Πανελλήνιοι Διαγωνισμοί Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Περιφέρειες

Το 7ο  Γενικό Ενιαίο Λύκειο Τρικάλων κατέκτησε την πρώτη θέση  και η Ομάδα του Εργαστηρίου Ρομποτικής του Αναπτυξιακού Κέντρου Θεσσαλίας (Α.ΚΕ.Θ.) τη 2η θέση στην κατηγορία του Γυμνασίου, στους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής .
Η πρόκληση του 1ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, που φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ) το περασμένο Σάββατο 18 Μαρτίου, ήταν η «Πράσινη ενέργεια και επιχειρηματικότητα». Στόχος, δε, του Διαγωνισμού ήταν να δώσει την ευκαιρία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς σχολείων της χώρας να αναπτύξουν το ταλέντο, τη φαντασία και τις τεχνολογικές και επιστημονικές τους δεξιότητες, εφαρμόζοντας και κατασκευάζοντας μια ολοκληρωμένη ρομποτική κατασκευή (μοντέλο), με προσομοίωση στο θέμα του Διαγωνισμού. Το έργο (project) της κάθε Ομάδας έπρεπε να παρουσιάζει ένα ρομποτικό σύστημα-αυτοματισμό το οποίο λειτουργεί από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) ή βοηθά στην παραγωγή ενέργειας από τις Α.Π.Ε. Κατά τη διάρκεια, μάλιστα, της παρουσίασης οι Ομάδες έπρεπε να παρουσιάσουν τον ουσιαστικό λόγο για τον οποίο το project είναι σημαντικό, όπως επίσης να δίνονται με ακρίβεια τα σημεία καινοτομίας του. Παράλληλα, δε, έπρεπε να δημιουργήσουν μία εικονική επιχείρηση για την προώθηση του συγκεκριμένου προϊόντος.
Η Ομάδα Ρομποτικής του 7ου ΓΕΛ Τρικάλων κατασκεύασε μία ρομποτική κατασκευή η οποία κινούνταν εξ’ ολοκλήρου με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με χρήση αποκλειστικά της ανίχνευσης καλλιεργειών και συγκεκριμένα δένδρων ελιάς, παρέχοντας σ’ αυτά την κατάλληλη δοσολογία υγρού σιδήρου για την ενίσχυσή τους ή οποιουδήποτε άλλου υγρού σκευάσματος. Το συγκεκριμένο ρομπότ, κινούμενο στο εικονικό χωράφι, έχει τη δυνατότητα μετάδοσης ζωντανής εικόνας και τη μετάδοση σε πραγματικό χρόνο των δεδομένων που επικρατούν εκείνη τη στιγμή στο χωράφι, όπως θερμοκρασία, πίεση και υγρασία. Η εικονική επιχείρηση που δημιούργησαν οι μαθητές έφερε την ονομασία FarGRobS (Farming with Green Robotics System) ολοκληρώνοντας την αποστολή τους με συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο για την επιχείρηση.