Πρόταση νομοσχεδίου Περιφερειακής Διακυβέρνησης

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΘΕΜΑΤΑ

Την πρόταση για νομοσχέδιο Περιφερειακής Διακυβέρνησης θα αποφασίσουν για ψήφιση τα μέλη της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) στο έκτακτο κοινό συνέδριό τους που θα πραγματοποιηθεί 18 – 19 Απριλίου 2018 στην Αθήνα.
Το προτεινόμενο νομοσχέδιο θεωρείται ιστορικής σημασίας και πιστεύουν ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να πάει σε περιφερειακή και αυτοδιοικητική διακυβέρνηση για να μπορεί κάθε πολίτης να αποφασίζει για τις τοπικές υποθέσεις.
Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός διευκρινίζει «στις 18 και 19 Απριλίου γίνεται ένα ιστορικό, μοναδικό συνέδριο στο οποίο οι περιφέρειες και οι δήμοι ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μιά δύσκολη στιγμή παρατεταμένης ύφεσης και κρίσης – κοινωνική, οικονομικής και δημοσιονομικής. Η Ελλάδα σύμφωνα και με έκθεση του ΟΟΣΑ τον Δεκέμβρη του 2016 παραμένει και μετά το πρόγραμμα «Καλλικράτης» μιά από τις ποιό συγκεντρωτικές από διοικητικής απόψεως, χώρες στον κόσμο, μαζί με την Χιλή, την Τουρκία, την Ιρλανδία και την Νέα Ζηλανδία. Αυτό βέβαια είναι παραβίαση της συνταγματικής υποχρέωσης του κράτους σύμφωνα με το άρθρο 102 παρ. 2 και 5 του Συντάγματος. Εμείς δεν επικεντρωνόμαστε στο εκλογικό σύστημα αλλά στην αποτελεσματική διοίκηση.»
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης δεν έχει ενημέρωση Περιφερειάρχες και Δημάρχους για τις νέες προτάσεις για αλλαγές στις Περιφέρειες και τους Δήμους.