Πρόγραμμα «Ένταξη και Ενδυνάμωση των Ρομά»

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση διαβούλευσης μεταξύ εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε, οργανώσεων Ρομά και κοινωνικών εταίρων, πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2018 στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υπό την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Θεανώ Φωτίου. Στη συνάντηση παραβρέθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ρ. Αντωνοπούλου, η Ειδική Γραμματέας Ρομά Κατερίνα Γιάντσιου καθώς και ο πρέσβης της Νορβηγίας Γιόρν Γκέλσταντ.
Συζητήθηκε το Πρόγραμμα «Ένταξη και Ενδυνάμωση των Ρομά» που συγχρηματοδοτείται από πόρους του ΕΟΧ και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με στόχο την ανάπτυξη οργανωμένων χώρων μετεγκατάστασης και τη δημιουργία ομάδας εμπειρογνωμόνων που θα υποστηρίζει φορείς και δικαιούχους που υλοποιούν παρεμβάσεις για την κοινωνική ένταξη των Ρομά.
Στο πλαίσιο του Μνημονίου Κατανόησης που έχει υπογραφεί μεταξύ των δότριων χωρών του ΕΟΧ (Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν) και του ελληνικού δημοσίου, προβλέπεται συνολική χρηματοδοτική ενίσχυση ύψους 7 εκ. ευρώ, εκ των οποίων 5 εκ. ευρώ προέρχονται από πόρους του ΕΟΧ και 2 εκ. από το εθνικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Κατά το σύντομο χαιρετισμό που απηύθηνε η κ. Φωτίου ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Στο πλαίσιο των Κέντρων Κοινότητας λειτουργούν Παραρτήματα Ρομά που συνδέονται κεντρικά με γεωπληροφοριακό σύστημα και μεταβιβάζουν όλη την πληροφορία στην Ειδική  Γραμματεία Ρομά, ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε τους 370 οικισμούς Ρομά σε όλη τη χώρα.
Διαχωρίσαμε τους οικισμούς σε τρείς κατηγορίες με βάση τις συνθήκες διαβίωσης. Στους 70 «κόκκινους» οικισμούς, δηλαδή εκεί όπου ο πληθυσμός ζει σε συνθήκες εξαθλίωσης, πραγματοποιούμε μεταστέγαση σε συγκροτήματα κοινωνικής κατοικίας με τη συμβολή ειδικής ομάδας αρχιτεκτόνων που έχουμε στο υπουργείο.
Συγχρόνως υλοποιούμε τα Πολύκεντρα, δηλαδή κέντρα κοντά σε σχολεία και οικισμούς Ρομά, που συμπεριλαμβάνουν δομές και υπηρεσίες που αφορούν στην ατομική και περιβαλλοντική  υγιεινή. Σε συνδυασμό με τα Παραρτήματα Ρομά, τα Πολύκεντρα θα παρέχουν ολιστικές υπηρεσίες, ειδικότερα στα παιδιά Ρομά  ώστε να μπορούν να ενταχθούν ομαλά στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Εξίσου σημαντική πολιτική πρωτοβουλία είναι το ΚΕΑ. Το ΚΕΑ όμως έχει και υποχρεώσεις. Συνδέουμε το ΚΕΑ με το My school, ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι ο πληθυσμός που είναι δικαιούχος του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης στέλνει το παιδί του σχολείο. Είναι κεντρική μας επιλογή το παιδί, κεντρική μας επιλογή η εκπαίδευση. Έχουμε παράλληλα ψηφίσει το νόμο της δωρεάν περίθαλψης για 2,5 εκατομμύρια συμπολιτών μας, για όσους βρίσκονται δηλαδή ανασφάλιστοι, όπου συμπεριλαμβάνεται η περίπτωση των Ρομά.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail