Παγκόσμιο Σύμβολο Θυσίας Μεσολόγγι

ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΘΕΜΑΤΑ Περιφέρειες

Η 191η Επέτειος της Ηρωικής Εξόδου της Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων του Μεσολογγίου τιμήθηκε με συγκίνηση και μεγαλοπρέπεια.
Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος τελέσθηκαν ο Όρθρος και η αρχιερατική θεία λειτουργία ενώ η επίσημη Δοξολογία έγινε παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας  Προκόπη  Παυλοπούλου, για να  ξεκινήσει  η Λιτανευτική Πομπή.
Επίσης πλήθος κόσμου βρέθηκε όμως στο Μεσολόγγι και το βράδυ του Σαββάτου στην Αναπαράσταση της Ανατίναξης της πυριτιδαποθήκης από το Δημογέροντα Χρήστο Καψάλη ως η ύστατη πράξη αντίστασης, όταν κυκλώθηκε από τον εχθρό η αποθήκη με τα γυναικόπαιδα, δείγμα τρανό της αυτοθυσίας των Εξοδιτών.
Τιμητική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Εορτών Εξόδου  αφιερωμένη στην αδελφοποιημένη Κοινότητα Σαμαρίνας του Δήμου Γρεβενών και περιλάμβανε μεταξύ άλλων έκθεση έργων Αγιογράφων.
Ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος μίλησε για «….τα ειλικρινή αισθήματα εκτίμησης, τον κοινό αγώνα τους και φωτεινό παράδειγμα αδελφοσύνης και αλληλεγγύης. Οι Σαμαριναίοι της Φρουράς των Μακεδόνων πολέμησαν γενναία, σε έναν τόπο μακριά από το δικό τους. Συνέτρεξαν με όλες τους τις δυνάμεις τους πολιορκημένους του Μεσολογγίου. Η λευτεριά, δεν δέχεται χωροταξικές οριοθετήσεις. Ήταν αξίωση όλων των Ελλήνων, πυρώνοντας το φρόνημα των αγωνιστών και οδηγώντας τα βήματά τους σ έναν αγώνα όντας άνισο αλλά όχι μάταιο. Κι όταν η ώρα ζύγωσε, ο θάνατος ήταν αυτός που νικήθηκε. Οι ψυχές των αγωνιστών μας παρέμειναν ελεύθερες και λυτρωμένες να πορεύονται μαζί στην αιώνια δόξα…».
Χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι του Δήμου Γρεβενών ενώ ήταν παρών  πρώην Δήμαρχοι του Μεσολογγίου και Μόρφου.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail