Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ΠΟΕ-ΟΤΑ

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έξω από το Υπουργείο Παιδείας (Ανδρέα Παπανδρέου 37-Μαρούσι) και ακολούθως, στις 12:00 το μεσημέρι, Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών (Σταδίου 27-Αθήνα), την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017.
Σε ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ αναφέρεται «Η συνάντηση έγινε και τέθηκε από πλευράς της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. το αίτημα της ακύρωσης του προγράμματος που έχει σχεδιάσει και μεθοδεύει το Υπουργείο Παιδείας για κατάργηση των Σχολών Τ.Ε. Προσχολικής Αγωγής και την διετή υποχρεωτική ένταξη των παιδιών ηλικίας 4-6 ετών στα Νηπιαγωγεία. Ζητήματα που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην κατάργηση του Δημόσιου, Κοινωνικού και Παιδαγωγικού χαρακτήρα των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και στην καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων Παιδαγωγών.
Ο κ. Δημήτρης Μπαξεβανάκης άκουσε τα αιτήματα της Ομοσπονδίας και δεσμεύτηκε να τα μεταφέρει στον πολιτικό του Προϊστάμενο κ. Κώστα Γαβρόγλου μιας και δήλωσε αναρμόδιος. Οι εκπρόσωποι της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. τόνισαν ιδιαίτερα την δήλωση του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα για μη υποχρεωτική ένταξη των παιδιών 4-6 ετών στα Νηπιαγωγεία και τη δυνατότητα των γονέων να επιλέγουν την δομή που θα εγγράφουν τα παιδιά τους και σημείωσαν, πώς η όποια λύση θα πρέπει να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση.
«Δελτίο Τύπου» που εκδόθηκε αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας από το Υπουργείο Παιδείας που ουδεμία σχέση έχει με τα όσα ειπώθηκαν στην συνάντηση, αποδεικνύει πως για μία ακόμη φορά η πολιτική γραμμή του Υπουργείου Παιδείας διαμορφώνεται από Συμβούλους συντεχνιακής εκπροσώπησης τύπου «Μπαλατσούτα» και εκθέτει την ηγεσία του Υπουργείου.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. συναντήθηκε επίσης με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη μετά από Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας που έκαναν οι εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έξω από το Υπουργείο. Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και ο κ. Πάνος Σκουρλέτης απάντησε στα θέματα που τέθηκαν από την πλευρά της Ομοσπονδίας ως εξής:
1. Για την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) για το προσωπικό Ιδιωτικού Δικαίου ο κ. Πάνος Σκουρλέτης δεσμεύτηκε πως ξεκινάει άμεσα η διαδικασία με τον ορισμό εκπροσώπων των εμπλεκόμενων πλευρών προκειμένου να κλείσει αυτό το θέμα το συντομότερο δυνατόν.
2. Για την τακτοποίηση των εργαζομένων που προσλήφθηκαν από τους προσωρινούς πίνακες διαγωνισμών του Α.Σ.Ε.Π. και συνεχίζουν να εργάζονται για περισσότερα από επτά (7) έτη καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ο κ. Πάνος Σκουρλέτης αναγνώρισε πώς υπήρξε μία καθυστέρηση που οφείλεται στην μη έγκαιρη αποστολή των στοιχείων από μερίδα Δήμων και δεσμεύτηκε πώς θα προχωρήσει άμεσα η διαδικασία αποκατάστασής τους.
3. Για την έκδοση της προκήρυξης του διαγωνισμού που αφορά στην πρόσληψη Μόνιμου Προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. και το ξεκαθάρισμα των όρων και των προϋποθέσεων του διαγωνισμού, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης τόνισε πώς είναι στις πρώτες προτεραιότητες προκειμένου οι προσλήψεις να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Μάρτιο του 2018. Υποστήριξε ωστόσο, πώς υπάρχουν ακόμη ορισμένες εκκρεμότητες όσον αφορά την διεκπεραίωση του διαγωνισμού, με δεδομένο πως θα είναι μεγάλη συμμετοχή των υποψηφίων.
4. Για την άμεση καταβολή των αποδοχών-δεδουλευμένων στους συμβασιούχους  όπου ακόμη υπάρχουν φαινόμενα απλήρωτης εργασίας ζητήθηκε η παρέμβαση του κ. Πάνου Σκουρλέτη προκειμένου να πληρωθούν.
5. Ο κ. Πάνος Σκουρλέτης απαντώντας σε σχετικά αιτήματα της Ομοσπονδίας ανέφερε επίσης πώς θα κατατεθούν το επόμενο διάστημα δύο τροπολογίες από το Υπουργείο Εσωτερικών, η μία προκειμένου να αναπληρώνεται ο αριθμός στους πίνακες των διορισθέντων παλαιών διαγωνισμών του Α.Σ.Ε.Π. και η άλλη για την άρση της απαγόρευσης των Δ.Ε. Δημοτικών Αστυνομικών να μπορούν να αναλαμβάνουν χρέη Προϊσταμένου Τμήματος που οδηγεί στην καθαίρεση Προϊσταμένων Τμημάτων από τα καθήκοντά τους.
6. Τέθηκαν επίσης στον κ. Πάνο Σκουρλέτη τα θέματα της εφαρμογής της Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (E.Σ.Σ.Ε.) όσον αφορά στο ωράριο εργασίας για τις καθαρίστριες εσωτερικών χώρων, θέμα που πρέπει να ξεκαθαριστεί άμεσα καθώς και  της επιτάχυνσης της καταβολής του ΕΦΑΠΑΞ στους συνταξιούχους Δημοτικούς Υπαλλήλους.»