Τελετή-εκδήλωση μνήμης στη «Στοά Μακάσι»

ΚΡΗΤΗ Περιφέρειες

Τελετή-εκδήλωση μνήμης για τους πατριώτες Κρητικούς που αιχμαλωτίστηκαν στη Στοά «Μακάσι» στις 15 Ιουνίου 1943 από τους γερμανούς κατακτητές, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο μνημείο που υπάρχει στο συγκεκριμένο σημείο κάτω από τον Προμαχώνα Μαρτινέγκο.
Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο και κατατέθηκαν στεφάνια από τους:  Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Ευριπίδη Κουκιαδάκη, Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, εκπροσώπους Ενόπλων Δυνάμεων-Σωμάτων Ασφαλείας, πολιτικών κομμάτων, Ενώσεων Αποστράτων, Αντιστασιακών Οργανώσεων, ενώ παραβρέθηκαν συγγενείς των εκτελεσθέντων.
O Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης σε δήλωση του μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης μνήμης ανέφερε:
«Μια θυσία με διαχρονικά, επίκαιρα μηνύματα, γιατί η χώρα μας δοκιμάζεται και δοκιμάζεται από τον κίνδυνο ενός διχασμού. Ελπίζω όλοι να σκεφτούν με ωριμότητα και να αντιμετωπίσουμε ένα δύσκολο εθνικό θέμα με ενότητα και όχι με διαίρεση».
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός από την πλευρά του δήλωσε:
«Η Στοά Μακάσι, αποτελεί για το Ηράκλειο μνημείο ιδιαίτερου ιστορικού συμβολισμού. Κατά την διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, χρησιμοποιήθηκε ως τόπος κράτησης συμπατριωτών μας. Από τον χώρο αυτό, το 1943, εκατοντάδες έγκλειστοι μεταφέρθηκαν στα Ναζιστικά στρατόπεδα αιχμαλώτων. Το 1944, άλλοι τετρακόσιοι συλληφθέντες, ενώ κατευθύνονταν προς αυτά τα σημεία καταναγκαστικής εργασίας και εξοντώσεως, έχασαν την ζωή τους στο ναυάγιο του Γερμανικού πλοίου «Δαναΐς». Η θυσία τους ενδυνάμωσε το αντιστασιακό πνεύμα των Κρητικών, και παραμένει πάντα χαραγμένη στην συλλογική μας Μνήμη».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail