Αύξηση υπογεννητικότητας στην Ελλάδα

ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΗΤΗ Περιφέρειες

Το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας και η αντιμετώπιση του που έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια λόγω και της μετανάστευσης βρέθηκε στο επίκεντρο της ημερίδας που οργάνωσε η Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης. Σκοπός της ημερίδας ήταν η ενημέρωση φορέων και πολιτών για το δημογραφικό ζήτημα και τις διαστάσεις του οι οποίες είναι καταλυτικές τόσο στην οικογένεια, όσο και στους τομείς της Κοινωνικής Ασφάλισης, της Πρόνοιας, της Υγείας.
Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο της Παγκρήτιας Τράπεζας παρουσιάστηκαν στοιχεία της αυξητικής τάσης της υπογεννητικότητας στη χώρα μας ενώ έγιναν συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του ανησυχητικού φαινομένου. Συμμετείχαν η βουλευτής, Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για το δημογραφικό-Σία Αναγνωστοπούλου, η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη, εκπρόσωποι Υπουργείων, Καθηγητές Πανεπιστημίου, επιστήμονες με ειδίκευση στο θέμα από την Εκπαιδευτική Κοινότητα, Κοινωνικών Δομών, των πολυτέκνων, τριτέκνων, ενώ τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης εκπροσώπησε ο Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Κουνάλης.
Η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης στο τομέα Κοινωνικής Πολιτικής Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη μιλώντας για το θέμα ανέφερε ότι, ο δείκτης γονιμότητας πανελλαδικά βρίσκεται στο 1,33 ενώ στην Κρήτη είναι 1,47 προσθέτοντας:  «Βεβαίως και αυτός είναι πάρα πολύ χαμηλός καθώς ο δείκτης για να μην είναι ένα κράτος γερασμένο θα πρέπει να βρίσκεται στο 2,1. Για την Περιφέρεια Κρήτης η ημερίδα αποκτά ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα γιατί το δημογραφικό είναι, ίσως, το σημαντικότερο πρόβλημα, που αντιμετωπίζει η χώρα μας και που μπορεί μακροχρόνια να αποδειχθεί μοιραίο. Η Πολιτεία οφείλει τάχιστα να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της «ωρολογιακής βόμβας» του δημογραφικού και να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες και δράσεις που θα στοχεύουν, στην ενίσχυση της γεννητικότητας, την μεταβολή του δείκτη νέων ηλικιών την αποκατάσταση του ισοζυγίου ενεργού πληθυσμού» ανέφερε η κ. Βρέντζου τονίζοντας ότι «πρέπει να δοθεί έμφαση στις πολιτικές που θα ενισχύουν την οικογένεια και ιδιαίτερα την πολυμελή. Θα πρέπει να δοθούν φορολογικά και οικονομικά κίνητρα και να αναδειχθεί η συμβολή της νέας οικογένειας στην κοινωνική ευημερία. Στην οικογένεια που διαχρονικά στην Ελληνική πραγματικότητα ήταν ο πιο ισχυρός υποστηρικτικός θεσμός τόσο του ατόμου όσο και του έθνους. Στην οικογένεια που αποτελεί την πηγή ανατροφοδότησης της χώρας με νέο και δραστήριο ανθρώπινο δυναμικό. Το δημογραφικό πρόβλημα πρέπει να γίνει η απόλυτη εθνική προτεραιότητα και στρατηγική».
Η βουλευτής, Πρόεδρος Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για το δημογραφικό-Σία Αναγνωστοπούλου που συνεχάρη την Περιφέρεια Κρήτης για την διοργάνωση της ημερίδας, υπογράμμισε: «Ήδη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής έχουν αρχίσει και καταθέτουν τις προτάσεις τους φορείς όπως οι εκπρόσωποι των πολύτεκνων, τρίτεκνων και άλλοι, προκειμένου να φτάσουμε σε ένα πόρισμα που θα δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές που θα πρέπει να ακολουθήσει η Πολιτεία, για να ανατραπεί η καθοδική τάση που έχει η γονιμότητα και οι γεννήσεις στη χώρα. Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα, πράγμα που δεν έγινε στο παρελθόν και δεν το λέω από πολιτική αντιπαράθεση, δηλαδή να φτιαχτούν αυτές οι υποδομές που θα στηρίξουν την Ελληνική οικογένεια και θα συμβάλουν ώστε οι νέοι άνθρωποι να αποφασίζουν να κάνουν παιδιά. Χαιρετίζω λοιπόν αυτή την ημερίδα και χαίρομαι που ξεκίνησε από την Κρήτη αυτή η συζήτηση».
