Ψήφιση Κοινωνικού Μερίσματος

ΒΟΥΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια οι τροπολογίες για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων και το κοινωνικό μέρισμα.
Την τροπολογία για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ψήφισαν όλα τα κόμματα, με εξαίρεση το ΚΚΕ και το Ποτάμι που δήλωσαν «παρών».
Την τροπολογία για το συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων ψήφισαν όλα τα κόμματα με εξαίρεση το ΚΚΕ που δήλωσε «όχι» και το Ποτάμι που δήλωσε «παρών».
Την τροπολογία για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος την ψήφισαν όλα τα κόμματα με εξαίρεση το Ποτάμι που δήλωσε «παρών».
Επίσης, με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε η τροπολογία για το Μάτι, η οποία προβλέπει τη λήψη μέτρων στις πυρόπληκτες περιοχές των Δήμων Μαραθώνος και Ραφήνας – Πικερμίου και έχει στόχο την άμεση αποκατάσταση των πληγέντων κτιρίων.
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το κοινωνικό μέρισμα αναμένεται να εκδοθεί την επόμενη εβδομάδα, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.
Στόχος είναι την προσεχή Τρίτη (4/12) να ανοίξει η πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα και να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν τις αιτήσεις τους ώστε στις 14 Δεκεμβρίου να γίνει η καταβολή στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος.
Με την ΚΥΑ θα καθορίζονται επίσης τα κριτήρια εισοδήματος, περιουσίας, διαμονής ή άλλα για την καταβολή του Κοινωνικού Μερίσματος, οι κατηγορίες των δικαιούχων, η βάση, ο τρόπος υπολογισμού και το ακριβές ποσό του διανεμόμενου Κοινωνικού Μερίσματος ανά κατηγορία δικαιούχου, οι προϋποθέσεις, ο φορέας, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και οι επιμέρους αρμοδιότητές τους, η διαδικασία, ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής, ο χρόνος και ο τρόπος ελέγχου των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγησή του ανά κατηγορία δικαιούχων, καθώς και κάθε άλλο ζήτημα τεχνικού ή λεπτομερειακού χαρακτήρα».
Η τροπολογία ορίζει επίσης ότι το κοινωνικό μέρισμα, είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και στο υπόλοιπο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
ΕΝΦΙΑ
Η τροπολογία για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ σε χαμηλής αξίας ιδιοκτησίες προβλέπει ότι από το 2019 το ποσό του τελικού φόρου που θα πληρώνει κάθε ιδιοκτήτης που έχει ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας έως 60.000 ευρώ μειώνεται κατά 30%.
Στη περιουσιακή αυτή ζώνη υπολογίζεται ότι εντάσσονται περίπου 3,5 εκατ. φορολογούμενοι οι οποίοι και θα έχουν τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες μειώσεις φόρου. Για αυτούς το ποσό της μείωσης του φόρου περιορίζεται κατά 0,7 ευρώ ανά 1.000 ευρώ υπερβάλλουσας αντικειμενικής αξίας.
Παράλληλα, παρατείνεται και για το 2019 η απαλλαγή από τον συμπληρωματικό φόρο των εκτός σχεδίου γηπέδων και εκτάσεων, όπως είναι τα αγροτεμάχια και τα εκτός σχεδίου οικόπεδα.
Η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει την τροπολογία αποσαφηνίζει πως το κόστος της παρέμβασης υπολογίζεται σε 260 εκατ. ευρώ για το 2019.
«Η κυβέρνηση αναδιαμόρφωσε τον ΕΝΦΙΑ και σήμερα προχωρά στη μείωσή του κατά 10% μεσοσταθμικά, ενώ έχει εξασφαλιστεί ο χώρος για μείωσή του κατά επιπλέον 20% μεσοσταθμικά την επόμενη χρονιά. Στα λαϊκά νοικοκυριά η μείωση θα φτάσει το 50%», δήλωσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή.
Φορολογία επιχειρήσεων
Με την τροπολογία για τη μείωση της φορολογίας των κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα μειώνεται ο συντελεστής από το 29%, στο 28%. Η μείωση του φορολογικού συντελεστή δεν αφορά στις τράπεζες που λόγω του σχήματος του αναβαλλόμενου θα εξακολουθήσουν να φορολογούνται με συντελεστή 29%.
Συγκεκριμένα, η τροπολογία για το φορολογικό συντελεστή των νομικών προσώπων προβλέπει τη σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή των κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες από το 29% που βρίσκεται σήμερα, στο 25% για τα εισοδήματα που αποκτώνται το φορολογικό έτος 2022 και τα επόμενα.
Ο συντελεστής θα μειώνεται κατά μια ποσοστιαία μονάδα ανά έτος, αρχής γενομένης από τα εισόδημα του φορολογικού έτους 2019 για τα οποία ο συντελεστής ορίζεται σε 28%. Έτσι, το 2020 θα μειωθεί στο 27%, το 2021 στο 26% και το 2022 στο 25%.
Από τη μείωση των συντελεστών θα επέλθει μείωση εσόδων. Αυτή θα διαμορφωθεί στα 142 εκατ. ευρώ για το φορολογικό έτος 2019, στα 247 εκατ. ευρώ για το φορολογικό έτος 2020, στα 371 εκατ. ευρώ για το 2021 και στα 515 εκατ. ευρώ για το 2022.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail