Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Λάρισας

ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Περιφέρειες

Το 3ο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Λάρισας, διοργανώνουν από τις 20 έως τις 28 Μαΐου στο Μύλο του Παππά η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων και o Δημοτικός Κουκλοθίασος «Τιριτόμπα».
Περιλαμβάνει, παραστάσεις κουκλοθεάτρου για παιδιά αλλά και για ενήλικες, τσίρκο… ψύλλων, παραστάσεις δρόμου, συναυλία με κούκλες και ηθοποιούς, παραμύθια επί σκηνής, κουκλοθέατρο στα αγγλικά, παρουσίαση εκπαιδευτικών προγραμμάτων μαθητών με θέμα το κουκλοθέατρο, παραστάσεις νηπίων, ξεναγήσεις στο Μουσείο Κούκλας, προβολές παλαιότερων παραστάσεων του Τιριτόμπα και αφιέρωμα στους δημιουργούς του Δημοτικού Κουκλοθίασου Τιριτόμπα, Κώστα Χατζηανδρέου και Σοφία Φουτζοπούλου, με παράλληλη έκθεση κούκλας και προβολή βίντεο από το αρχείο του Κουκλοθίασου.
Για οκτώ μέρες στο Μύλο του Παππά, θα ζωντανέψει ο μαγικός κόσμος του Κουκλοθέατρου και του μοναδικού Μουσείου Κούκλας στην Ελλάδα «Τιριτόμπα» με απίστευτα θεάματα με κούκλες και άφθονο κουκλοθέατρο για όλους όσους το αγαπούν πολύ.
Γιατί η Λάρισα… αγαπάει το κουκλοθέατρο.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
Σάββατο 20 Μαΐου
«Ο Αγησίλαγος» του Δημήτρη Μπασλάμ
Παράσταση με κούκλες, ηθοποιούς και ζωντανή μουσική.
Τι κοινό έχουν ένα πιάτο ζεστή σουσαμόσουπα, η δίαιτα του Μάκη του ιπποπόταμου, η συνταγή ενός πελεκάνου γιατρού από το Μεξικό, ένα δέντρο που τραγουδάει, το αναψυκτικό της καμήλας με τα δύο μπικίνι και τα γυαλιστερά λουστρίνια του ασβού; Τον κύριο Αγησίλαγο που ένα πρωί απλά… ξύπνησε με μαγουλάδες.
Εν συντομία, ο κύριος Αγησίλαγος ξύπνησε ένα πρωί με μαγουλάδες και, νομίζοντας πως γι’ αυτό φταίει η διατροφή του, αποφάσισε να την αλλάξει μπαίνοντας σε μια άνευ λόγου ταλαιπωρία για την αναζήτηση του ιδανικού γεύματος, όπως ο ίδιος νόμιζε.
«Κίνησε λοιπόν και πάει, ψάχνει ψάχνει… τι θα φάει;», όπως λέει και η ιστορία.
ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΜΥΛΟ
Ώρες 18.00- 19.00 & 20.00-21.00
Τιμή εισόδου 6 ευρώ
Κυριακή 21 Μαΐου
«Ο Αγησίλαγος» του Δημήτρη Μπασλάμ
ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΜΥΛΟ
Ώρες 12.00-13.00 & 18.30-19.30
Τιμή Εισόδου 6 ευρώ
Δευτέρα 22 Μαΐου
Αφιέρωμα «Τιριτόμπα», Έκθεση Κούκλας, Προβολές
18.00 – 18.30 ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΜΥΛΟ
Αφιέρωμα στους δημιουργούς του Δημοτικού Κουκλοθίασου «Τιριτόμπα» – Σοφία Φουτζοπούλου και Κώστας Χατζηανδρέου. Προβολή βίντεο με αρχεία, φωτογραφίες και αμέτρητες αναμνήσεις.
18.30-19.30 ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΜΥΛΟ
Προβολή παλαιότερης παράστασης του Δημοτικού Κουκλοθίασου Τιριτόμπα
«Ειρήνη» του Αριστοφάνη. Παίζουν: Σοφία Φουτζοπούλου – Κώστας Χατζηανδρέου
19.30-20.30 ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΜΥΛΟ
Προβολή νεότερης παράστασης του «Τιριτόμπα» έτους 2014- 2015
«Τα τρία Δώρα». Παίζουν: Φωτεινή Καλούδη, Λήδα Ντούρου
Στο χώρο της σκηνής θα λειτουργεί θεματική έκθεση Κούκλας των παραστάσεων προβολής.
Είσοδος ελεύθερη
Τρίτη 23 Μαΐου
Αφιέρωμα Τιριτόμπα, Έκθεση Κούκλας, Προβολές
18.00 – 18.30 ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΜΥΛΟ
Αφιέρωμα στους δημιουργούς του Δημοτικού Κουκλοθίασου «Τιριτόμπα» Σοφία Φουτζοπούλου και Κώστας Χατζηανδρέου. Προβολή βίντεο με αρχεία, φωτογραφίες και αμέτρητες αναμνήσεις.
18.30-19.30 ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΜΥΛΟ
Προβολή παλαιότερης παράστασης του Δημοτικού Κουκλοθίασου Τιριτόμπα
«Η Ωραία Κοιμωμένη». Παίζουν: Σοφία Φουτζοπούλου – Κώστας Χατζηανδρέου
19.30-20.30 ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΜΥΛΟ
Προβολή νεότερης παράστασης του Τιριτόμπα έτους 2014- 2015
«Ο Μορμόλης». Παίζουν: Φωτεινή Καλούδη, Λήδα Ντούρου, Ανδρέας Αλμπάνης.
Στο χώρο της σκηνής θα λειτουργεί Θεματική Έκθεση Κούκλας των παραστάσεων προβολής.
Είσοδος ελεύθερη
Τετάρτη 24 Μαΐου
Παρουσίαση εκπαιδευτικού προγράμματος κατασκευής κούκλας από μπαλόνι, τεχνικής papier masier, σε συνεργασία του Δημοτικού Κουκλοθιάσου Τιριτόμπα με τους μαθητές του 48ου Νηπιαγωγείου Λάρισας.
«Πού πάει ένα μπαλόνι όταν φεύγει από το χέρι σου» της Άννυ Θεοχάρη σε κουκλοθεατρική διασκευή της Φωτεινής Καλούδη.
Koυκλοθεατρική Παράσταση με 20 χρωματιστές κούκλες μπαλόνια που κατασκεύασαν οι 20 συμμετέχοντες μαθητές.
Βράβευση μαθητών για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.
ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΜΥΛΟ
Ώρα 19.00 – 20.30
Είσοδος ελεύθερη
Πέμπτη 25 Μαΐου
Παρουσίαση εκπαιδευτικού προγράμματος κατασκευής κούκλας από εφημερίδες, γάζες και χαρτοπολτό, σε συνεργασία του Δημοτικού Κουκλοθιάσου Τιριτόμπα με τους μαθητές του 2ου Νηπιαγωγείου Λάρισας.
«Ένας γάτος μια φορά» του Κώστα Μάγου και της Γεωργίας Γκανάτσιου, σε προσαρμογή για κουκλοθέατρο της Φωτεινής Καλούδη.
Κουκλοθεατρική παράσταση με 30 κούκλες και 60 μαθητές του μικτού νηπιαγωγείου Νέας Σμύρνης.
Η παράσταση έχει ως θέμα τη διαφορετικότητα και το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα ρατσισμού και ξενοφοβίας, καθώς και την ενασχόληση παιδιών Ρομά σε δράσεις πολιτισμού πέρα από τη σχολική κοινότητα.
Βράβευση μαθητών για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.
ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΜΥΛΟ
Ώρα 19.00 – 20.30
Είσοδος ελεύθερη
Παρασκευή 26 Μαΐου
Παρουσίαση εκπαιδευτικού προγράμματος «Ε- Τwinning – European Travellers (Mαριονέτες Ταξιδιώτες) στο οποίο συμμετέχουν 90 μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης του 21ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης του προγράμματος, εκπαιδευτικού αγγλικής γλώσσας Αφροδίτης Γκιούρη , του εικαστικού Σταμάτη Πλουμιστού και την υποστήριξη της διευθύντριας του σχολείου Μαρίας Κουκώλη.
Τις κούκλες επιμελήθηκαν εικαστικά οι μαθητές με την καθοδήγηση της υπεύθυνης του κουκλοθεάτρου Φωτεινής Καλούδη, σε μια κατασκευή από φελιζόλ, χαρτί, νήματα και υφάσματα.
– Κουκλοθεατρική Παράσταση με 40 κούκλες και 40 μαθητές στην αγγλική γλώσσα με διαλόγους και τραγούδια στα αγγλικά.
– Βράβευση μαθητών για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.
ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΜΥΛΟ
Ώρα 19.00 – 20.30
Είσοδος ελεύθερη
Σάββατο 27 Μαΐου
Παραστάσεις στο Κουκλοθέατρο στο Μύλο και στο Προαύλιο
«ΒABEL»: Στεφανία Αβραμίδου & Κωνσταντίνα Βαρβάρη
Κουκλοθεατρική παράσταση με μικρές μαριονέτες και σκιές.
Η προσπάθεια μιας κούκλας να επικοινωνήσει με το περιβάλλον της μέσω των ήχων. Παίζοντας το τύμπανό της περιδιαβαίνει στην πόλη και έρχεται σε σύγκρουση με τους ήχους της.
ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΜΥΛΟ
Ώρα 11.30- 12.00 & 12.30- 13.00
«Είναι στο χέρι σου»: Κουκλοθέατρο Καρυδότσουφλο
Κουκλοθεατρική παράσταση χωρίς λόγια με χρήση επιτραπέζιας κούκλας άμεσης κίνησης με στόχο την ευαισθητοποίηση παιδιών και ενηλίκων για το “bulling”.
Σε μια καθημερινή συμβολική διαδρομή «σπίτι-σχολείο-σπίτι» ο μικρός Χρήστος πέφτει θύμα σχολικού εκφοβισμού. Είναι τα ίδια χέρια αυτά που θα τον βλάψουν ή θα τον προστατεύσουν.
ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΜΥΛΟ
Ώρα 18.30 – 19.00 & 19.30 – 20.00
Είσοδος ελεύθερη
«O Kύριος Μπονάρ»: Θέατρο Μαριονέτας «Νευρόσπαστον εκ Θεσσαλονίκης»
Κουκλοθεατρική Παράσταση για ενήλικες και μεγάλα παιδιά.
Ένας ζωγράφος απογοητευμένος και χαμένος στον κόσμο του εργαστηρίου του, απέχει από έναν κόσμο σε αναταραχή, γεμάτο με την ιαχή των διαδηλώσεων και των συγκρούσεων. Κάποια στιγμή γίνεται μάρτυρας μιας βιαιοπραγίας. Θέλοντας να προσφέρει προστασία στον κακοποιημένο , πέφτει και ο ίδιος θύμα κακοποίησης.
ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΜΥΛΟ
Ώρα 21.00- 21.30 & 22.00-22.30
Είσοδος ελεύθερη
«Circus Sokoro»
Εύα Τσαμπάση – κονφερανσιέ και Κλειώ Κιούλπαλη – κρυμμένη κάτω απ’ το τραπέζι.
Ένα θέαμα που θα ξαφνιάσει ευχάριστα μικρούς και μεγάλους. Ένα τσίρκο ψύλλων, μια μικρογραφία τσίρκου με ακροβάτες που εκτελούν ακροβατικά όλων των ειδών. Στην πραγματικότητα, οι ψύλλοι δεν υπάρχουν (μια πληροφορία που βεβαίως κρατάμε μυστική), κάτι που δικαιολογείται από το μικρό μέγεθός τους. Η εμψύχωση των αντικειμένων είναι αυτή που οδηγεί τους θεατές να φανταστούν και να πιστέψουν στην ύπαρξή τους.
ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΜΥΛΟΥ
Ώρα 12.00-12.30 & 19.00-19.30
Είσοδος ελεύθερη
«Γιοβάν»: Βufos Puppet Theater
Παράσταση δρόμου με μουσική ρεμπέτικη και μια κούκλα muppet με αρθρωτό σώμα τύπου μπουνρακού.
Ο Γιοβάν είναι ένας μικροκαμωμένος ρεμπέτης 52 εκατοστών, με παχύ μουστάκι και καφέ καπέλο. Λατρεύει το μπουζούκι του, τον γλυκό καφέ, την Τιτή και το κρασί. Τον προβληματίζουν οι δύο μαυροντυμένες φιγούρες που τον ακολουθούν σε κάθε του κίνηση και που όσα χρόνια και να τις αγνοεί παραμένουν κοντά του.Ξεσπάει για να διεκδικήσει την ελευθερία έκφρασής του.
ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΜΥΛΟΥ
Ώρα 20.30-21.00
Είσοδος ελεύθερη
Κυριακή 28 Μαΐου
Παραστάσεις στο Κουκλοθέατρο στο Μύλο και στο Προαύλιο
«Κοσκινοαρμενίζοντας τη γη»: Κουκλοθέατρο Ανάποδα
Ένα έργο κούκλας και αντικειμένων, τέσσερις ιστορίες, τέσσερις τεχνικές αφήγησης, επιτραπέζιες κούκλες άμεσου χειρισμού, δυσδιάστατες φιγούρες, μάσκα και χειρονομία.
Εμπνευσμένο από τη nonsense ποίηση του Edward Lear. Ένα σύνολο από οντότητες διασκεδαστικές ρίμες που ανακατεύουν όλες μας τις αισθήσεις, τις κάνουν δείπνο με κιμά και φέτες κυδωνιού, τις τυλίγουν σε ροζ χαρτί, τις βάζουν σε πήλινο σκεύος και τις αφήνουν να ταξιδέψουν σε θάλασσες μακρινές και σε δεντροσκέπαστες ακτές, εκεί όπου φυτρώνουν τεράστιες κολοκυθιές και καρέκλες ξεχωριστές.
Ένα διασκεδαστικό ταξίδι στα μακρινά μέρη όπου ζουν οι μπερδεμένοι. Οι παράξενοι αυτοί ταξιδιώτες, γνωστοί ως Φυρδημιγδοί, δένουν το κόσκινό τους σε μακρινές ή κοντινές ακτές, μένουν ή ταξιδεύουν πηδώντας από τον ένα κόσμο στον άλλο, μέσα σε ένα παιχνίδι λέξεων, ρυθμών και εικόνων που τελειώνει μόνο όταν περάσουν 20 χρόνια!
ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΜΥΛΟ
Ώρα 11.30-12.00 & 12.30-13.00
«Γιοβάν»: Βufos Puppet Theater
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΥΚΛΑΣ
Ώρα 13.00- 13.30
Είσοδος ελεύθερη
«Μήπως κι εσύ τραγουδάς στο μπάνιο;»: Κουκλοθέατρο Skantzi
[Στο μπάνιο σου δεν σιγοτραγουδάς. Είτε είσαι ροκ σταρ ή ντίβα της όπερας. (Josh Groban)] Ο Λουίτζι τραγουδάει στο μπάνιο του. Μπορεί να τραγουδάς κι εσύ. Αλλά οι πετσέτες σου παίζουν βιολί; Τραγουδάνε; Η ντουζιέρα σου τραγουδάει; Υπέροχη συναυλία!… Υπέροχο μέγαρο όπερας!.. Μα . .τι πάρτι!
Αλλά στο μπάνιο συμβαίνουν και ατυχήματα…
ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΜΥΛΟ
Ώρα 18.30-19.00 & 19.30-20.00
Είσοδος ελεύθερη