Ανθρώπινη αλυσίδα κατά πλειστηριασμών

Δεκάδες Ρεθυμνίώτες του Σωματείου Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου (ΣΑΟΡ) διαδήλωσαν ειρηνικά για να αντισταθούν στον εξευτελισμό της Κυβέρνησης σε συνεργασία με τα πιστωτικά ιδρύματα, αποκλείοντας το δικαστικό Μέγαρο λίγο πριν τις 4 το μεσημέρι με αποτέλεσμα να αποτρέψουν την είσοδο συμβολαιογράφων στο Ειρηνοδικείο και να αποτραπούν οι πλειστηριασμοί.
Αποτέλεσμα, πάντως, ήταν να προκληθούν δύο συλλήψεις για παρακώλυση της διαδικασίας, που ωστόσο, δεν πτόησε την αγωνιστική διάθεση των πολιτών που αντιστέκονται στην υφιστάμενη λαίλαπα των μνημονιακών επιλογών. Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος του ΣΑΟΡ κ. Ζαχαρίας Κλάδος τόνισε για μία ακόμα φορά πως «Εμείς στο ΣΑΟΡ έχουμε αποφασίσει ότι δεν θα επιτρέψουμε με κανέναν τρόπο να αλωθεί η Ελληνική περιουσία και θα στηρίξουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, το δίκαιο, την ανθρώπινη υπόσταση και αξιοπρέπεια. Δεν θα επιτρέψουμε να διασύρονται οι συμπολίτες μας, χάνοντας τα σπίτια και την περιουσία τους. Αυτό που δεν κάνουν οι κυβερνώντες ως έχουν υποχρέωση, δηλαδή, τη στήριξη της Ελληνικής κοινωνίας, θα το κάνουμε όσο μπορούμε εμείς, με κάθε κόστος, ακόμα και της ίδιας μας της ζωής».
Ο ίδιος και άλλα μέλη του ΣΑΟΡ υποστήριξαν ενόψει των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ότι εκτιμούν πως πρόκειται για αντισυνταγματικές διαδικασίες, λόγος, που τους οδηγεί σε περαιτέρω ενεργοποίηση για την αποτροπή τους.
Υπενθυμίζεται, ότι στο Ρέθυμνο υπολογίζεται πως περίπου 5,5 χιλιάδες φορολογούμενοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα, βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο κατασχέσεων «εις χείρας τρίτων» για οφειλές άνω των 5 χιλιάδων ευρώ προς το δημόσιο, αντίστοιχος αριθμός ακινήτων κινδυνεύει να πλειστηριαστεί, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει ανακοινωθεί οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί του Σεπτεμβρίου περιλαμβάνουν 17 περιπτώσεις του Ρεθύμνου. Επίσης στα επίσημα στοιχεία της ΔΟΥ Ρεθύμνου περιλαμβάνουν συνολικά 79 παραγγελίες κατάσχεσης κινητής και ακίνητης περιουσίας για μεγάλους οφειλέτες και έχει γίνει αίτηση για 19 ποινικές διώξεις πολιτών με μεγάλα χρέη προς το Ελληνικό κράτος.
Πρέπει να σημειωθεί ότι πάνω από 1,6 δισ. ευρώ παλαιών και νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών έβαλαν από τις αρχές του έτους έως τον Απρίλιο στα δημόσια ταμεία οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Για πρώτη φορά τον μήνα Απρίλιο οι οφειλέτες στους οποίους έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ξεπέρασαν τις 900.000, με την ΑΑΔΕ να καταγράφει νέο ρεκόρ.
Έχοντας τη δυνατότητα να επιβάλει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε 1.628.905 οφειλέτες κατάφερε να επιβάλει κατασχέσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων στο 55,53% αυτών ή σε 906.101 φορολογούμενους. Το ποσοστό αυτό άρχισε από το 44,78% στο τέλος του 2015, όταν το πλήθος των οφειλετών υπό μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ήταν 695.074. Τον Απρίλιο ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία είχαν 3.940.756 φορολογούμενοι, οι οποίοι εμφανίζονταν στους καταλόγους των αρμόδιων υπηρεσιών με ληξιπρόθεσμες οφειλές, χωρίς ακόμη να έχει μπει στην τελική ευθεία η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.
Η μαζική βεβαίωση των φόρων εισοδήματος τον Ιούνιο αναμένεται να επιδεινώσει περισσότερο την κατάσταση. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι μέχρι την Τετάρτη, είχαν υποβληθεί 2,8 εκατ. φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων με τέσσερα στα δέκα εκκαθαριστικά να είναι χρεωστικά.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Written by