Σκακιστικό Πρωτάθλημα Στρατιωτικών Σχολών Ενόπλων Δυνάμεων – Σωμάτων Ασφαλείας

ΣΚΑΚΙ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά το Σκακιστικό Πρωτάθλημα των Στρατιωτικών Σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, το οποίο διεξήχθη το τριήμερο 27 έως 29 Μαρτίου 2018  στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, στον Πειραιά.
Η πολύ όμορφη εκδήλωση, που διοργανώθηκε από το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού των Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ) και τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), με τη συνεργασία της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (ΕΣΟ), φιλοξενήθηκε στην Αίθουσα Αναψυχής της Σχολής.
Συμμετείχαν σ’ αυτήν 44 αθλητές και 1 αθλήτρια από οκτώ (8) Σχολές : τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ), τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), τη Σχολή Ικάρων (ΣΙ), τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), τη Σχολή Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος (ΣΑΠΣ), τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ), τη Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΤΥΑ) και τη Σχολή  Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας (ΣΑΕΑ).
Το Πρωτάθλημα περιελάμβανε 9 γύρους, ενώ οι αγώνες έγιναν με κανονισμούς Γρήγορου Σκακιού (Rapid) και είχαν χρόνο σκέψης είκοσι (20) λεπτά για κάθε παίκτη για όλη τη παρτίδα, με προστιθέμενο χρόνο δέκα (10) δευτερολέπτων για κάθε κίνηση, αρχίζοντας από τη πρώτη κίνηση.
Πρωταθλητής, σημειώνοντας 8.5 βαθμούς στους 9 αγώνες του, αναδείχθηκε ο Ιωάννης Τετεπουλίδης, της Σχολής Ικάρων (ΣΙ).
Δεύτερος με 7.5 βαθμούς ήταν ο Αλέξανδρος Παπασημακόπουλος, της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), που είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα και τις τρεις προηγούμενες χρονιές.
Τρίτος με 7.5 βαθμούς επίσης αναδείχθηκε ο Αναστάσιος Παυλίδης της Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας (ΣΑΕΑ).
Στη τέταρτη θέση κατετάγη η Μαρία-Χριστίνα Κοντογιάννη της Σχολής Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος (ΣΑΠΣ) με 6.5 βαθμούς.
Στην Ομαδική βαθμολογία, που προέκυπτε από το άθροισμα των βαθμών των τριών (3) αθλητών με την υψηλότερη βαθμολογία της κάθε Σχολής, πρώτη αναδείχθηκε η Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας (ΣΑΕΑ) με 19 βαθμούς, δεύτερη ήταν η Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) με 18.5 βαθμούς και τρίτη ήταν η Σχολή Ικάρων (ΣΙ) με 18.5 βαθμούς  επίσης.
Στη τέταρτη θέση κατετάγη η Σχολή Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος (ΣΑΠΣ) με 18.5 βαθμούς κι αυτή.
Η σειρά των ομάδων στις θέσεις 2, 3 και 4 καθορίστηκε από τα κριτήρια ισοβαθμίας.
Στους τρεις (3) πρώτους νικητές της Ατομικής και τις Σχολές της Ομαδικής Βαθμολογίας απονεμήθηκαν χρυσά, αργυρά και χάλκινα μετάλλια, καθώς και τιμητικά διπλώματα.
Επικεφαλής Διαιτητής των αγώνων ήταν ο Τάκης Νικολόπουλος, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (ΕΣΟ), Διεθνής Διαιτητής Σκακιού και Πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας της Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας (FIDE)  και διαιτητές ήταν ο Διαιτητής FIDE  Γιώργος Πραματευτάκης και ο Ομοσπονδιακός Διαιτητής Σπύρος Νταλαμπίρας.
Στην τελετή λήξης παρευρέθηκαν και έκαναν τις απονομές ο Αρχιπλοίαρχος Ιωαν. Πάττας ΠΝ, Υποδιοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και ο Πλοίαρχος (Ο) Σπυρ. Ανδριόπουλος ΠΝ, Διευθυντής του Ανώτατου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ), ενώ παρευρέθηκαν επίσης ο Πλοίαρχος (Μ) Β. Βασιλογιαννακόπουλος ΠΝ, Διευθυντής Ναυτικής Εκπαίδευσης, ο Τχης (ΠΖ) Σωτηρ. Ανυφαντής, Επιτελής Τμήματος Αθλητισμού του ΑΣΑΕΔ, ο Πλωτάρχης (Ε) Δημ. Σουβαλτζής ΠΝ, Τμηματάρχης Αθλητισμού της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, ο Πλωτάρχης (Ε) Η. Δημητρόπουλος ΠΝ, οργανωτικός υπεύθυνος από τη Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, καθώς και εκπρόσωποι των άλλων Σχολών.
Πρέπει να αναφερθεί ότι στο Πρωτάθλημα συμμετείχαν πολλοί ισχυροί σκακιστές που ήταν αθλητές σκακιστικών συλλόγων, ο συναγωνισμός ήταν εξαιρετικός, ενώ στη διάρκεια των εννιά γύρων υπήρξαν πάρα πολλές συναρπαστικές παρτίδες, κυριάρχησε η ευγενής άμιλλα και το απόλυτο fair play μεταξύ των παικτών και οι συμμετέχοντες απόλαυσαν την κάθε στιγμή της εξαιρετικής διοργάνωσης.