Ανάπτυξη κρουαζιέρας

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε στο Κρουαζιερόπλοιο CELESTYAL CRYSTAL στον Πειραιά, η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ενώσεως Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας, όπου:
1. Ενημερώθηκαν τα μέλη επί των πεπραγμένων του έτους 2019.2. Παρουσιάστηκε η έκθεση της εξελεγκτικής επιτροπής για την οικονομική διαχείριση 2019.
3. Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός έτους 2020.
4. Εξελέγη τριμελής εξελεγκτική επιτροπή για τον έλεγχο διαχειρίσεως 2020.
Ακολούθησε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.
Ο πρόεδρος της Ενώσεως κ. Θεόδωρος Κόντες, στην ομιλία του στην ανοιχτή Συνεδρίαση ανέφερε:
«Η σημερινή πανηγυρική μας εκδήλωση, γίνεται με την ευκαιρία της Γενικής Συνελεύσεως.
Είναι γνωστό ότι η κρουαζιέρα έχει μεγάλη ιστορία και ο Φορέας που την εκπροσωπούσε και πρωτοϊδρύθηκε το 1921 και που βρίσκεται σήμερα με νέα μορφή και Διοίκηση, είναι αποφασισμένος να συνεχίσει στα αχνάρια της Ενώσεως Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων και να απελευθερώσει όλες τις ενέργειες και την δύναμη που του δίνουν τα μέλη του, από τον ευρύτερο πλέον χώρο, προκειμένου να μπορέσει να αναπτύξει τον κλάδο και να τον φτάσει ει δυνατόν, στα αξιοζήλευτα επίπεδα του παρελθόντος. Όπως είναι γνωστό σε όλους μας, οι εποχές αλλάζουν και οι πολιτικές προσαρμόζονται σε εκείνα τα οποία επιβάλλουν οι καιροί και οι τρόποι λειτουργίας των επιχειρήσεων και των πλοίων.

Είναι γεγονός πως ο κλάδος αυτός βρίσκεται σε συνεχή ανοδική πορεία, διότι κάθε χρόνο υπάρχει μια σταθερή ποσοστιαία αύξηση του αριθμού των επιβατών σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που εδραιώνεται στη συνείδηση εκείνων που προτιμούν να απολαύσουν τις διακοπές τους πάνω σε ένα πολυτελές κρουαζιερόπλοιο, είτε διότι έχουν εμπειρίες από προηγούμενες κρουαζιέρες, είτε διότι επιχειρούν κάτι τέτοιο για πρώτη φορά.
Γεγονός της τάσεως συνεχούς ανάπτυξης, είναι οι παραγγελίες νέων και μεγάλων διαστάσεων κρουαζιεροπλοίων τρίτης γενιάς.
Η προσέλκυση των κρουαζιεροπλοίων στους Ελληνικούς λιμένες, εξαρτάται από
διάφορους παράγοντες, όπως για παράδειγμα:
i. Την εσωτερική κατάσταση από πλευράς εργασιακής ειρήνης στους λιμένας, καθώς και στον παράγοντα ασφάλεια – security.
ii. Την ομαλότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
iii. Τη σταθερή πολιτική που σχετίζεται με την τουριστική ναυτιλία και τον τουρισμό γενικότερα.
iv. Τις υποδομές στους λιμένες και τα αεροδρόμια, που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν άνετα και με ασφάλεια τα κρουαζιερόπλοια και τους με αυτά μεταφερομένους επιβάτες – τουρίστες.
v. Το δίκτυο αεροπορικών απ’ ευθείας συνδέσεων με μακρινές χώρες – υπερατλαντικές πτήσεις.
vi. Την τιμολογιακή πολιτική των λιμένων, καθώς και αυτήν που αφορά τα τέλη αεροδρομίων.
vii. Ακόμα, παράγων που βοηθάει στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Ήδη η εταιρεία μέλος μας, CELESTYAL CRUISES, εκτελεί δρομολόγια και κατά την χειμερινή περίοδο.
– Θα ήθελα να τονίσω ότι, η κρουαζιέρα είναι ο περισσότερο σύνθετος κλάδος της επιβατηγού ναυτιλίας με πληθώρα θεμάτων στην λειτουργία των επιχειρήσεων και των πλοίων.
– Ο κλάδος της κρουαζιέρας έχει τα χαρακτηριστικά του τουρισμού με αρκετές ιδιομορφίες και Ένωσή μας, με τα Μέλη της, που γνωρίζουν καλά το αντικείμενο, δεν σταματούν να παρακολουθούν τις εξελίξεις, προκειμένου να είναι σε θέση να χαράσσουν πορεία και να παίρνουν σωστές αποφάσεις, για όλα τα θέματα που αφορούν τον κλάδο και τις δραστηριότητες των πλοίων, ιδιαίτερα στον διεθνή χώρο, ώστε να μπορούν να οδηγούνται τα πράγματα στον σωστό δρόμο, ακολουθώντας πορεία που οδηγεί, όσο το δυνατόν, σε ήρεμα νερά.
