Δημοψήφισμα εδώ και τώρα

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΘΕΜΑΤΑ

Έφυγαν από την κυβέρνηση οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (ΑΝΕΛ) εξαιτίας της συμφωνίας των Πρεσπών που θέλει να περάσει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή των Ελλήνων για να χαρίσει το όνομα Μακεδονία. Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε την Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019, σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος σε ερώτηση του Πρακτορείου Ειδήσεων Ην-Ων και της πολιτικής ψηφιακής εφημερίδας Δέσμευσης «Εάν περάσει ο Πρωθυπουργός την συμφωνία των Πρεσπών με 150 ή 151 ψήφους και όχι με 180 όπως ορίζει το Σύνταγμα τί θα κάνετε;», απάντησε «Θα προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, θα πάμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σε οποιαδήποτε περίπτωση και οποιοδήποτε τρόπο θα μπλοκάρουμε την συμφωνία».
Να σημειωθεί ότι ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στους βουλευτές του της κοινοβουλευτικής ομάδας τον κ. Θανάση Παπαχριστόπουλο, τον κ. Κόκκαλη και την κα Έλενα Κουντουρά. Συγκεκριμένα είπε «Ο κ. Παπαχριστόπουλος έχει πάρει θέση υπέρ της συμφωνίας εδώ και καιρό, η κα Κουντουρά που έγινε υπουργός εξαιτίας των ΑΝΕΛ είναι στην Κίνα για δουλειά αλλά δεν έχει πάρει επίσημη θέση ακόμα ενώ ο κ. Βασίλης Κόκκαλης που εγώ τον έκανα υπουργό είχε δηλώσει ότι θα μιλήσει με την κα Κουντουρά και από ότι φαίνεται πάει να την βρει στη Κίνα να μιλήσουν. Ήδη όμως έχουμε επαφές και με άλλους βουλευτές για την αριθμητική μας δύναμη στην βουλή ενώ οι γραπτές μας παραιτήσεις θα γίνουν την Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019.
Για τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζω ότι θα δεχτώ την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης εάν ανακοινώσει ότι δεν δέχεται το όνομα Μακεδονία και την συμφωνία των Πρεσπών.
Οι ΑΝΕΛ όσο υπάρχει ο όρος Μακεδονία δεν ψηφίζουν την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Η λύση των Πρεσπών ήταν πρόταση της Ελλάδας και όχι των ΗΠΑ. Ζητάω δημοψήφισμα για την συμφωνία των Πρεσπών για να αποφασίσει ο Ελληνικός λαός. Επίσης καλώ όλους τους βουλευτές και τις πατριωτικές δυνάμεις αλλά και όσους δεν είναι βουλευτές να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο μέτωπο κατά της συμφωνίας και ζητώ συγνώμη από όσους στο παρελθόν πρώην βουλευτές μου είχα διαφωνία και κυρίως από τον Παύλο Χαϊκάλη που όταν κατηγορήθηκε και αθωώθηκε δεν τον στήριξα όπως έπρεπε.».