Από την πλευρά του ο καθηγητής του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Παπαδάκης που συνεχάρη επίσης την Περιφέρεια Κρήτης για την διοργάνωση της ημερίδας, μίλησε για την νεανική ανεργία και το «Brain Drain» στην Ελλάδα.  Σε δηλώσεις του ειδικότερα ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Το δημογραφικό είναι ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα στη χώρα. Ένα κρίσιμο στατιστικό για παράδειγμα είναι, ότι, έχουμε μεγάλη αντιπροσώπευση νέων ανθρώπων που έχουν δουλειά και παρόλα αυτά φεύγουν στο εξωτερικό κάτι που δεν είναι ακριβώς αναμενόμενο. Στο πλαίσιο μιας μεγάλης έρευνας που ολοκληρώσαμε το Δεκέμβριο του 2016 με χρηματοδότηση ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου, έχουμε μία σειρά από πολύ ανησυχητικά ευρήματα. Πέρα από το προφανές ότι παραμένει πολύ υψηλή η νεανική ανεργία, αυτό το γνωρίζουμε, έχει μειωθεί εξελικτικά από το 2013 που έχει το ιστορικό υψηλό, ωστόσο ακόμα και σήμερα ένας στους δύο νέους κατά τι λιγότερο από 43% παραμένει άνεργος. Προφανώς πρέπει να σκύψουμε και στη νέα γενιά πολύ περισσότερο, και όχι μόνο σε ρηματικό επίπεδο, αλλά σε πρακτικό επίπεδο δημιουργώντας προϋποθέσεις που θα συγκρατήσουν αξιόπιστα το νεανικό πληθυσμό στη χώρα και λέω αξιόπιστα γιατί αρκετοί από τους νέους ένα σημαντικό μέρος των νέων προτεραιοποιεί ως στρατηγική επιβίωσης το να βρει δουλειά οπουδήποτε και μετά το να μεταναστεύσει στο εξωτερικό».
Ο οικονομολόγος δημογράφος, διευθυντής ερευνών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών Διονύσης Μπαλούρδος που μίλησε με θέμα «Το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας, διαστάσεις και πολιτικές» δήλωσε:
«Η Ελλάδα είναι από τις πιο γερασμένες χώρες της Ευρώπης και του πλανήτη, μαζί με Ιταλία και Γερμανία. Στην Ελλάδα έχουμε γήρανση στη βάση, δηλαδή γεννούνται λίγα παιδιά, όπως επίσης γεννούνται λίγα παιδιά αλλά όταν οι γυναίκες είναι σε μεγάλη ηλικία. Για να ανατραπεί αυτό το φαινόμενο, πρέπει να ληφθούν δημογραφικά μέτρα, να υπάρχει κοινωνική πολιτική, που στηρίζει την οικογένεια, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στις Σκανδιναβικές χώρες. Άρα θέλουμε και εμείς να ληφθούν αντίστοιχα μέτρα, Κοινωνικής Πολιτικής ούτως ώστε κάποιος ο οποίος αποκτά πολλά παιδιά να μπορεί να αισθάνεται ότι έχει στο πλευρό του κάπου να σταθεί για να μπορέσει να ανταπεξέλθει».
Τέλος ο Διευθυντής Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης Σπύρος Επιτροπάκης και τα στελέχη της υπηρεσίας ευχαρίστησαν δημόσια τους συμμετέχοντες για τις ουσιαστικές παρεμβάσεις-τοποθετήσεις που έγιναν στην διάρκεια της ημερίδας.