Το άγνωστο λάβαρο της Μονής Αγκαράθου

ΚΡΗΤΗ Περιφέρειες

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης και η Περιφέρεια Κρήτης συνδιοργανώνουν διήμερο Εκδηλώσεων, με αφορμή την ανάδειξη του αγνώστου λαβάρου της Μονής Αγκαράθου του Κρητικού Πολέμου και συγκεκριμένα της μάχης της ανακατάληψης του Καστελλίου Τεμένους από τους Βενετούς το 1647 και την τριακοσιοστή πεντηκοστή επέτειο (350η) της Άλωσης της πόλης του Χάνδακα.
Συγκεκριμένα:
Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019 θα πραγματοποιηθεί Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Η Μονή Αγκαράθου την εποχή της βενετοκρατίας», στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, από ώρα 10:00΄ έως 13:30΄ και από 17:00΄ έως 20:00΄.
Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019, στην Ιερά Μονή Αγκαράθου, θα τελεσθεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, επί τη μνήμη του Αγίου Μελετίου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας του Πηγά, μετά το πέρας της οποίας θα γίνει η παρουσίαση της σύγχρονης αναπαράστασης του ιστορικού λαβάρου της Μονής.
ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΚΑΡΑΘΟΥ
12-13 Οκτωβρίου 2019Οργανωτικοί φορείς: Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης: Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, κ.κ. Εἰρηναῖος.Περιφέρεια Κρήτης: Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης.Με αφορμή, καταρχάς, τη μαρτυρία, για ένα άγνωστο λάβαρο του Κρητικού Πολέμου, που αναδείχθηκε πρόσφατα, έπειτααπό έρευνα στο  Ιστορικό Αρχείο Κυθήρων, το οποίο πιστοποιείται ότι ανήκε στη Μονή Αγκαράθου και υψώθηκε από τον Μελέτιο Καλλονά, ιερομόναχο της, καθώς και από μέλη της οικογένειάς του, κατά τη νικηφόρο για τους Βενετούς, ιστορική μάχη ανακατάληψης του Καστελλίου Τεμένους (1647). Έπειτα, στο πλαίσιο της τριακοσιοστής πεντηκοστής (350ής) επετείου της άλωσης της πόλης του Χάνδακα και του τέλους του Κρητικού Πολέμου (1645-1669).
Α΄) ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ
Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019
Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Ηρακλείου,αίθουσα μικρού θεάτρου.
Με θέμα: «Η μονή Αγκαράθου την εποχή της βενετοκρατίας»
Συντονισμός εκδήλωσης: Χρύσα Μαλτέζου, Ακαδημαϊκός, πρώην Διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας   Μαρία Γ. Πατραμάνη, διδάκτωρ Ιστορίας, Δ/ντρια Πειραματικού Λυκείου Ηρακλείου
Πρόγραμμα Ημερίδας
10.00- 11.30
Χαιρετισμοί:Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης, κ.κ. Ειρηναίου.Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρου Αρναουτάκη.
Προεδρείο:
Χρύσα Μαλτέζου, Πασχάλης Κιτρομηλίδης.
Χρύσα Μαλτέζου, Αντί εισαγωγής.
Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Ο αγκάραθος καὶ τα φυτωνύμια της Κρήτης.
Εμμανουήλ Χαλκιαδάκης, Αγκάραθος: το πρώτο τη τάξει μοναστήρι της Κρήτης.
Συζήτηση – Διάλειμμα
12.00- 13.30
Προεδρείο:
Μαρία Κωνσταντουδάκη, Θεοχάρης Δετοράκης.
Μαρία Γ. Πατραμάνη, Η μονή Ἀγκαράθου, τον καιρὸ του Κρητικού Πολέμου.
Γιάννης Μαυρομάτης, Η διαθήκη του ηγουμένου της Αγκαράθου Μελετίου Καλλονά.
Νίκος Ψιλάκης, Η μαρτυρία του τοπίου: Αναζητώντας τη θέση του Αγίου Γεωργίου του Σκαλωτού.
Συζήτηση – Τέλος Συνεδρίας
5.00- 6.00
Προεδρείο:
Αναστασία Παπαδία-Λάλα, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης.
Θεοχάρης Δετοράκης, Τα φιλολογικά έργα του Μελετίου Πηγά. Γενικές παρατηρήσεις.
Πασχάλης Κιτρομηλίδης, ο Κύριλλος Λούκαρις ως εκκλησιαστικός ηγέτης.
Συζήτηση – Διάλειμμα
6.30-8.00
Προεδρείο:
Μαρία Γ. Πατραμάνη, Γιάννης Μαυρομάτης.
Μαρία Κωνσταντουδάκη-Κιτρομηλίδου, Εικόνες καὶ γλυπτά στην Ιερά Μονή Ἀγκαράθου: η σημασία τους για την τέχνη της Κρήτης τῆς βενετικῆς περιόδου.
Ἀναστασία Παπαδία-Λάλα, Η μονὴ Αγκαράθου (16ος-17ος αι.). Θεσμικὲς λειτουργίες καὶ κοινωνικὲς σχέσεις, με βάση βενετικές πηγές.
Νικόλαος Γιγουρτάκης, Το κάστρο του Τεμένους στα χρόνια του Κρητικού Πολέμου.
Έφη Ψιλάκη, Μια απεικόνιση της Ιεράς Μονής Αγκαράθου σε αργυρὸ δίσκο του 1765.
Συζήτηση – Τέλος Συνεδρίας
Β΄) Κυριακ
13 κτωβρίου 2019
Ιερὰ Μονὴ Ἀγκαράθου,
8.00 – 11.00
Θεία Λειτουργία επί τη μνήμη του Αγίου Μελετίου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας του Πηγά,Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Κρήτης, κκ. Ειρηναίουκαι συλλειτουργούντων Αρχιερέων της Εκκλησίας Κρήτης.
Κατά τη Θεία Λειτουργία θα εκτεθεί για πρώτη φορά, εντός του ναού, ένα σύγχρονο θρησκευτικό λάβαρο, εις υπόμνησιν και υπό τύπον αναπαράστασης του ιστορικού λαβάρου της Ιεράς Μονής Αγκαράθου, που υψώθηκε στη μάχη του Καστελλίου Τεμένους (1647),  για να περιληφθεί κατόπιν, ως έκθεμα στη Συλλογή του Μουσείου της.Το εν λόγω λάβαρο ανακατασκευάστηκε με φροντίδα του καθηγουμένου της Μονή Αγκαράθου, πατρός Ευμενίου Ρουσσάκη και με δαπάνη της Μονής.
Φιλοτεχνήθηκε από το αγιογραφικό εργαστήριο της Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής Χανίων (2019), βάσει του αρχέτυπου σχεδίου copyright Ι.Μ.Χρυσοπηγήςστη μελέτη της Μαρίας Γ. Πατραμάνη, «Ένα άγνωστο λάβαρο του Κρητικού Πολέμου: των ιερωμένων Καλλονά της Αγκαράθου και η πρόταση αναπαράστασής του», Νέα Χριστιανική Κρήτη, περίοδος Γ΄, τεύχ. 35 (2017), εικ. 4, σ. 257.