Σχέδιο θωράκισης δασών

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Την παραίτησή του στο συρτάρι του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη έχει δώσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς. Την απάντηση αυτή έδωσε ο υφυπουργός όταν έμαθε ότι ζητούν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κυρία Φώφη Γεννηματά την καθαίρεσή του. Ακόμη υπογράμμισε «Δεν κάνω καριέρα πολιτική, δεν θα είμαι υποψήφιος στις εκλογές».
Έχουμε ζητήσει από τις 7 Ιουλίου που ξεκίνησαν οι πυρκαγιές με επιστολές μας για συνεργασία με όλες τις δυνάμεις αλλά δεν υπήρξε ενδιαφέρον.
Επίσης διευκρίνισε «Το καθήκον μας ήταν να προστατεύσουμε τους πολίτες και το κάναμε. Οι απώλειες είναι από την πλευρά των μαχητών και όχι των πολιτών. Στην Ηλεία ήταν εμπρησμός για τις άλλες περιοχές ακόμα διερευνάται το θέμα. Στην προσπάθειά μας είχαμε να αντιμετωπίσουμε 586 πυρκαγιές σε 8 ημέρες σίγουρα έγιναν και λάθη. Εάν υπάρξουν ευθύνες θα αποδοθούν. Από τα 73 πυροσβεστικά αεροπλάνα που υπάρχουν στην Ελλάδα τα 7 είναι σε συντήρηση, τα 20 είναι στις κατά τόπους Περιφέρειες και τα υπόλοιπα είναι ενεργά. Στην βόρειο Εύβοια το νέφος του καπνού έκανε πολύ δύσκολη την επιχείρηση των εναερίων μέσων. Οι πιλότοι δεν μπορούσαν να πετάξουν στα τυφλά. Είχαμε την ημέρα 96 πυρκαγιές. Οι πυρκαγιές που αντιμετωπίσαμε ήταν οι μεγαλύτερες των τελευταίων 40 ετών. Σε κάποιες περιοχές όπως το Τατόι, Θρακομακεδόνες, Αρχαία Ολυμπία και άλλα 18 περίπου σημεία στη βόρειο Αττική είχαμε προσχωρήσει σε καθαρισμούς των δασικών περιοχών. Το δάσος και το πράσινο δεν μπορούν να περιμένουν την γραφειοκρατία και το σχέδιο της κυβέρνησης για την προστασία των δασών σε 4 μήνες θα έχει ολοκληρωθεί κια γρήγορα θα μπει σε εφαρμογή. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι από αυτή τη καταστροφή που έχει γίνει. Νιώθουμε την ανάγκη να ζητήσουμε συγνώμη. Η χώρα θα θωρακιστεί. Θα αλλάξουν οι συντεχνιακές λογικές.»