Γερμανική εντολή «Βόρεια Μακεδονία»

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΘΕΜΑΤΑ

Επικύρωσε το όνομα Βόρεια Μακεδονία για την ΠΓΔΜ η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη που δόθηκε στο Μαξίμου μαζί με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019.
Πρέπει να σημειωθεί ότι έθεσε τους όρους της συνάντησής της με τον Πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019 στην κατοικία του Γερμανού Πρέσβη στο Χαλάνδρι. Συγκεκριμένα είπε «Δεν θα μιλήσω με τον κ. Μητσοτάκη για την ονοματολογία της Βόρειας Μακεδονίας». Ακόμη αναφέρθηκε στο προσφυγικό και παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει καμμία συμφωνία για τους πρόσφυγες εκτός από τους Σύριους της ποσόστωσης σε σχέση με κάθε χώρα της Ευρώπης και ότι τώρα θα μπει η διαδικασία της συζήτησης αφού έχουν έρθει αυτές οι ορδές των προσφύγων.
Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Αλέξης Τσίπρας άφησε έντεχνα την Καγκελάριο να επικυρώσει το όνομα Βόρεια Μακεδονία. Ο Πρωθυπουργός μίλησε για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας για τον διαμελισμό της Ευρώπης λόγω της αντιευρωπαϊκής πολιτικής που κατά την γνώμη του αναπτύσσεται, ενώ επικεντρώθηκε στην αναθεώρηση του Δουβλίνου και στη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.