Συνεργασία Ελλάδας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) υπέγραψαν ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Υπουργός Επικρατείας των ΗΑΕ Δρ. Sultan Bin Ahmad Al Jaber. Το «Μνημόνιο Κατανόησης για τη Θεσμική Συνεργασία στον τομέα των Θαλασσίων Μεταφορών μεταξύ Ελλάδας και ΗΑΕ», συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της 3ης Μικτής Επιτροπής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΑΕ, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα κατά το χρονικό διάστημα 3-4 Μαΐου 2017.
Η υπογραφή του Μνημονίου αναμένεται να παράσχει ένα ασφαλές και αξιόπιστο θεσμικό πλαίσιο εδραίωσης και περαιτέρω ανάπτυξης της ναυτιλιακής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών. Οι διατάξεις του αντανακλούν τις κύριες ελληνικές προτεραιότητες ναυτιλιακής πολιτικής που, μεταξύ άλλων, θέτουν στο επίκεντρο την προστασία του ελληνικού πλοίου και του Έλληνα ναυτικού. Ειδικότερα, τα κύρια σημεία του εστιάζονται:
A. Στην ανεμπόδιστη πρόσβαση των πλοίων των δυο χωρών στα διεθνώς διακινούμενα φορτία υπό καθεστώς ελεύθερου και θεμιτού ανταγωνισμού.
B. Στην παροχή αμοιβαίων διευκολύνσεων σε πλοία και ναυτικούς.
C. Στη διευκόλυνση εγκατάστασης ναυτιλιακών εταιριών των δυο χωρών στο έδαφος του άλλου κράτους.
D. Στην προώθηση της συνεργασίας των χωρών για την εξάλειψη των εμποδίων στον τομέα των διεθνών θαλάσσιων μεταφορών και
E. Στη διεύρυνση της συνεργασίας σε ευρύτερους τομείς ναυτιλιακού ενδιαφέροντος, όπως είναι η εκπαίδευση και κατάρτιση των ναυτικών.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail