Ψήφιση παράτασης προστασίας πρώτης κατοικίας

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΘΕΜΑΤΑ

Ψηφίστηκε στη Βουλή την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019 η παράταση  προστασίας της πρώτης κατοικίας υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρηματιών που αδυνατούν να εξοφλήσουν τα δάνειά τους, ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.
Συγκεκριμένα, κατά την ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η ΔΗΣΥ, σε σύνολο 231 παρόντων βουλευτών (απουσίαζαν 69), υπέρ του άρθρου 68, στο οποίο ενσωματώθηκε ο βασικός κορμός της τροπολογίας, τάχθηκαν 194 βουλευτές, ενώ 33 βουλευτές καταψήφισαν και 4 δήλωσαν παρών.
Τα υπόλοιπα άρθρα, από 69-84, που αφορούν επιμέρους ρυθμίσεις για την προστασία της α’ κατοικίας, 192 βουλευτές ψήφισαν ΝΑΙ, 33 ΟΧΙ και 6 δήλωσαν ΠΑΡΩΝ. Υπέρ της νέας ρύθμισης τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και της Ένωσης Κεντρώων. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Χρυσή Αυγή την καταψήφισαν, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε παρών.
Το νέο πλαίσιο επιδιώκει την μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών και αντικαθιστά τον προηγούμενο νόμο, γνωστό ως νόμο Κατσέλη, που περιείχε πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αλλάξει το σχέδιο, που είχε καταθέσει στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή, προκειμένου να καμφθούν οι διαφωνίες των πιστωτών. Το μεγάλο αγκάθι ήταν όπως αποδείχθηκε η ένταξη των επιχειρηματικών δανείων.
Έτσι το υπουργείο Οικονομίας προέβη σε αλλαγή του ορίου προστασίας των επιχειρηματικών δανείων σε 100.000 από 130.000 ευρώ, να διασφαλίσει το οριστικό «πράσινο φως» των θεσμών για το διάδοχο καθεστώς του νόμου Κατσέλη.
Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών αναμένεται να βρεθούν τη Δευτέρα 1 Απριλίου 2019 στην Αθήνα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail