι ένας από τους δύο πρωταρχικούς παράγοντες της διαδικασίας διεύρυνσης. Η κυβέρνηση στο Βελιγράδι έχει υιοθετήσει σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που συνεχίζουν να παράγουν αποτελέσματα. Ωστόσο, η αντιμετώπιση και η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στον τομέα του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων παραμένει το πιο σημαντικό καθήκον της Σερβίας. Το Βελιγράδι και η Πρίστινα πρέπει να εμβαθύνουν σημαντικά τη δέσμευσή τους στον διάλογο. Η Σερβία για το μέλλον των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο είναι συνεπώς πολύ σημαντική».
Ο κ. Knut Fleckenstein (S & D, DE), εισηγητής για την Αλβανία, δήλωσε:
«Η Αλβανία αξίζει πλήρως αυτή τη θετική σύσταση. Η χώρα βρίσκεται σε πλήρη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης της, η οποία υπογραμμίζει έντονα την ευρωπαϊκή της φιλοδοξία και ενισχύει την πρόοδο και σε άλλες βασικές προτεραιότητες. Επιπλέον, η εμπειρία της Αλβανίας από τη μεταρρύθμιση αυτή θα είναι χρήσιμη και για άλλες χώρες της περιοχής. Βασίζομαι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο για να προχωρήσει περαιτέρω η διαδικασία ένταξης της χώρας.»
Ο κ. Charles Tannock (ECR, UK), εισηγητής για το Μαυροβούνιο, σημείωσε:
«Η έκθεση της Επιτροπής για το Μαυροβούνιο είναι μια δίκαιη αξιολόγηση της προόδου και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα. Με όλα σχεδόν τα κεφάλαια διαπραγμάτευσης, το Μαυροβούνιο είναι ο πρωταγωνιστής της διαδικασίας προσχώρησης και βρίσκεται σε καλή θέση για να εδραιώσει την πρόοδό του και να επικεντρώσει τις προσπάθειές του σε εκείνους τους τομείς που υπογραμμίζονται για βελτίωση».
Ο Ivo Vajgl, εισηγητής της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, δήλωσε: «Προτείνοντας για άλλη μια φορά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμμένει στην αρχή ότι οι υποψήφιες χώρες κριθούν με βάση τα δικά τους πλεονεκτήματα. το τελευταίο εμπόδιο – το θέμα της ονομασίας με την Ελλάδα – ελπίζουμε ότι θα ξεπεραστεί σύντομα και ότι η χώρα θα μπορέσει να αφιερώσει όλη της την ενέργεια για να επιδιώξει τη μεταρρύθμιση και να εκπληρώσει όλα τα απαραίτητα κριτήρια για την ένταξη στην ΕΕ.»
Ο Igor Šoltes, εισηγητής για το Κοσσυφοπέδιο, τόνισε: «Είναι σημαντικό για την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζει: την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, επιδιώκοντας ένα ανεξάρτητο και πλήρως λειτουργικό δικαστικό σύστημα. Προκειμένου η περιοχή να παραμείνει σταθερή, είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας με ειρηνικό, ανεκτικό και σεβασμό τρόπο. Αναμένω ότι η απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων θα χορηγηθεί σύντομα στο Κοσσυφοπέδιο και ότι θα υπάρξουν όσο το δυνατόν λιγότερα εμπόδια στην πορεία ».
Ο κ. Cristian Dan Preda (ΕΛΚ / ΕΔ), εισηγητής για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, δήλωσε: «Ανησυχώ ότι ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων στη Β-Ε επιβραδύνθηκε λόγω πολιτικών διαφωνιών. Η Β-Ε πρέπει να προλάβει άλλες χώρες στην περιοχή και να βρει τον υποψήφιο με αποτέλεσμα να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να βρεθεί επειγόντως συμβιβασμός στις αλλαγές της εκλογικής νομοθεσίας, ιδίως για την Ομοσπονδιακή Βουλή των Λαών, ώστε να μπορούν να πραγματοποιηθούν αξιόπιστες εκλογές τον Οκτώβριο.»
Πρέπει ν σημειωθεί ότι έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις προσχώρησης με την Τουρκία (2005), το Μαυροβούνιο (2012) και τη Σερβία (2014).

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Written by