– Στον χρόνο που πέρασε, πήραμε πρωτοβουλίες για δράσεις σε όλους τους τομείς λειτουργίας της κρουαζιέρας και προβήκαμε σε παρεμβάσεις προς την Κεντρική Διοίκηση και τα αρμόδια Υπουργεία, συνεργαζόμενοι με τους Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τουριστικών προορισμών, όπου υπάρχει δραστηριότητα από πλευράς κρουαζιερόπλοιων, με στόχο την επίλυση θεμάτων – προβλημάτων, τα οποία αφορούν την λειτουργία των εταιρειών τα οποία διαχειρίζονται τα κρουαζιερόπλοια, αλλά και των πλοίων, καθώς και των εκατομμυρίων επισκεπτών.
– Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό η πρωτοβουλία μας και οι ενέργειες προς τα αρμόδια Υπουργεία, για τη συγκρότηση της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας, με σκοπό, την με σύντομες διαδικασίες και πρακτικούς αλλά και αποτελεσματικούς τρόπους εξέταση των ποικίλων θεμάτων του κλάδου, με ιδιαίτερη σημασία αυτό που αφορά την εφαρμογή από 1/1/2021, του νέου Κανονισμού entry / exit, σχετικά με τον έλεγχο επιβατών προερχομένων από χώρες Non Shengen.
– Το ενδιαφέρον των αρμοδίων Υπουργείων για την επαναλειτουργία της Επιτροπής αναγνωρίζεται και προσδοκούμε για την εξέταση, με ταχείς διαδικασίες, των θεμάτων που απασχολούν τον πολυδιάστατο αυτόν κλάδο του θαλάσσιου τουρισμού – την κρουαζιέρα, με τα ποικίλα οφέλη για την τοπική κοινωνία της ευρύτερης περιοχής των 45 λιμένων – προορισμών σε όλη την Επικράτεια και γενικότερα και τα οφέλη για την οικονομία της Χώρας.
– Θα ήθελα να τονίσω ακόμα ότι η Ένωσή μας, με την ιστορία των 100 ετών στην εκπροσώπηση της επιβατηγού ναυτιλίας και τα τελευταία 10 χρόνια αποκλειστικά του κλάδου της κρουαζιέρας, νοιώθει πολύ υπερήφανα με τα Μέλη της που προέρχονται από όλους τους χώρους, που έχουν σχέση με την λειτουργία των πλοίων και των Εταιρειών, έτσι ώστε, με την εμπειρία που υπάρχει σφαιρικά στο αντικείμενο να μπορούν να γίνονται με μεθοδικότητα όλες οι ενέργειες, προκειμένου για την εκπλήρωση των στόχων.
– Η Χώρα μας προσφέρεται, από πολλούς παράγοντες, για ανάπτυξη της κρουαζιέρας, όπως την πολιτιστική κληρονομιά, τη φιλοξενία, το κλίμα, τις καθαρές θάλασσες και τον ήλιο, τα τοπία μοναδικού κάλλους κ.α.
– Αυτά τα χαρίσματα της φύσης και της ιστορίας μας, πρέπει να τα αναδείξουμε, ώστε να γίνουν ευρύτερα γνωστά και να προσελκύσουν επισκέπτες. με άλλα λόγια έχουμε υποχρέωση να προβάλλουμε το προϊόν που έχουμε. Δεν είναι τυχαίο γεγονός ότι το 25 % των επιβατών κρουαζιέρας, επισκέπτονται ξανά την Χώρα μας για πολυήμερες διακοπές.
– Φυσικά, προκειμένου η δεξαμενή της προσφοράς να είναι αρκούντος γεμάτη, πρέπει να φροντίσουμε, μεταξύ των άλλων, να αναβαθμίσουμε τις υποδομές στους λιμένες και να ασκήσουμε πολιτική με ελκυστικούς τρόπους, ώστε να παράγουν ανταγωνιστικότητα, ιδιαίτερα με τους λιμένες των γειτονικών χωρών. Οι διαχειρίστριες εταιρείες καταγράφουν, στην περίπτωση αυτή, όλα τα στοιχεία, θετικά και αρνητικά των λιμένων κάθε χώρας, τα οποία και λαμβάνονται υπόψιν στην κατάρτιση των προγραμμάτων – δρομολογίων των πλοίων τα οποία γίνονται σε ορίζοντα διετίας και πλέον.
– Ευχαριστούμε την πολιτική Ηγεσία των αρμοδίων Υπουργείων, Ναυτιλίας και Τουρισμού και ιδιαίτερα τους κυρίους Υπουργούς Πλακιωτάκη και Θεοχάρη καθώς και τη στρατιωτική Ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Δημόσιας Τάξης, για τη στήριξη στην προσπάθεια περαιτέρω ανάπτυξης του κλάδου της κρουαζιέρας.
