Η καθιερωμένη τελετή Αγιασμού πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017 στην Ολομέλεια της Βουλής για την έναρξη των εργασιών της Γ΄ Συνόδου της ΙΖ΄ κοινοβουλευτικής Περιόδου, από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.
Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης υποδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου κατά την άφιξή τους στο Κοινοβούλιο και τους συνόδευσε στο γραφείο του.
Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Βούτσης αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία αυτής της Συνόδου επισημαίνοντας: «Εργαζόμαστε ώστε η Δημοκρατία να κάνει τα δικά της βήματα απερίσπαστη από επιτηρήσεις, όχι από ελέγχους που από κοινού έχουμε δεχθεί στο πλαίσιο της Ε.Ε. αλλά από επιτηρήσεις. Θα υπάρξει μια χρονική διάρκεια οπωσδήποτε, και μακρύτερη των τυπικών χρόνων, αλλά τουλάχιστον να κλείσει ο τυπικός χρόνος και οι δεσμεύσεις, οι οποίες έχουν αναληφθεί μέχρι τον Αύγουστο του 2018. Στη διάρκεια αυτής της Συνόδου ή οπωσδήποτε της επόμενης, πάντως αυτής της Κοινοβουλευτικής Περιόδου, θα τεθούν και τα ζητήματα της συνταγματικής αναθεώρησης. Δηλαδή θα γίνει όπως είχε ξεκινήσει η συζήτηση και στην προηγούμενη Περίοδο και διεκόπη λόγω της αδυναμίας για συναινέσεις, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τότε και γίνανε εκλογές.
Σε αυτήν την Περίοδο η Βουλή θα δώσει την αναθεωρητέα ύλη προς την επόμενη, η οποία θα γίνει αναθεωρητική. Όπως και μείζονα άλλα θέματα τα οποία μας απασχολούν, όπως απασχολούν όλους μας, και τα οποία θα τεθούν σε συζήτηση».
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανέφερε: «Καταλαβαίνουμε όλοι μας και το έργο σας το μεγάλο και τα προβλήματα τα μεγάλα, γιατί κι εμείς ζούμε σε αυτόν τον χώρο και περικλειόμεθα από όλα αυτά τα προβλήματα και όλες αυτές τις δυσκολίες και ευχόμαστε να έχετε δύναμη να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα αυτά τα δύσκολα.
Αλλά κι ένα δεύτερο αίτημα, να ρίξετε και μια ματιά γύρω σας και στον χώρο της Εκκλησίας. Κι όταν λέμε Εκκλησία, εννοούμε τον λαό ο οποίος είναι κοντά στην Εκκλησία κι όλον τον λαό τον ελληνικό αλλά και τη διοίκηση την εκκλησιαστική. Τη διοίκηση, η οποία κι αυτή έχει πάρα πολλά προβλήματα σε μια εποχή που όλοι μας βλέπουμε ότι οι σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας περνάνε από διάφορες μορφές κι ακούγονται πάρα πολλά πράγματα. Νομίζω ότι πρέπει να σηκώσουμε τον πήχη λίγο πιο ψηλά όλοι μας, και η Βουλή των Ελλήνων και ο πολιτικός κόσμος και ο εκκλησιαστικός κόσμος, μακριά από προλήψεις, δογματισμούς, από διάφορες ιδεοληψίες. Να μην μας απασχολεί πλέον το θέμα σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας, αλλά το θέμα να πάει πιο ψηλά στις σχέσεις Εκκλησίας και Έθνους. Αυτό το έχουμε ξεχάσει. Η Πολιτεία είναι κάτι το οποίο το αντιμετωπίζουμε, μαζί με την Εκκλησία στις σχέσεις της. Είναι τόσο μεγάλο αυτό το πρόβλημα, αυτό θέλει ειλικρίνεια, μια αμεσότητα, μια αλληλοεμπιστοσύνη. Αλλά η Πολιτεία μας, το Κράτος μας είναι σήμερα 10 εκατομμύρια, τα 10 εκατομμύρια που βρίσκονται έξω από αυτόν τον χώρο δεν τα σκεφθήκαμε καθόλου. Σκεφθήκατε ποιος είναι ο ρόλος της Εκκλησίας όχι μόνο στην Ευρώπη και στον κόσμο όλο; Αυτό πρέπει να μας απασχολήσει όλους. Η Εκκλησία έχει τη δυνατότητα και σε κάθε μέρος έχει την πρεσβεία της, αλλά είναι και η πρεσβεία του Κράτους εκεί. Περισσότερο προσφέρει από ό,τι προσφέρουν οι πρεσβείες, γιατί εγώ έχω ζήσει και στη Γερμανία κι έχω δει την προσφορά. Έτσι λοιπόν θα πρέπει, στις συζητήσεις σας αυτές που έχετε στη Βουλή, πρέπει κι εμείς να προβληματιζόμαστε με όλα τα πράγματα, λίγο να ανεβάσουμε τον πήχη πιο ψηλά και να μην ασχολούμαστε όλο με τα μικρά, με τις γκρίνιες. Λοιπόν ευχόμαστε, να μην πολυλογώ, αυτός ο χρόνος να μας πάει λίγο πιο ψηλά, να δούμε τα προβλήματα καθαρά από τις δύο πλευρές και να δούμε λίγο πιο ψηλά, πιο μακριά αυτό το Έθνος πού πηγαίνει, πού βρίσκεται. Εύχομαι να πάμε καλά».
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε: «Νομίζω πως η λήξη αυτής της φάσης, η οποία υπήρξε ως δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, πάμε στην 8ετία για τη χώρα, αυτή η κρίση, που ιδιαίτερα για τη χώρα είχε επώδυνες για την κοινωνία καταστάσεις, πρέπει να δώσει, είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να δώσει σε όλους, την αφετηρία, το έναυσμα, την υποχρέωση θα έλεγα, να κάνουμε κι ένα είδος απολογισμού και να αντλήσουμε τις εμπειρίες της δύσκολης περιόδου. Έτσι ώστε η χώρα μας βγαίνοντας και πηγαίνοντας προς τα 200 χρόνια της ύπαρξής μας ως έθνος-κράτος, να μπορέσει να ορθοποδήσει και κάθε θεσμός και η Πολιτεία και οι πολιτικές δυνάμεις και η εκάστοτε κυβέρνηση και η ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος και άλλες μικρότερες Εκκλησίες οι οποίες υπάρχουν και στις οποίες προστρέχουν κάποιοι συμπολίτες μας, να δώσουν το δικό τους αποτύπωμα τη δικιά τους συμβολή και στις συζητήσεις οι οποίες γίνονται αλλά και εν τοις πράγμασι, για να μπορέσει να ορθοποδήσει ο λαός μας. Είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε πραγματικά από κοινού να βγούμε σε αυτή τη νέα εποχή για τη χώρα μας. Πιστεύω πως όλοι έχουμε την εμπειρία και τη σοφία -εσείς τις έχετε έτσι κι αλλιώς- για να προσεγγίζουμε τα πράγματα μέσα από τον ορθό λόγο αλλά και μέσα από την παράδοση και την εμπειρία και τα πιστεύω του καθένα. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την παρουσία σας εδώ σήμερα, για μας δεν είναι κάτι το τυπικό, παρότι γνωρίζετε ότι πάρα πολλοί εξ ημών δεν ορκιζόμαστε παρά μόνο στον πολιτικό όρκο. Έχουμε πλήρη επίγνωση, όχι μόνο ιδέα, όλοι μας, ότι είναι μια πάρα πολύ ουσιαστική διαδικασία αυτή η οποία γίνεται κάθε χρόνο στην αρχή της Συνόδου.
Και όχι μόνο γιατί συνεργαστήκαμε και στα θέματα τα μεταναστευτικά και στα θέματα της αλληλεγγύης για τον λαό μας και στα θέματα τα διεθνή και στα φόρα όπου έχουμε αντλήσει εμπειρίες που θα εμπλουτίσουν και τις πιο προσωπικές μας απόψεις».
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε ως εξής:
Αρχιεπίσκοπος: «Είμαστε σε μια σύμπτωση, αρχίζετε εσείς τις εργασίες και αύριο το πρωί αρχίζει και η Σύνοδος της Εκκλησίας και επομένως είναι ευκαιρία να ξαναπροβληματιστούμε. Μάλιστα, ένα κομμάτι της ενασχόλησής μας είναι οι σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας».
Πρόεδρος της Βουλής: «Είναι ένα θέμα ζωντανό, μέσα στη ζωή, έρχεται και επανέρχεται, φωτίζεται κάθε φορά, δεν είναι κάτι παγωμένο».
Αρχιεπίσκοπος: «Είναι ευκαιρία για μας να κάνουμε και την αυτοκριτική μας, να ξεκαθαρίσουμε και τις θέσεις μας και να πούμε και σε σας και στον λαό μας, ότι εδώ είμαστε, είμαστε πατέρες σας, είμαστε αδέλφια σας, είμαστε μια οικογένεια και πάνω σε βασικά στοιχεία της Πατρίδας μας, της Εκκλησίας μας να συνεργαστούμε, ώστε αυτή η συνεργασία να είναι πολύ ωφέλιμη για τον λαό μας».
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