Ραδιοφωνικά κύματα στήριξης γεωργίας

ΚΡΗΤΗ Περιφέρειες

Το μοναδικό βραβείο καλύτερης εργασίας φοιτητή (best student paper award) στο διεθνές συνέδριο IEEE International Conference on RFID Technology & Applications (RFID-TA) που διοργανώθηκε φέτος στην Βαρσοβία της Πολωνίας για την εργασία, έλαβε ο υποψήφιος διδάκτορας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιώργος Βουγιούκας.
Georgios Vougioukas and Aggelos Bletsas, «24μW 26m Range Batteryless Backscatter Sensors with FM Remodulation and Selection Diversity».
Η εργασία περιγράφει πώς οι ραδιοφωνικοί σταθμοί FM (που εκπέμπουν μουσική χιλιόμετρα μακριά) μπορούν να «φωτίσουν» πολύ χαμηλού κόστους και ενεργειακής κατανάλωσης ασύρματους αισθητήρες χωρίς μπαταρία, ώστε να διαβαστούν από οποιονδήποτε δέκτη FM (π.χ. σε κινητό). Οι αισθητήρες αξιοποιούν τεχνικές ανάκλασης ώστε πληροφορία να μεταφερθεί με έξυπνο και ενεργειακά φτηνό τρόπο πάνω στα υφιστάμενα σήματα από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Αξιοποιείται τεχνογνωσία αιχμής σε επικοινωνίες ανάκλασης/οπισθοσκέδασης που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια στο Πολυτεχνείο Κρήτης και έχουν επιδειχθεί εφαρμογές μέτρησης υγρασίας χώματος για την γεωργία.
Με λίγα λόγια, η εργασία δείχνει πώς η αγαπημένη μας μουσική από σταθμούς FM μπορεί να βοηθήσει την γεωργία!
Ο Γιώργος Βουγιούκας αποφοίτησε με άριστα από την Σχολή ΗΜΜΥ Πολυτεχνείου Κρήτης το 2016 και συνεχίζει στην ίδια Σχολή ως υποψήφιος διδάκτορας.
Το διεθνές συνέδριο ΙΕΕΕ RFID-TA είναι ετήσιο και αποτελεί ένα από τα δύο κύρια συνέδρια της Διεθνούς Ενώσεως Ηλεκτρολόγων / Ηλεκτρονικών Μηχανικών (Institute of Εlectrical & Εlectronics Εngineering  – IEEE)  και της επιστημονικής κοινότητας σε τεχνολογίες Radio Frequency Identification (RFID) και σχετικές εφαρμογές. Τα προηγούμενα έτη διοργανώθηκε στην Κίνα, στην Ιαπωνία, στην Φινλανδία κ.α.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail