Έναρξη κοινοβουλευτικής Περιόδου Βουλής

ΒΟΥΛΗ

Η καθιερωμένη τελετή Αγιασμού πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018 στην Ολομέλεια της Βουλής, για την έναρξη των εργασιών της Δ΄ Συνόδου της ΙΖ΄ κοινοβουλευτικής Περιόδου, από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.
Αμέσως μετά τον αγιασμό, ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νικόλαος Βούτσης, αναφέρθηκε, απευθυνόμενος στους βουλευτές, στον εκσυγχρονισμό της αίθουσας της Ολομέλειας. Όπως τόνισε, «η Δ΄ Σύνοδος της Βουλής θα ξεκινήσει σε μία εκσυγχρονισμένη αίθουσα ως προς δύο σημαντικές πλευρές. Η μία είναι η λειτουργία, που ήδη την έχουμε δοκιμάσει το προηγούμενο διάστημα, ενός υπερσύγχρονου ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας και μέσω αυτού του συστήματος θα γίνει η ψηφοφορία για τους νέους κοσμήτορες και τους γραμματείς». Ο κ. Βούτσης υπογράμμισε επίσης πως «το δεύτερο σημαντικό σημείο είναι ότι έχει ολοκληρωθεί, εδώ και μία εβδομάδα, η πλήρης ανακαίνιση της οροφής μετά από 80 χρόνια και αυτό νομίζω ότι το βλέπουμε και στον φωτισμό που μπαίνει, ενώ παράλληλα δεν θα εισρέουν πλέον νερά στην αίθουσα και αντιμετωπίζονται σοβαρά θέματα στατικότητας που υπήρχαν».
Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Βουλής υποδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, κατά την άφιξή τους στο Κοινοβούλιο και τους συνόδευσε στο γραφείο του, όπου είχαν τον ακόλουθο διάλογο:
Πρόεδρος της Βουλής: «Είναι η Δ΄ Σύνοδος αυτής της Βουλής που ξεκινάει, ούτε εμείς, ούτε εσείς είχαμε συνηθίσει να μπαίνουμε σε Δ΄ Σύνοδο. Πρόκειται για την τελευταία, την προεκλογική, εκ των πραγμάτων, από κάθε άποψη. Πέρα από το ότι θα έχουμε και τις Ευρωεκλογές και τις Δημοτικές και τις Περιφερειακές εκλογές, όπως το Σύνταγμα προβλέπει θα γίνουν και οι Βουλευτικές εκλογές κάποια στιγμή.
Θα είναι μια δύσκολη χρονιά για όλους μας, λίγο πιο εύκολη όμως σε σχέση με τις τρεις προηγούμενες, διότι ό,τι κάνουμε θα είναι της μοίρας μας, γιατί πλέον είναι πολύ περισσότερο στα χέρια μας το τι θα γίνει από εδώ και πέρα για τη χώρα παρά στις προηγούμενες Συνόδους, μέσα στην κρίση και με την παρούσα κυβέρνηση και με τις προηγούμενες, όπου ήταν σε μεγάλο βαθμό, αν όχι καθ’ υπαγόρευση, πάντως κάτω από πίεση, οι αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονταν. Και άρα έχουμε και μια πολύ μεγαλύτερη ευθύνη όλοι μας ως πολιτικό σύστημα και οι δημοσιολογούντες αλλά και εσείς από τη δικιά σας πλευρά, που έχετε το δικό σας, κοινωνικό, πνευματικό ρόλο γι’ αυτή τη δύσκολη χρονιά. Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας, αυτή η παρουσία, γνωρίζετε πως δεν είναι θεσμοποιημένη, είναι όμως ισχυρά παραδοσιακά υπαρκτή και τη σεβόμαστε σαν τέτοια στην αρχή κάθε Συνόδου.
Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος: «Κύριε Πρόεδρε, μόνο να μην κάνουμε τα ίδια λάθη, όλοι μας».
Πρόεδρος της Βουλής: «Ούτε άλλα όμως, πρέπει η σοφία να πρυτανεύσει».