Συνάντηση Αρχαίων Πολιτισμών

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Υπουργική Διάσκεψη δέκα χωρών για την επίσημη σύσταση του «Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών» πραγματοποιήθηκε στις 24 Απριλίου 2017 στο Ζάππειο. Πρόκειται για ένα σημαντικό διεθνές γεγονός, καθώς για πρώτη φορά θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι για μία μείζονος σημασίας πολιτιστική πρωτοβουλία, πέρα από την Ελλάδα και την Κίνα, η Αίγυπτος, η Βολιβία, η Ινδία, το Ιράκ, το Ιράν, η Ιταλία, το Μεξικό και το Περού.
Δέκα σύγχρονα κράτη που εκπροσωπούν μεγάλους αρχαίους πολιτισμούς, όπως ο Αιγυπτιακός, ο Ρωμαϊκός, ο Περσικός, ο Σινικός και ο Ελληνικός, καθώς και οι πολιτισμοί των Μάγια, των Ίνκας, των Αζτέκων, της Μεσοποταμίας και της κοιλάδας του Ινδού. Δέκα κράτη που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο των διεθνοπολιτικών εξελίξεων σε Αμερική, Ευρώπη, Ασία και Αφρική.
Ο πολιτισμός στη σημερινή εποχή είναι άμεσα συνυφασμένος με την ήπια ισχύ, η  οποία, με σωστή αξιοποίηση, μπορεί να αναδείξει τη διεθνή εικόνα μίας χώρας. Ταυτόχρονα, ο πολιτισμός αποτελεί, με την κατάλληλη, αξιοποίηση, μία σημαντική πηγή οικονομικής ισχύος.
Στην πρόσκληση που απηύθυναν προς τους ομολόγους τους, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κίνας υπογραμμίζουν το κοινό όραμα όλων για αξιοποίηση της πολιτισμικής κληρονομιάς του παρελθόντος ως οχήματος για την προώθηση των φιλικών σχέσεων, της διεθνούς συνεργασίας, της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας σήμερα. Γιατί είναι κοινή η πεποίθηση πως τα επιτεύγματα του παρελθόντος αποκτούν συνεχώς μεγαλύτερη αξία, όχι όταν επαναπαύεται κανείς σε αυτά, αλλά όταν τα αξιοποιεί για να διαμορφώσει ένα καλύτερο σήμερα και ένα πιο ελπιδοφόρο αύριο. Αυτόν ακριβώς τον σκοπό έρχεται να εξυπηρετήσει το «Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail