Προεδρία Κρήτης δικτύου AREPO

ΚΡΗΤΗ Περιφέρειες

Την Προεδρία του δικτύου AREPO για την επόμενη τριετία αναλαμβάνει η Περιφέρεια Κρήτης, μετά τις αρχαιρεσίες που έγιναν στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του Δικτύου που πραγματοποιείται στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.
Το δίκτυο AREPO αποτελεί Ένωση Ευρωπαϊκών Περιφερειών και Ενώσεων Παραγωγών, με κύριο αντικείμενο την προώθηση και προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και των οργάνων της.
Στη γενική συνέλευση τους εκπροσώπους των Περιφερειών και Ενώσεων Παραγωγών AREPO καλωσόρισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος ευχαριστώντας τα μέλη του Δικτύου για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στη Περιφέρεια Κρήτης με την εκλογή της στην Προεδρία, ανέφερε, ότι, «η συμμετοχή μας στην AREPO, φέρει σημαντικά οφέλη για τους παραγωγούς του νησιού, καθώς μέσα από το δίκτυο της ένωσης ενισχύεται η ταυτότητα και η εξωστρέφεια των τοπικών μας προϊόντων».
Στόχοι της ένωσης AREPO είναι η προώθηση, η προάσπιση και η προστασία, τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών, των ευρωπαϊκών περιοχών που εμπλέκονται στην παραγωγή των προϊόντων γεωγραφικής Ένδειξης.
Προώθηση, σημαίνει την άμεση υποβολή τεκμηριωμένων προτάσεων, παρεμβάσεων, τροποποιήσεων, παρατηρήσεων προς τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε και στους συμμετέχοντες στο Ευρωκοινοβούλιο και τις Ευρωπαϊκές Επιτροπές, ενημερώνοντας τους για ζητήματα που απασχολεί την ένωση δίκτυο και τα μέλη της ένωσης (περιφέρειες, παραγωγούς), που εμπλέκονται στην παραγωγή των Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΟΠ,ΠΓΕ,ΕΠΙΠ).
Προστασία, σημαίνει την ενεργοποίηση μηχανισμών οι οποίοι συμβάλλουν στη διάκριση των Προϊόντων με Γεωγραφικές Ενδείξεις, από τα υπόλοιπα σήματα που είναι διάσπαρτα σ’ όλες τις περιφέρειες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και εκτός. Επομένως προστασία σημαίνει και διάχυση των τριών σημάτων που χαρακτηρίζουν τα προϊόντα ποιότητας στους καταναλωτές.
Τα σήματα που αντιπροσωπεύουν σήμερα τα προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης:
Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ)
Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)
Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (ΕΠΙΠ)
Ειδικότερα η Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζει να επιδεικνύει μια δυναμική παρουσία στον τομέα των Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΓΕ), έχοντας σήμερα πιστοποιήσει συνολικά 32 προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ (19 προϊόντα τροφίμων, 12 κρασιά και ένα αλκοολούχο ποτό, την Τσικουδιά Κρήτης, ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια πιστοποίησης νέων προϊόντων ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα τους και την προστασία του εισοδήματος των κρητικών παραγωγών. Το 20ο προϊόν αφορά το πευκοθυμαρόμελο Κρήτης το οποίο δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ στις 6/4/2017.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από 1/1/2016 έχουν υποβληθεί 220 αιτήματα για κατοχύρωση ΓΕ, από τα οποία η Ελλάδα έχει υποβάλλει αίτηση για πέντε:
1.Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης.
2.Αγκινάρα Ιρίων Αργολίδας.
3.Μελεκούνι Ρόδου.
4.Φάβα Φενεού Κορινθίας.
5.Σταφίδα Σουλτανίνας Κρήτης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail