Χωρίς έλεγχο εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΘΕΜΑΤΑ

Την καταστροφή της αιγοπροβατοτροφίας στην Ελλάδα από την παντελή απουσία ελέγχων στις εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος επισημαίνει, με επιστολή της στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας.
Στην επιστολή αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Έχουμε γίνει αποδέκτες το τελευταίο διάστημα τόσο από τα μέλη μας όσο και από κτηνοτρόφους όλης της χώρας έντονων διαμαρτυριών για τις μειώσεις στις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος που χρησιμοποιείται στο σύνολο του για την παρασκευή φέτας. Οι αθρόες εισαγωγές πρόβειου γάλακτος που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φέτας έχουν αυξήσει την διάθεση της φέτας με αποτέλεσμα την συμπίεση των τιμών τόσο στην φέτα όσο και στο ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα. Η παντελής έλλειψη ελέγχων από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του κλάδου της αιγοπροβατοτροφίας στην Ελλάδα.
Το τελευταίο διάστημα υπήρξε επιστολή γαλακτοβιομηχανίας (ΗΠΕΙΡΟΣ) προς τους προμηθευτές κτηνοτρόφους της όπου η βασική αιτία μείωσης της τιμής του γάλακτος είναι ο έντονος ανταγωνισμός από αντίπαλες εταιρείες και η χαμηλή τιμή του εισαγόμενου πρόβειου γάλακτος. Έχουν αποθρασυνθεί τόσο πολύ που αναφέρουν στους κτηνοτρόφους ως αιτία την χαμηλή τιμή του εισαγόμενου πρόβειου γάλακτος.
Τι γίνεται με το εισαγόμενο πρόβειο γάλα; Χρησιμοποιείται για την παραγωγή φέτας; Εάν συμβαίνει αυτό τι κάνει ο ανύπαρκτος ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ; Εδώ και χρόνια απαιτούμε από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ τον οποίο εμείς οι κτηνοτρόφοι χρηματοδοτούμε να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους στις εισαγωγές πρόβειου γάλακτος και τίποτα δεν γίνεται. Γιατί άραγε να συνεχίσουμε την χρηματοδότηση σε έναν φορέα που δεν κάνει την δουλειά του με αποτέλεσμα την καταστροφή ενός ολόκληρου κλάδου;
Σας είχαμε κρούσει το καμπανάκι του κινδύνου πριν από το Πάσχα με τις αθρόες εισαγωγές αμνοεριφίων με αποτέλεσμα την πτώση των τιμών στα ελληνικά αμνοερίφια. Τώρα το βλέπουμε να συμβαίνει και στο γάλα. Δεν θα μείνουμε άπραγοι και να βλέπουμε τις κτηνοτροφικές μας μονάδες να κλείνουν. Κάντε τους απαραίτητους ελέγχους ΤΩΡΑ γιατί διαφορετικά θα μας βρείτε έντονα απέναντί σας. Δεν θα σας αφήσουμε να μας καταστρέψετε.
Τέλος εν’ όψει της επικείμενης πληρωμής της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο αιγοπρόβειο γάλα καλούμε τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ να συλλέξει τις ποσότητες γάλακτος απ’ όλα τα τυροκομεία της χώρας και να τα στείλει στον ΟΠΕΚΕΠΕ για να αποφευχθούν τα περσινά φαινόμενα όπου αρκετοί κτηνοτρόφοι δεν πληρώθηκαν την συνδεδεμένη στο γάλα γιατί δεν είχαν σταλεί έγκαιρα οι ποσότητες γάλακτος στον ΟΠΕΚΕΠΕ».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail