Συμφωνία σύστασης Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΘΕΜΑΤΑ

Σε συμφωνία προχώρησαν τα μέλη του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Σε κοινή δήλωση των Επιτρόπων Γκίντερ Έτινγκερ και Βιέρα Γιούροβα τονίζεται: «Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για τη σημερινή συμφωνία του Συμβουλίου για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Με 20 κράτη μέλη να συμμετέχουν, θα διαθέτουμε ένα ισχυρό, ανεξάρτητο και αποτελεσματικό όργανο για την καταπολέμηση του διεθνικού εγκλήματος σε βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ και της διασυνοριακής απάτης στον τομέα του ΦΠΑ.
Η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας θα αλλάξει πραγματικά τα δεδομένα. Πολλές περιπτώσεις απάτης σε βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ έχουν διεθνικό χαρακτήρα. Ως εκ τούτου, χρειαζόμαστε ένα όργανο που να μπορεί όχι μόνο να διεξάγει έρευνες, αλλά και να ασκεί διώξεις σε διασυνοριακό επίπεδο. Αυτό ακριβώς θα κάνει η μελλοντική Εισαγγελία. Θα διασφαλίζει την ταχύτερη παραπομπή των εγκληματιών στη δικαιοσύνη και την ανάκτηση περισσότερων χρημάτων, προς όφελος των Ευρωπαίων φορολογουμένων.
Μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι 20 κράτη μέλη ενώνουν τις δυνάμεις τους γι’ αυτόν τον σκοπό και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες της ΕΕ. Ταυτόχρονα, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ θα υποστηρίξουν τις κοινές μας προσπάθειες για να προστατεύσουμε τον προϋπολογισμό της ΕΕ από φαινόμενα διαφθοράς και απάτης. Επιπλέον, το ερχόμενο έτος η Επιτροπή θα καθορίσει τα επόμενα βήματα για μια πιθανή μελλοντική επέκταση των καθηκόντων της Εισαγγελίας, ώστε να περιλαμβάνουν και τα διασυνοριακά εγκλήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία.
Μετά τη συμφωνία του Συμβουλίου, τώρα πλέον θα εργαστούμε ώστε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να καταστεί λειτουργική μέχρι τους πρώτους μήνες του 2020. Θα την εξοπλίσουμε με τα αναγκαία μέσα ώστε να διασφαλιστεί ότι θα μπορεί να αρχίσει να παράγει αποτελέσματα το συντομότερο δυνατό».