Αντίδραση κατά εξόρυξης χρυσού

ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ Περιφέρειες

«Δεν άλλαξε ο μεταλλευτικός κώδικας. Δεν εξαλείφθηκαν τα μεταλλευτικά δικαιώματα των χρυσοθήρων που δεν συνάδουν με την επιθυμία για βιώσιμη ανάπτυξη» τονίζει το μέλος του συντονιστικού αγώνα της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης Έβρου κατά της Εξόρυξης και Μεταλλουργίας χρυσού, κ. Γιώργος Δεμερίδης με αφορμή τη άτυπη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης. «Έχουν περάσει χρόνια από τότε που συνυπέγραψαν κείμενο κατά της εξόρυξης σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι τότε  δήμαρχοι, περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες της περιοχής. Δεν ξέρουμε κατά πόσο αυτό ισχύει. Γι αυτό το λόγο θα γίνει πρόσκληση όλων των θεσμικών για επιβεβαίωση των θέσεων που είχαν κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας παλαιότερα. Το συντονιστικό συμβούλιο θα αποφασίσει πότε και πώς.» δηλώνει. Αναφερόμενος στην εταιρεία εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού σημειώνει πως «Είναι αναξιόπιστη η εταιρεία. Δεν σέβεται ούτε καν αυτά που λέχθηκαν στην Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που συνέταξε αυτή και εγκρίθηκε από το Κράτος. Μπήκε μέσα στο δάσος, ρήμαξε το δάσος. Έκανε γεωτρήσεις ερευνητικές, δεν τις έκλεισε, μπορεί να προκαλέσουν όξινη απορροή. Δίχασε την κοινωνία, πέρα από το κυάνιο μεταδίδει το κυάνιο της διάσπασης της κοινωνικής συνοχής μας.»
Γνωρίζει πολύ καλά τις δυσκολίες του Αγώνα κατά της εξόρυξης. «Κάποιοι μιλούν υπέρ της εταιρείας, χωρίς να πιστεύουν αυτά που λένε. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας γιατί.» δηλώνει με νόημα κι αποκαλύπτει ότι δεν θα γίνουν άσκοπες κινήσεις για το Πέραμα. «Εκεί άλλωστε η Εταιρεία  δεν έκανε τίποτε άλλο, παρά μόνο φύτευσε ένα αμπέλι. Μακάρι αμπέλια να φυτεύει.» σημειώνει εξηγώντας πόσο σημαντικό είναι να αναδειχθεί η άλλη ανάπτυξη στο Πέραμα με την βιολογική γεωργία και την βιολογική κτηνοτροφία. Με την ανάδειξη του δάσους της μαύρης Πεύκης.
«Έγινε μια προσπάθεια για την ένωση των χωριών Κόμαρος – Πέραμα με τη Θάλασσα. Λόγω αντιπαράθεσης μεταξύ των κατοίκων των δύο  χωριών, η προσπάθεια σταμάτησε. Έκτοτε δεν έγινε τίποτα για την χάραξη ενός άλλου σχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης» δηλώνει προσθέτοντας πως αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί. «Αρκετοί αγρότες και κτηνοτρόφοι μπήκαν σε προγράμματα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Να τους φωνάξουμε, να συζητήσουμε για να προχωρήσει η βιολογική γεωργία και η βιολογική κτηνοτροφία.» δηλώνει αποφασισμένος η δουλειά που δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια να γίνει τώρα για να θωρακιστεί ο τόπος και να «κλείσει την πόρτα» μια και καλή στους επίδοξους χρυσοθήρες.