Αιτήσεις ένταξης στο δίκτυο Aegean Cuisine

ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Περιφέρειες

Μέχρι και τις 16 Ιουνίου 2017 θα υποβάλλονται από τους επιχειρηματίες οι αιτήσεις για ένταξη ή παραμονή στο δίκτυο Aegean Cuisine, που προωθεί την αυθεντική αιγαιοπελαγίτικη κουζίνα και τα μοναδικά προϊόντα των νησιών, όπως ανακοίνωσε το Επιμελητήριο Κυκλάδων, ενώ ήδη ξεκίνησε ο νέος κύκλος επιτόπιων επιθεωρήσεων σε επιχειρήσεις μαζικής εστίασης στις Κυκλάδες για τον σκοπό αυτό.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά ή να αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση info-cyclades@aegeancuisine.gr  ή στο φαξ 22810-86555.
Οι επιτόπιες επιθεωρήσεις θα ολοκληρωθούν έως τις 20 Ιουλίου 2017 και θα πραγματοποιηθούν σε δύο φάσεις, περιλαμβάνοντας έλεγχο από ομάδα ειδικών γευσιγνωσίας που συνεργάζονται με το Επιμελητήριο Κυκλάδων για το σκοπό αυτό και για τα νέα μέλη μόνο, έλεγχο από τον εξουσιοδοτημένο ανεξάρτητο Φορέα Πιστοποιήσεων TUV Hellas.
Όπως σημειώνεται από το Επιμελητήριο, «το περιορισμένο χρονικό περιθώριο για την υποβολή αιτήσεων, οφείλεται στο γεγονός ότι έγινε προσπάθεια να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ώστε και φέτος ο κύκλος επιθεωρήσεων να πραγματοποιηθεί χωρίς χρέωση για τις επιχειρήσεις.
Δεδομένου ότι η χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, οι προαναφερθέντες χρόνοι προκύπτουν από την ανάγκη ολοκλήρωσης των ελέγχων πριν από την έναρξη της ιδιαίτερα υψηλής τουριστικής κίνησης που δημιουργεί στις επιχειρήσεις βεβαρημένο πρόγραμμα».
Υπενθυμίζεται ότι στο δίκτυο Aegean Cuisine μπορούν να συμμετάσχουν επιχειρήσεις των νομών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου οι οποίες πληρούν ορισμένα κριτήρια, η εκπλήρωση των οποίων διασφαλίζει ότι τα προϊόντα, τα αγαθά ή οι υπηρεσίες τις οποίες προσφέρουν, αντανακλούν και αναδεικνύουν την ιδιαίτερη γαστρονομική ταυτότητα του Αιγαίου.
Συγκεκριμένα στο δίκτυο μπορούν να συμμετάσχουν παραγωγοί τυποποιημένων, συσκευασμένων, εμφιαλωμένων τροφίμων, οίνου και ποτών, ιδιοκτήτες επισκέψιμων χώρων παραγωγής τροφίμων, οίνου και ποτών, εμπορικά καταστήματα τροφίμων και ποτών και επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, όπως εστιατόρια, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, ουζερί, καφενεία, ζαχαροπλαστεία (που όχι μόνο πωλούν αλλά και σερβίρουν), wine bars κα στα οποία προσφέρονται αιγαιοπελαγίτικα τοπικά εδέσματα ή τοπικά προϊόντα καθώς και κρασί από τα νησιά του Αιγαίου.
Η πρόσκληση απευθύνεται τόσο σε υφιστάμενα μέλη του δικτύου Aegean Cuisine για τη διατήρηση του ειδικού σήματος, όσο και σε επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο δίκτυο, ενώ όπως τονίζεται, η 16η Ιουνίου είναι αυστηρά δεσμευτική.
Πρέπει να σημειωθεί ότι 222 προϊόντα από 38 παραγωγούς του νομού Κυκλάδων περιλαμβάνονται, σε πρώτη φάση, στο μητρώο προϊόντων που παράγονται και τυποποιούνται στις Κυκλάδες και προτείνονται από το δίκτυο Aegean Cuisine. Ο επόμενος κύκλος προγραμματίζεται για το τελευταίο τρίμηνο του 2017.
Αυτό γνωστοποιήθηκε σε σχετική εκδήλωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων όπου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του Α’ κύκλου αξιολόγησης που αφορά στη δημιουργία του σχετικού μητρώου.
Στην 1η Συνάντηση Παραγωγών και Εστιατόρων του νομού Κυκλάδων, που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Κυκλάδων -στο πλαίσιο των δράσεων του δικτύου Aegean Cuisine- στη Σύρο, με απευθείας διασύνδεση με Άνδρο, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη και Τήνο, αναφέρθηκε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες οι παραγωγοί που εντάσσονται με προϊόντα τους στο δίκτυο Aegean Cuisine θα λάβουν email με τη μακέτα σήμανσης προϊόντων «Aegean Cuisine Recommended» και το συνοδευτικό οδηγό χρήσης του σήματος.
Σχετικά με την πιστοποίηση εστιατορίων για ένταξη στο δίκτυο Aegean Cuisine, θα πραγματοποιηθεί σύντομα νέος κύκλος επιτόπιων ελέγχων εστιατορίων (υφιστάμενων και δυνητικών μελών) για τον οποίο το Επιμελητήριο Κυκλάδων θα στείλει άμεσα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τις επιχειρήσεις εστίασης του νομού.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννης Ρούσσος αναφέρθηκε στο σημαντικό βήμα της σύνδεσης της πρωτογενούς παραγωγής με την εστίαση, για την αξιοποίηση των προϊόντων και της οινο-γαστρονομίας των νησιών και την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου Aegean Cuisine. Σημείωσε ότι η δράση ανήκει στα επιμελητήρια Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, με την υποστήριξη της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι «σκοπός είναι να ενώσουμε όλους τους κρίκους της αγρο-διατροφικής αλυσίδας, ώστε να προσφέρουμε στους επισκέπτες ποιοτικές και ολοκληρωμένες γαστρονομικές εμπειρίες μέσα από τις οποίες θα γνωρίσουν και θα αγαπήσουν τα προϊόντα που παράγονται στα νησιά μας, θα τα αναζητούν και θα αποτελούν κοινωνούς του γαστρονομικού πλούτου και πολιτισμού του Αιγαίου».
Στη συνάντηση παρέστη ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος αναφέρθηκε στις δράσεις της περιφέρειας για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και της αιγαιακής γαστρονομίας, καθώς και στην ανάληψη του τίτλου από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το έτος 2019. Όπως ο ίδιος δήλωσε, η Περιφέρεια θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες των δύο επιμελητηρίων για το δίκτυο Aegean Cuisine.
Παρόντες ήταν επίσης ο Χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, και ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Πολιτικής Πρωτογενή Τομέα, Φιλήμονας Ζαννετίδης.»