Συλλαλητήριο Συλλόγου Γυναικών

ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Περιφέρειες

Μαζική αναμένεται να είναι συμμετοχή φορέων και πολιτών στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών νομού Καρδίτσας, την Τετάρτη, στις 7 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία, για τα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα της υγείας.
Στο συλλαλητήριο έχουν δηλώσει στήριξη και συμμετοχή δεκάδες φορείς του νομού. Σήμερα δόθηκε συνέντευξη τύπου στην οποία παρέστησαν, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών κ. Κλεοπάτρα Ζούκα, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του εργατικού κέντρου κ. Γ. Καπράνας, ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στους ΟΤΑ ν. Καρδίτσας κ. Απ. Ταξιάρχης, ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ κ. Β. Μπούτας, ο πρόεδρος του σωματείου Εμποροϋπαλλήλων κ Ιδιωτικών Υπαλλήλων κ. Στ. Σαριδάκης, ο κ. Τάσος Γκαραγκάνης από το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ, και ο κ. Σ. Τσιώνος εκ μέρους του συλλόγου συνταξιούχων.
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών κ. Κλεοπάτρα Ζούκα σημειώνει «Μετά από τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στις 12 και 14/9/2017 στον Παλαμά-Σοφάδες και στην Καρδίτσα με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών ν. Καρδίτσας (μέλος ΟΓΕ) όπου πήραν μέρος εκπρόσωποι πολλών φορέων του νομού και αφού έγινε ενημέρωση από το ΔΣ του Συλλόγου Γυναικών σχετικά με την κατάσταση των υπηρεσιών υγείας στην περιοχή μας, και μετά από συζήτηση που ακολούθησε, προέκυψαν ομόφωνα οι παρακάτω διαπιστώσεις και διεκδικήσεις:
1. Τα τελευταία χρόνια, σε συνθήκες εξέλιξης της καπιταλιστικής κρίσης που η φτώχεια, η ανεργία, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, η ανασφάλεια και το άγχος φθείρουν ανεπανόρθωτα την υγεία, έχουμε πολύ σοβαρούς λόγους να απαιτούμε ένα αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας με ενταγμένη σε αυτό και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) δηλ. την πρόληψη, το Κέντρο Υγείας, τον οικογενειακό γιατρό, τον αγροτικό γιατρό.
2. Τόσο Πανελλαδικά όσο και στο νομό μας συρρικνώνονται και υποβαθμίζονται όλο και περισσότερο οι δημόσιες υπηρεσίες και οι παροχές πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης της υγείας, γιατί για το κράτος και τις κυβερνήσεις αλλά και για τους εργοδότες, οι δαπάνες αυτές είναι κόστος και εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα.
3. Συγκεκριμένα στο Νομό Καρδίτσας, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και λειτουργικών υποδομών, στο ΠΕΔΥ, στα Κέντρα Υγείας, στο Νοσοκομείο του Νομού.
Εκτιμούμε πως η πολιτική της ΕΕ και των εκάστοτε κυβερνήσεων για την υγεία αποτελεί μέρος της γενικότερης πολιτικής τους που υπηρετεί τα μεγάλα, μονοπωλιακά συμφέροντα και ικανοποιεί όλο και λιγότερες από τις σύγχρονες ανάγκες μας. Θεωρούμε ότι οι υπηρεσίες Υγείας πρέπει να αποτελούν κατοχυρωμένο λαϊκό δικαίωμα που θα παρέχεται σε όλους δωρεάν και δε θα λειτουργεί ως εμπόρευμα ή φιλανθρωπία.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
1. Κρατική χρηματοδότηση της ΠΦΥ και όλου του Συστήματος Υγείας.
2. Να μην λειτουργήσουν οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤοΜΥ) γιατί ουσιαστικά θα αποτελέσουν τον «ακρωτηριασμό της ΠΦΥ», οδηγώντας την σε περαιτέρω ιδωτικοποίηση. Θα λειτουργούν με εργαζόμενους με ελαστικές μορφές απασχόλησης, ενώ δεν προβλέπεται χρηματοδότησή από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από προγράμματα ΕΣΠΑ, την οποία ακόλουθα θα αναλάβουν Δήμοι και Περιφέρεια.
3. Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών στον κλάδο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
4. Κατάργηση κάθε πληρωμής για υγεία – φάρμακα, για να είναι η παροχή πραγματικά δωρεάν.
5. Πρόσληψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με πλήρη, μόνιμη και αποκλειστική απασχόληση στο νοσοκομείο, ΠΕΔΥ, Κέντρα Υγείας του νομού Καρδίτσας.
6. Καμία συγχώνευση ή κατάργηση υπηρεσίας του ΠΕΔΥ, νοσοκομειακής μονάδας ή κλινικής στο νομό μας.
7. Λειτουργία δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών νοσηλείας στο σπίτι.
8. Καμία κατάργηση στις εξετάσεις. Δωρεάν όλες οι προληπτικές εξετάσεις και οι εξετάσεις /βεβαιώσεις των μαθητών για σχολική χρήση.
9. Ένταξη όλων των νέων εμβολίων στο Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού.
10. Πλήρεις και δωρεάν οδοντιατρικές υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας.
11. Άμεση λήψη μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στις παιδικές χαρές, στους χώρους αθλητισμού κλπ. από γιατρούς εργασίας και τεχνικούς ασφάλειας που θα ανήκουν σε κρατικό σώμα και όχι σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.
12. Δωρεάν όλος ο προγεννητικός έλεγχος για όλες τις έγκυες και όλη η διαδικασία (εξετάσεις, φάρμακα, επεμβάσεις) της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
13. Επαναχορήγηση του επιδόματος τοκετού σε όλες τις γυναίκες, και των επιδομάτων σε ΑμεΑ, χρονίως πάσχοντες, πολύτεκνες γυναίκες και μονογονεϊκές οικογένειες».
Σε ανακοίνωσή του, το Δ.Σ. του εργατικού κέντρου Καρδίτσας επισημαίνει:
«Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια της κρίσης, της απάνθρωπης σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής που μας έχουν επιβάλλει οι δανειστές μας και με ευλάβεια εφαρμόζουν οι Ελληνικές κυβερνήσεις, πλήττονται και υποβαθμίζονται και κοινωνικά αγαθά όπως η υγεία.
Κέντρα υγείας, Νοσοκομεία, ΠΕΔΥ, όλα λειτουργούν σε οριακό σημείο λόγω της έλλειψης ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού και τεχνολογικού εξοπλισμού υποβαθμίζοντας σημαντικά έτσι τις παροχές υγείας προς τους πολίτες αυτής της χώρας. Πρέπει να κατανοήσουν όλοι και κυρίως οι κυβερνώντες ότι η υγεία είναι το πολυτιμότερο κοινωνικό αγαθό για τον άνθρωπο και δεν είναι εμπόρευμα.
Γι ΄αυτό ζητάμε να σταματήσει εδώ και τώρα η συρρίκνωση και η υποβάθμιση των παροχών πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης της υγείας προς τους πολίτες και να προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στο νοσοκομείο της Καρδίτσας, στα κέντρα υγείας του νομού μας και στο ΠΕΔΥ καθώς και στον ιατροφαρμακευτικό και τεχνολογικό εξοπλισμό για να προσφέρουν σωστά και αποτελεσματικά τις κατάλληλες βοήθειες σε αυτούς που την έχουν ανάγκη.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους στο Πανκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο που διοργανώνεται την Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη και ώρα 19: 00 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία από τους φορείς, τους συλλόγους και τα σωματεία του νομού μας να δώσουν ένα αγωνιστικό παρών γιατί η υγεία είναι υπόθεση όλων μας».

Οι φορείς που συμμετέχουν:
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ (ΜΕΛΟΣ ΟΓΕ)
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΕΚΛΙΖΑΣ (ΜΕΛΟΣ ΟΓΕ)
ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΑΜΑΣΙΟΥ (ΜΕΛΟΣ ΟΓΕ)
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΟΦΑΔΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΠΑΛΑΜΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΚΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΔΗΓΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΔΕΔΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΠΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΕΛΜΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΛΑΜΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΟΦΑΔΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ (ΕΟΑΣΚ)
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΠΕΛΟΥ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΟΥ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΤΑΡΑΓΚΑΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΟΥ ΙΚΟΝΙΟΥ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΛΑΜΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΣΚΙΝΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΥΚΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΦΑΝΩΝ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΑΕΕ(ΤΕΒΕ-ΤΑΕ-ΤΣΑ)
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΑΕΕ ΣΟΦΑΔΩΝ