Προστασία πόλης Ρεθύμνου

ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΗΤΗ Περιφέρειες

Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Storm» εντάχθηκε και συμμετέχει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και το ΙΤΕ Κρήτης το οποίο στοχεύει στην προστασία των μνημείων. Ειδικότερα τα σημεία που βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των επιστημόνων στο ιστορικό κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου είναι η Κρήνη Rimondi, το παλιό σαπωνοποιείο της οδού Μοσχοβίτου, ο Φάρος του Ενετικού λιμανιού και το φρούριο Φορτέτσα.
Στο πλαίσιο του προγράμματος η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας υποδέχτηκαν στην πόλη τους εταίρους του προγράμματος STORM σε τριήμερη επιτελική συνάντηση.
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των 20 φορέων που υλοποιούν το πρόγραμμα, προερχόμενοι από επτά χώρες: Ελλάδα, Τουρκία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Πορτογαλία και Ιταλία.
Οι εταίροι ξεναγήθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου στη Φορτέτσα και την Παλιά Πόλη και είδαν στο χώρο τα ρωγμόμετρα που έχουν τοποθετηθεί από την Εφορεία σε τέσσερις θέσεις του φρουρίου, αλλά και τις θέσεις που παρακολουθούνται με ηλεκτρική τομογραφία (ERT).