Συνέδριο «Εν Γορτύνη και Αρκαδία εγένετο»

ΚΡΗΤΗ Περιφέρειες

Πάνω από 70 Έλληνες και ξένοι επιστήμονες θα βρεθούν στις Μοίρες της Κρήτης από 28 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου 2017 προκειμένου να συζητήσουν για τον διαχρονικά ενωτικό ρόλο του προσκυνήματος. Στις 9 το πρωί της Πέμπτης 28 Σεπτεμβρίου αρχίζουν οι εργασίες ενός συνεδρίου που οργανώνεται κάθε δυο χρόνια με τον γενικό τίτλο «Εν Γορτύνη και Αρκαδία εγένετο» και έχει εξελιχθεί σε θεσμό για τα πνευματικά και πολιτιστικά πράγματα της Κρήτης. Κεντρικό θέμα του φετινού συνεδρίου θα είναι «το προσκύνημα ως τόπος συνάντησης ανθρώπων, λαών, θρησκειών, πολιτισμών» και οι εργασίες του θα διαρκέσουν τέσσερις μέρες, από την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου μέχρι την Κυριακή 1 Οκτωβρίου. Οργανώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και τα εκπαιδευτικά-ερευνητικά ιδρύματα του νησιού:
Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πολυτεχνείο Κρήτης και Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΑΤΕΙ) Κρήτης. Στην σημαντικότητα του συνεδρίου αλλά και στο πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί, αναφέρθηκαν σήμερα σε δηλώσεις τους στη Περιφέρεια Κρήτης ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ.κ. Μακάριος, η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου, και τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου συγγραφέας-δημοσιογράφος Νίκος Ψιλάκης, ο ομότιμος καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης Βαγγέλης Καπετανάκης, ο προϊστάμενος Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δημήτρης Σάββας και ο Ηρακλής Πυργιαννάκης αρχιτέκτονας μηχανικός.
Όπως οι ίδιοι τόνισαν στη συνέντευξη τύπου «σε κρίσιμες εποχές, κατά τις οποίες αναζωπυρώνονται εντάσεις και φανατισμοί, η μελέτη των αρχαιολογικών, ιστορικών, θεολογικών και γενικότερα πολιτισμικών τεκμηρίων αποδεικνύει την ιδιαίτερη σημασία της Ορθόδοξης παράδοσής μας, των ιερών τόπων, του διαλόγου και του αλληλοσεβασμού ανάμεσα σε ανθρώπους και πολιτισμούς».
Οι εργασίες του συνεδρίου, όπως ανακοινώθηκε θα πραγματοποιηθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, στις Μοίρες. Την τελευταία ημέρα, Κυριακή 1η Οκτωβρίου, οι σύνεδροι θα μεταβούν στη μεγάλη πεντάκλητη παλαιοχριστιανική Βασιλική της Γόρτυνας, στο χωριό Μητρόπολη, όπου, σε υπαίθριο χώρο ακριβώς δίπλα στο σύνθρονο της εν λόγω Βασιλικής, τόπος της έδρας της Αποστολικής Εκκλησίας Κρήτης κατά την πρωτοβυζαντινή περίοδο, θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο για τους εκλιπόντες πρωτεργάτες του κρητικού πολιτισμού: Αθανάσιο Παλιούρα, Εμμανουήλ Μιχαλοδημητράκη, Εμμανουήλ Μπορμπουδάκη, Ιωάννη Σακελλαράκη και Σπυρίδωνα Ευαγγελάτο.
Μετά από 1300 χρόνια θα γίνει υπαίθρια λειτουργία στα ερείπια παλιάς Βασιλικής σε ελαιώνα στη Γόρτυνα.
