Τριήμερο φεστιβάλ μπανάνας

ΚΡΗΤΗ Περιφέρειες

Αρχίζει την Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017 το τριήμερο Φεστιβάλ μπανάνας στην Άρβη του Δήμου Βιάννου με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Βιάννου, τον Συνεταιρισμό μπανανοπαραγωγών Κρήτης, τον Αγροτικό σύλλογο παραγωγών κηπευτικών Άρβης.
Πρόκειται για το 1ο Φεστιβάλ Μπανάνας που θέληση όλων των οργανωτών είναι να καθιερωθεί ως θεσμός στην περιοχή που καλλιεργούνται σε μεγάλη έκταση μπανάνες. Μέσω του Φεστιβάλ θα γίνει ανάδειξη του ποιοτικού εκλεκτού προϊόντος,  ενημέρωση για τον τρόπο καλλιέργειας με παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, έκθεση φωτογραφίας, ξενάγηση επισκεπτών σε μπανανοφυτείες, μουσικές εκδηλώσεις, ενώ καθ΄ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα διατίθενται δωρεάν δροσιστικά κοκτέιλ με βάση τη μπανάνα και μπανάνες.
Σύμφωνα με τους οργανωτές «Το  1920 ένας καλόγερος επιστρέφοντας από την Αίγυπτο είχε κρύψει στο σκούφο του ένα φυτό μπανάνας…..
Κάπως έτσι ξεκινάει η ιστορία της καλλιέργειας της μπανάνας στην ευρύτερη περιοχή της Άρβης, μία ιδιαίτερη καλλιέργεια που «έδεσε» με το τοπίο και το ημιτροπικό κλίμα και εξελίχθηκε με τον καιρό σ΄ ένα πολύτιμο προϊόν για τους κατοίκους της.
Σήμερα η καλλιέργεια μπανάνας καλύπτοντας μια έκταση 800 περίπου  στρεμμάτων με την Αρβη σαν «ναυαρχίδα» εν καιρώ κρίσης δείχνει να έχει μία σταθερή πορεία στη αγορά, γι΄ αυτό λοιπόν οι κάτοικοι τιμούν αυτό το προϊόν που ξεχωρίζει δημιουργώντας για πρώτη χρονιά το 1ο   Festival μπανάνας ΄Αρβης.  Άνθρωποι με όρεξη, που νοιάζονται για τον τόπο τους  αλλά και το προϊόν βάζουν σαν υλικά το μεράκι και την αγάπη τους φτιάχνοντας κάτι ξεχωριστό».
Αναλυτικότερα το πρόγραμμα του τριήμερου Φεστιβάλ:
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017
1) Έναρξη 1ουFestivalΜπανάνας Άρβης
2) Ομιλία από τον Κ. Παπαηλιάκη Μ. με θέμα « Ατομική και Ομαδική προστασία κατά την εφαρμογή φυτοφαρμάκων»
3) Ομιλία από τον Κ. Δεμέτζο Τ. με θέμα «Βιολογική καλλιέργεια κρητικής μπανάνας»
4) Ομιλία από τον Κ.Γεωργιακάκη Π. με θέμα «Οικοσυστημικές υπηρεσίες της άγριας ζωής»
5) Έκθεση φωτογραφίας
ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017
1) Θεατρική παράσταση από την ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βενεράτου με την παρουσίαση του έργου «Υπάρχει καθόλου φιλότιμο;»
2) Κρητική βραδιά με τα συγκροτήματα των α) Γιάννη Φωτάκη
β) Άγγελου Παπαματθαίου
3) Ξενάγηση επισκεπτών σε μπανανοφυτείες
ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017
1) Ξενάγηση επισκεπτών σε μπανανοφυτείες
2) Συναυλία με την Γεωργία Νταγάκη
3) Λήξη 1ου Παγκρήτιου Festival Μπανάνας Άρβης.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail