Πυθία το ΔΝΤ

ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Την πρόθεσή της να προτείνει στο διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) την έγκριση (AIP) μιας νέας συμφωνίας stand-by για την Ελλάδα, εξέφρασε η διευθύνων σύμβουλος του Κριστίν Λαγκάρντ.
Συγκεκριμένα τόνισε «Έχουμε δει πρόσφατα σημαντική πρόοδο από την ελληνική κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις, από υποστηρικτική νομοθεσία από τη Βουλή των Ελλήνων. Έχουμε δει επίσης την πρόοδο για την ελάφρυνση του χρέους, αν και απαιτούνται περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με την έκταση και το είδος των μέτρων που πρέπει να παρέχονται από τους ευρωπαίους πιστωτές για την Ελλάδα.
Το AIP είναι μια διαδικασία που το ΔΝΤ έχει προβλέψει στο παρελθόν, όπου υπήρξε συμφωνία σχετικά με τις πολιτικές που θα διέπουν την στήριξη του ΔΝΤ, αλλά όπου δεν έχει ακόμα επιτευχθεί πλήρης συμφωνία μεταξύ των μελών και των πιστωτών της σε νέα χρηματοδότηση ή ανακούφιση χρέους. Στην περίπτωση της Ελλάδας, το AIP θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να υποστηρίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά τις πολιτικές, ενώ η απελευθέρωση των πόρων στο πλαίσιο της ρύθμισης του ΔΝΤ θα εξαρτάται από τους ευρωπαίους πιστωτές στην Ελλάδα προσφέροντας τις δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους αρκεί να έχει εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα του χρέους.
Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι το AIP υποστηρίζει μακροχρόνια αρχή του ΔΝΤ ότι οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα θα πρέπει να στηρίζεται σε «δύο πόδια», τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με την ελάφρυνση του χρέους. Με το AIP, η αποδέσμευση των κεφαλαίων του ΔΝΤ θα εξαρτάται από την εφαρμογή της πολιτικής και τη λήψη των διαβεβαιώσεων για ελάφρυνση του χρέους, έτσι ώστε το χρέος μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο.
Επιπλέον, η χρήση της διαδικασίας AIP θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να αξιοποιήσουν τόσο την μεταρρύθμιση και την ελάφρυνση του χρέους. Θα δώσει την εμπιστοσύνη προς τους πιστωτές για την εκταμίευση προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος τον Ιούλιο και θα δώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών σχετικά με τις προοπτικές για την ελληνική οικονομία.»