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ.κ. Μακάριος ανακοινώνοντας την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο πλαίσιο του συνεδρίου είπε:
«Στο πλαίσιο του συνεδρίου υπάρχουν και δυο πολύ σημαντικά στοιχεία. Την 1η Οκτωβρίου ημέρα Κυριακή, στη παλιά Βασιλική της Γόρτυνας, όχι αυτή που είναι μέσα στο δρόμο, αλλά στη παλαιότερη που βρίσκεται στο χωριό Μητρόπολη λίγο πιο κάτω, για πρώτη φορά θα τελεστεί Θεία Λειτουργία δίπλα στο σύνθρονο της παλιάς Βασιλικής του Ιουστινιανού, όπου για 1000 χρόνια, περίπου, αυτός ο τόπος, τη πρωτοβυζαντινή περίοδο, ήταν η έδρα της Εκκλησίας της Κρήτης. Εκεί, υπαίθρια, θα τελέσουμε και μνημόσυνο για κάποιους πρωτεργάτες του Κρητικού πολιτισμού, μακαριστούς, τον Αθανάσιο Παλιούρα, τον Μανόλη Μιχαλοδημητράκη, τον Μανόλη Μπορμπουδάκη, τον Γιάννη Σακελλαράκη, και τον Σπυρίδωνα Ευαγγελάτο. Και το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου θα γίνει μια στρογγυλή τράπεζα όπου θα επικεντρωθούν οι αρμόδιοι, για να αναδείξουμε για μια φορά ακόμα το θέμα αυτής της Βασιλικής, την οποία δυστυχώς την τέμνει δρόμος πράγμα απαράδεκτο και φρικτό για τον πολιτισμό μας, όπως επίσης να μιλήσουμε και για τα ψηφιδωτά της που δεν είναι επαρκώς προφυλαγμένα, και είναι τα μεγαλύτερα σε έκταση σε όλη την Κρήτη, η δε Βασιλική αυτή είναι η δεύτερη σε μέγεθος στον Ελλαδικό χώρο».
Η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου που θα εκπροσωπήσει αύριο στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του συνεδρίου ευχαριστώντας παράλληλα για την συνεργασία τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας, την οργανωτική επιτροπή και τα Πανεπιστημιακά-Ερευνητικά Ιδρύματα του νησιού.
Παράλληλα η κα. Βρέντζου στη δήλωση της ανέφερε: «Είναι ένα συνέδριο, ιδιαίτερα σημαντικό, που θα συμβάλλει στην ιστορική έρευνα, τον πολιτισμό του τόπου μας σε μια περίοδο που η Κρήτη ήταν σταυροδρόμι λαών πολιτισμών θρησκειών. Το συνέδριο παράλληλα ως θεματολογία «Το προσκύνημα ως τόπος συνάντησης, ανθρώπων, λαών, θρησκειών, πολιτισμών» εκπέμπει πολλαπλά μηνύματα και είναι σημαντικό που επίσης θα τιμηθούν στην διάρκεια του εκλιπόντες επιστήμονες-πρωτεργάτες του Κρητικού πολιτισμού».
Ο ομότιμος καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης Βαγγέλης Καπετανάκης: «Η Κρήτη ήταν πάντα σταυροδρόμι πολιτισμών, γλωσσών, και θρησκειών. Αυτό το συνέδριο δεν εξετάζει σε μεγάλη έκταση και τα 4.000 χρόνια, εξετάζει περισσότερο για τα 1000 τελευταία χρόνια, όπου πραγματικά η Κρήτη ήταν σταυροδρόμι λαών, πολιτισμών, γλωσσών, και θρησκειών».
Ο προϊστάμενος Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης-ομιλητής στο συνέδριο Δημήτρης Σάββας: Πρόκειται για το 3ο Συνέδριο που γίνεται «Εν Γορτύνη και Αρκαδία» και θα γίνουν σοβαρές ανακοινώσεις. Εκπροσωπώ τη Βικελαία Δημοτική βιβλιοθήκη. Τα προσκυνήματα έπαιξαν παίζουν και θα παίξουν σημαντικό ρόλο σε όλη την πορεία και σε όλη τη διαδρομή.
Το μέλος οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου Ηρακλής Πυργιαννάκης αρχιτέκτονας μηχανικός: «Το συνέδριο θα τιμήσει την Κατερίνα Κόπακα καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης για την διεύρυνση των ορίων της αρχαιολογικής ιστορίας της Κρήτης σε σχέση με τις ανασκαφές που έχει κάνει στη Γαύδο. Παράλληλα θα τιμηθεί και ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης για την προσφορά του στον πολιτισμό και τη συμβολή του στην ανάπτυξη του πολιτισμού».
Οι εργασίες του Συνεδρίου, όπως ενημέρωσε ο κ. Μακάριος, θα μεταδοθούν ζωντανά από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι. Μητρόπολης Γορτύνης και Αρκαδίας, «Ο Εύδιος Λιμήν», στη συχνότητα 101,9 FM.