Τρισάγιο για σφαγή μικρών παιδιών Βιάννου

ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΗΤΗ Περιφέρειες

Στη μνήμη της σφαγής των τριών νεκρών αδελφών, τελέστηκε τρισάγιο, στη Λυγιά Βιάννου στο μετόχι που βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν τα μικρά παιδιά στις 14 Σεπτεμβρίου του 1943 από Γερμανούς στρατιώτες γιατί δεν πρόδωσαν τον πατέρα τους και την ίδια αποφράδα μέρα άλλοι 461 αθώοι άνθρωποι οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα.
Αυτή η εικόνα με τα τρία κορμάκια φορτωμένα έπρεπε τουλάχιστον να κοσμήσει την είσοδο του μουσείου, αλλά και να προβάλετε όχι μόνο στους υποστηρικτές του Ρίχτερ,που παρουσίασε σαν ιππότες τους φονιάδες, αλλά σε όσους κουνάνε το δάχτυλο στη χώρα μας ξεχνώντας τις περγαμηνές των προγόνων τους. Για μένα αυτά τα άγουρα παιδάκια αντιστάθηκαν και νίκησαν το Φασισμό. Ήταν οι ποιό μικροί και οι ποιο αποτελεσματικοί ήρωες της Αντίστασης Αυτή τη κληρονομιά μας άφεισαν και είναι στο χέρι μας να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους”, αναφέρει από την πλευρά του ο κ. Μπαρμπαγαδάκης, ένας πολύ καλός γνώστης της ιστορίας της Βιάννου.
Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Δ.Σ. του Βλαχάκειου Πνευματικού Κέντρου Άνω Βιάννου και των Πολιτιστικών Συλλόγων της Περιοχής, ενώ στην κοινή εκδήλωση τιμής και μνήμης στη Λυγιά βρέθηκαν και εκπρόσωποι των Ορειβατικών Συλλόγων Ηρακλείου και Μοιρών.
Επίσης παραβρέθηκαν εκπρόσωποι Πολιτιστικών Σύλλογοι: Αγίου Βασιλείου, Αμιρά, Άνω Βιάννου, Άρβης, Κερατοκάμπου, Κρεβατά, Πεύκου ο Δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης και ο πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail