Αναστήλωση πύργου Καραμίχου Φαρσάλων

Αναστηλώνεται το παλαιότερο σωζόμενο αρχιτεκτόνημα των Φαρσάλων, ένα από τα πιο αξιόλογα δείγματα της κοσμικής αρχιτεκτονικής της Οθωμανικής περιόδου στην περιοχή, ο πύργος Καραμίχου. Αναμένεται να παραδοθεί το καλοκαίρι του 2020 για να στεγάσει το ψηφιακό-φωτογραφικό μουσείο της Τοπικής ιστορίας σε πρώτη φάση και σε δεύτερη ένα θεματικό μουσείο με πυρήνα αναφοράς «τη ζωή σε ένα πυργόσπιτο». Στην παρούσα φάση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο ηλεκτρονικός μειοδοτικός διαγωνισμός για την αναστήλωση και τη  λειτουργική  του αποκατάσταση. Προηγήθηκε, όπως σημειώνει ο Δήμος Φαρσάλων, μια  μακρά περίοδος εντατικών ενεργειών, που ανέλαβε, χρηματοδότησε και συντόνισε ήδη από το 2011.
Με το συγκεκριμένο έργο, προϋπολογισμού 330 χιλιάδων ευρώ, που εγκρίθηκε από την Ε.Υ.Δ. Ε.Π. του Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α., κατόπιν προτάσεως του Δήμου Φαρσάλων και χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκά κονδύλια του Ταμείου Συνοχής, προβλέπεται η δομική και στατική αποκατάσταση του κτηρίου, ταυτόχρονα με την αρχιτεκτονική, σύμφωνα με την εγκεκριμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού μελέτη αρχιτεκτονικής αποκατάστασης. Όπως σημειώνεται, το έργο αναμένεται να παραδοθεί δύο χρόνια μετά την εγκατάσταση του εργολάβου δηλαδή το καλοκαίρι του 2020.
Ο πύργος Καραμίχου, κτισμένος στην παλιά πλούσια οθωμανική συνοικία «Μοιροχώρι» ή «Εμιροχώρι» των Φαρσάλων, βρίσκεται εντός οικοπέδου, το εμβαδό του οποίου δεν ξεπερνά τα 215 τ.μ. Η σημερινή εικόνα του, όπως περιγράφει ο Δήμος Φαρσάλων, ασφαλώς ωχριά και δεν ανταποκρίνεται στη σίγουρα εντυπωσιακή εικόνα της εποχής της αρχικής κατασκευής του, όταν θα αποτελούσε την κεντρική μονάδα ενός εκτεταμένου κτηριακού συνόλου, με πλήθος βοηθητικών οικοδομημάτων (παράσπιτα) και θα κυριαρχούσε στο αστικό τοπίο των αρχών του 18ου αιώνα με το ύψος του. Πρόκειται για ένα από τα πιο αξιόλογα δείγματα της κοσμικής αρχιτεκτονικής της Οθωμανικής περιόδου των Φαρσάλων, από την οποία ελάχιστα κτήρια έχουν διασωθεί και θεωρείται μάλιστα το παλαιότερο σωζόμενο αρχιτεκτόνημα της πόλης.
Το προτεινόμενο έργο αποτελεί έναν ενδιάμεσο σταθμό της Πολιτιστικής διαδρομής των μνημείων της πόλης των Φαρσάλων και συγκεκριμένα διασυνδέει τη διαδρομή από τις πηγές του Απιδανού Ποταμού (σημείο που βαφτίστηκε ο ομηρικός ήρωας Αχιλλέας από τη Θέτιδα) προς την Ακρόπολη της Αρχαίας Φαρσάλου. Αξίζει να τονιστεί ότι όλη η πόλη των Φαρσάλων είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος.
«Μετά τη στερέωση και αποκατάσταση του Πύργου, σε αυτό θα στεγασθεί το ψηφιακό – φωτογραφικό μουσείο της Τοπικής Ιστορίας της πόλης και σε δεύτερη φάση ευελπιστούμε ένα θεματικό μουσείο αναφορικά με τη ζωή σε ένα πυργόσπιτο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δήμος. Παραδοτέο της πράξης θα είναι η αποκατάσταση και η διάσωση ενός μνημείου της κοσμικής αρχιτεκτονικής, ιδιοκτησίας του Δήμου Φαρσάλων. Η αξιοποίησή του αναμένεται να αυξήσει το τουριστικό κεφάλαιο και την επισκεψιμότητα στην περιοχή.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Written by