«Περίπατος» στην Τέχνη

ΚΡΗΤΗ Περιφέρειες

Ο Δήμος Πλατανιά και ο Πολιτιστικός σύλλογος Βατολάκου πραγματοποιούν για δεύτερη χρονιά το φεστιβάλ «Περίπατος στην Τέχνη», το τριήμερο 24, 25 και 26 Αυγούστου στο Βατόλακο, στη Δ.Ε. Μουσούρων, μετά την πετυχημένη διοργάνωση πέρυσι από το τοπικό πολιτιστικό σύλλογο.
Σαράντα συμμετοχές και πάνω από εβδομήντα καλλιτέχνες συγκεντρώνει φέτος ο «Περίπατος στην Τέχνη», στο Βαλσαμιώτη.
Το όμορφο και καταπράσινο μονοπάτι του Βαλσαμιώτη ποταμού, θα μετατραπεί για τρεις ημέρες όχι απλά σε μια όαση δροσιάς, αλλά σε μια όαση πολιτισμού φιλοξενώντας καλλιτέχνες που ασχολούνται με τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, την ξυλογλυπτική, την υφαντική, το κολάζ, την αγιογραφία, την αγγειοπλαστική και πηλοπλαστική, τη μουσική, την καλαθοπλεκτική…..
Ο «Περίπατος στην Τέχνη» οργανώθηκε πέρυσι πρώτη χρονιά, ήταν τέτοια η επιτυχία και ανταπόκριση, που οι διοργανωτές του θέτουν τα θεμέλια ώστε να γίνει θεσμός για την περιοχή.
Στόχος είναι να αξιοποιηθεί το καταπράσινο μονοπάτι του Βαλσαμιώτη, όχι απλά για φυσιολατρικές διαδρομές, αλλά και για να προβάλλουν τη δουλειά τους ντόπιοι και ξένοι καλλιτέχνες.
Η δράση δεν έχει μόνο εκθεσιακό χαρακτήρα, καθώς οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες δεν θα παρουσιάζουν μόνο δείγματα της δουλειάς τους, αλλά θα δημιουργούν επί τόπου, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν από κοντά να δουν πως ένα έργο τέχνης, μπορεί να φιλοτεχνηθεί με φαντασία και δεξιοτεχνία.
Η δράση δεν έχει μόνο εκθεσιακό χαρακτήρα, καθώς οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες δεν θα παρουσιάζουν μόνο δείγματα της δουλειάς τους, αλλά θα δημιουργούν επί τόπου, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν από κοντά να δουν πως ένα έργο τέχνης, μπορεί να φιλοτεχνηθεί με φαντασία και δεξιοτεχνία.
Ο Βατόλακκος είναι ένα χωριό όπου μπορεί να βρει κανείς αρκετούς ανθρώπους με δημιουργικό ταλέντο, ανθρώπους που με μεράκι, ζωγραφίζουν, ασχολούνται με την γλυπτική και την ξυλογλυπτική, το πλέξιμο καλαθιών, την υφαντουργία, την κατασκευή παραδοσιακών μαχαιριών, και άλλες τέχνες.
Όλοι αυτοί αναζητούσαν εδώ και χρόνια τρόπους να αναδείξουν αυτό το δημιουργικό τους ταλέντο. Η ευκαιρία τους δόθηκε μέσα από τον «Περίπατο στην Τέχνη», που τελικά ξεπέρασε τα όρια του Βατόλακκου κι έγινε πόλος έλξης για καλλιτέχνες από ολόκληρη την Κρήτη και το εξωτερικό.
Ο Δήμος Πλατανιά και ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Βατόλακκου «Η Αναγέννηση», έχουν αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια, κυρίως όμως την έχει αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία κι αυτό είναι που μπορεί να την κάνει να ανοίξει τα φτερά της και να αναδειχθεί ως ένα σπουδαίο πολιτιστικό δρώμενο.
Το μονοπάτι του Βαλσαμιωτη, όπου πραγματοποιείται αυτό το φεστιβάλ τέχνης έχει μήκος περίπου ένα χιλιόμετρο, είναι εύκολα προσβάσιμο, διαθέτει φωτισμό το βράδυ αλλά κυρίως προσφέρει αυτή την επαφή του καλλιτέχνη με τη φύση, που μπορεί να τον εμπνεύσει και να αναδείξει καλύτερα τη δουλειά του.
Ταυτόχρονα δίνει μια καλή ευκαιρία στον επισκέπτη να θαυμάσει το εξαιρετικό αυτό τοπίο αλλά και να χαρεί την επαφή με διαφορετικά είδη τέχνης και τους δημιουργούς της.
Παράλληλα με τα πολιτιστικά δρώμενα στο χώρο του μονοπατιού θα λειτουργεί όλο το τριήμερο παραδοσιακό καφενείο στο οποίο μετά τις 9:00μμ, θα οργανώνονται ρεμπέτικες βραδιές.