– Αναγνωρίζουμε το ενδιαφέρον και την προσπάθεια του κ. Δημάρχου Πειραιά, όσον αφορά στην εκτέλεση έργων στην πόλη, μεταξύ των οποίων και αυτά που εξυπηρετούν τους τουρίστες που καταφθάνουν με τα κρουαζιερόπλοια. Μας είναι γνωστό ότι, στα προγράμματα του Δήμου έχουν ενταχθεί πολλά ακόμη έργα προς εκτέλεση και θα ήθελα με την ευκαιρία να παρακαλέσω τον κ. Δήμαρχο, όπως δοθεί προτεραιότητα στη ρύθμιση του κυκλοφοριακού στην πόλη, ώστε με την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου να έχει ολοκληρωθεί και αυτό το έργο.
– Τον κ. Πρόεδρο του Ναυτικού Επιμελητηρίου, για τη συνεργασία στα ποικίλα θέματα που απασχολούν τον κλάδο της κρουαζιέρας και έχουν ανάγκη ρυθμίσεων.
– Θα ήθελα εκ μέρους του Δ.Σ. της Ενώσεώς μας να ευχαριστήσω όλα τα Μέλη που μας εμπιστεύτηκαν και ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόσκλησή μας να ενταχθούν στο συλλογικό μας Όργανο, έτσι ώστε να υπάρχει η συνεργασία και η πλέον αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση του κλάδου της κρουαζιέρας.
Να ευχηθώ:
• Στις Διαχειρίστριες Εταιρείες των Κρουαζιεροπλοίων.
•        Τους Ναυτιλιακούς και Τουριστικούς Πράκτορες του κέντρου και της Περιφέρειας.
• Τις Ενώσεις και Φορείς Λεμβούχων Σαντορίνης, Μυκόνου, Πάτμου.
•        Τις Ενώσεις ρυμουλκών.
•        Τις Εταιρείες που ασχολούνται με το αντικείμενο προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος.
•        Τους Ship Brokers.
Πάντα υγεία και πρόοδο στις επιχειρήσεις των.
•        Επίσης, στους Νηογνώμονες – Μέλη μας – να εκφράσω τα συγχαρητήρια για τις πρωτοβουλίες των στην ανάπτυξη προγραμμάτων σχετικά με την εξέλιξη της τεχνολογίας στη ναυτιλία.
•        Ευχόμεθα επιτυχίες στους τομείς λειτουργίας των πλοίων και ιδιαίτερα της ναυτικής ασφάλειας, καθώς και αυτών που αφορούν την μείωση των εκπομπών ρύπων από την λειτουργία των μηχανών των πλοίων, προκειμένου για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου.
•        Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της CELESTYAL, κ. Κωστάκη Λοΐζου, για την ευγενική προσφορά του πολυτελούς κρουαζιερόπλοιου CELESTYAL CRYSTAL, όπου πραγματοποιείται η σημερινή μας εκδήλωση. Επίσης τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της CELESTYAL CRUISES κ. Θεοφιλίδη, τον Αντιπρόεδρο Επιχειρήσεων CELESTYAL CRUISES κ. Κουμπενά, τους Αρχιπλοιάρχους κ. κ. Γκάζικα και Κουφόγιαννη, τον Διευθυντή Ξενοδοχειακού Τομέα κ. Οικονόμου και τα άλλα στελέχη της Εταιρείας, καθώς και τον Πλοίαρχο, τους Αξιωματικούς και το πλήρωμα του πλοίου, για όλες τις διευκολύνσεις που μας προσέφεραν και να τους ευχηθούμε καλά ταξίδια και η ερχόμενη τουριστική περίοδος να έχει απόλυτη επιτυχία στα προγράμματα δρομολογίων των πλοίων.
•        Ευχαριστούμε όλους σας που μας τιμήσατε με την παρουσία σας στη σημερινή μας εκδήλωση. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε αυτούς που ήρθαν από την επαρχία. Σας διαβεβαιώνουμε ότι ο Φορέας μας, με τη νέα του μορφή, θα ακολουθήσει πολιτική και δράση που επιβάλλουν οι σύγχρονες εξελίξεις, προκειμένου για την ανάπτυξη του κλάδου προς όφελος της χώρας μας και των χιλιάδων εργαζομένων.
• Εύχομαι σε όλους όπως, το νέο έτος χαρίσει υγεία και ομαλότητα στη Χώρα μας.
•        Για τη ναυτιλία εύχομαι να συνεχίσει την ανάπτυξή της, τα πλοία να έχουν ασφαλή ταξίδια και οι ναυτικοί μας πάντα στην προσφορά του πολύτιμου έργου των.»
Στη συνέχεια έλαβαν χώρα:
• Βραβεύσεις σε προσωπικότητες από τον χώρο της ναυτιλίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
•        Κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.
•  Ημερίδα όπου, έμπειροι ομιλητές αναφέρθηκαν στη δραστηριότητα της κρουαζιέρας, στις εξελίξεις σχετικά με τον τομέα ναυτικής ασφάλειας (safety), καθώς και στα νέα μέτρα όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος από την εκπομπή ρύπων στην ατμόσφαιρα.