Νέα στοιχεία για την περιοχή των Τεμπών έρχονται να δώσουν τα αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν και αναδείχθηκαν με τις εργασίες διάνοιξης των σηράγγων. Πρόκειται για αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην παλιά Εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης σε έκταση πέντε στρεμμάτων, στον οποίο βρέθηκαν Αρχαίο Ιερό, Βυζαντινό Ιερό και πανδοχείο.
«Τα ευρήματα είναι απόδειξη της ιερότητας του χώρου της Κοιλάδας των Τεμπών και των υποδομών φιλοξενίας που υπήρχαν στην περιοχή και περνούν από τα Βυζαντινά στα νεότερα χρόνια και φτάνουν μέχρι σήμερα στην Αγία Παρασκευή. Αυτό που γνωρίζαμε για τα Τέμπη ήταν από περιγραφές» επεσήμανε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια.
Ο χώρος φέρει την ονομασία «Χάνι της Κοκκώνας» καθώς στην περιοχή λειτουργούσε πανδοχείο στο οποίο ξεκουράζονταν οι ταξιδιώτες και πιθανόν ανήκε σε γυναίκα καταγόμενη από τη Γαλλία. Την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου χρηματοδότησε το Υπουργείο Πολιτισμού με 400.000 ευρώ. Την συντήρηση και λειτουργία του χώρου θα αναλάβει ο Δήμος Τεμπών.
«Είναι ευρήματα που αλλάζουν το χαρακτήρα των Τεμπών, αυξάνει την επισκεψιμότητα και το ενδιαφέρον των ερευνητών και περιηγητών. Δίνει προστιθέμενη αξία στα Τέμπη για να γίνει πιο ελκυστική» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.
Τα ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου εκτίθενται στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας και σε περιοδική έκθεση. Απώτερος στόχος της Δημοτικής αρχής Τεμπών, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Κώστας Κολλάτος είναι «να δημιουργήσουμε έναν αρχαιολογικό χάρτη στην περιοχή που θα συνδέει το «Χάνι της Κοκκώνας», το κάστρο της Όριας, το πετρογέφυρο στον Πυργετό, το κάστρο στο Καστρί Λουτρό, τις αρχαιότητες στους Γόννους και την ιστορική κοινότητα Αμπελακίων. Όραμά μας είναι να ενοποιήσουμε την Κοιλάδα».
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