Στάση εργασίας υπαλλήλων φυλάξεων αρχαιοτήτων

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΘΕΜΑΤΑ

Σε τετράωρη στάση εργασίας προχωρούν οι υπάλληλοι της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) το Μ. Σάββατο 7 Απριλίου 2018, από την έναρξη της πρωινής βάρδια 08:00 έως 12:00.
Σε ανακοίνωση της ΠΕΥΦΑ αναφέρεται «Τα αιτήματά μας είναι:
1.  Η συνέχιση του Δημόσιου χαρακτήρα του ΤΑΠΑ και η απρόσκοπτη και τακτική καταβολή των εξαιρεσίμων και πέραν πενθημέρου των αρχαιοφυλάκων από αυτό.
2. Διεκδικούμε η 6η ημέρα εργασίας μας να υπολογίζεται και συνταξιοδοτικά αφού κανένα δημοσιονομικό κόστος δεν θα υπάρξει από μια τέτοια ρύθμιση.
3. Κανονιστικό πλαίσιο για τις παντός τύπου εκδηλώσεις εκτός ωραρίου που πραγματοποιούνται σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους, με αποτέλεσμα να χάνονται έσοδα για το κράτος και να μην αμείβονται οι εργαζόμενοι.
4. Ανάκληση της απόλυσης των 5 αρχαιοφυλάκων αορίστου χρόνου.
5. Άμεση πρόσληψη των 200 μονίμων αρχαιοφυλάκων μέσω ΑΣΕΠ, που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει τον Δεκέμβριο του 2016, με δέσμευση του, να έχουν προσληφθεί το πρώτο εξάμηνο του 2017. Οι ανάγκες στη φύλαξη είναι τεράστιες και υπάρχουν πολλά προβλήματα στην ασφάλεια και λειτουργία των Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων.
6. Η συνέχιση της λειτουργίας του Ταμείου Αλληλοβοηθείας και του κοινωνικού του έργου, προς όφελος των εργαζομένων.»
Από το υπουργείο Τουρισμού υπήρξε αντίδραση και η υπουργός Έλενα Κουντουρά δήλωσε «Οι κλειστοί αρχαιολογικοί χώροι και τα κλειστά μουσεία ειδικά σε μία ημέρα που το ωράριο λειτουργίας είναι ήδη περιορισμένο εν όψει της αργίας του Πάσχα δεν λύνουν προβλήματα, αντιθέτως τα πολλαπλασιάζουν.
Θα παρακαλούσα τους εκπροσώπους της ΠΕΦΥΑ να επανεξετάσουν τη στάση τους και να πρυτανεύσει η λογική, έτσι ώστε να μη δημιουργηθεί το παραμικρό πλήγμα στην εικόνα της χωράς στο εξωτερικό.
Όπως τουρισμός αποτελεί εθνική υπόθεση, έτσι και ο πολιτισμός και η ιστορία δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πεδίο αντιπαραθέσεων, γιατί είναι τα σημαντικότερα αγαθά της Ελλάδας.»