Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Σητείας

ΚΡΗΤΗ Περιφέρειες

«Τα σπήλαια και τα υπόγεια ποτάμια του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO της Σητείας», θα είναι το θέμα εκδήλωσης που διοργανώνεται σήμερα Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, στις 7.30 μ.μ., στο Πολυκέντρο του Δήμου Σητείας.
Το σπήλαιο Πάνω Περιστεράς στο Καρύδι, είναι ένα από τα πολλά υπόγεια ποτάμια που βρίσκονται στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO της Σητείας. Ένα από τα μεγαλύτερα υπόγεια ποτάμια της Ελλάδας με μήκος που μέχρι σήμερα έχει χαρτογραφηθεί για πάνω από 7.000 μέτρα. Σπήλαιο με πολλά σιφόνια (πηγάδια) με νερό κάνουν την εξερεύνηση του δύσκολη και επικίνδυνη και μόνο με την χρήση σπηλαιοκαταδυτικού εξοπλισμού.
Για πάνω από 20 χρόνια η Γαλλική Σπηλαιολογική ομάδα του Jean luc, επισκέπτεται την περιοχή σε δύσκολες συνθήκες διαβίωσης τα πρώτα χρόνια, λόγο ελλείψεις στοιχειωδών υποδομών, ερευνά και χαρτογραφεί το σπήλαιο αλλά και άλλα από τα εκατοντάδες που βρίσκονται στη περιοχή. Η στήριξη των κατοίκων του Καρυδίου και αργότερα του Δήμου Ιτάνου και Σητείας, η πολύτιμη βοήθεια του Σπηλαιολογικού Ομίλου Κρήτης και του Φυσιολατρικού Ορειβατικού Συλλόγου Σητείας έχουν συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια και του ριψοκίνδυνου εγχειρήματος του Jean luc.
Σήμερα όσοι βρεθούν στο Πολύκεντρο του Δήμου Σητείας, θα έχουν την ευκαιρία για πρώτη φορά να έχουν μια πλήρη ενημέρωση για την δουλειά που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια, για την γεωλογική διαμόρφωση του σπηλαίου και μια γενική ενημέρωση και συζήτηση για τα σπήλαια του Γεωπάρκου της Σητείας.
Ομιλητές:
Jean Luc – Πασπαλιάρης Νίκος / Σπηλαιολόγοι
«Το Σπήλαιο Πάνω Περιστεράς στο Καρύδι και η 20ετή έρευνα από την αποστολή της Γαλλικής σπηλαιολογικής ομάδας Jean Luc»
Γιάννης Δασκαλάκης / Πρόεδρος Ορειβατικού Φυσιολατρικού Συλλόγου Σητείας
Θα ακολουθήσει προβολή video και φωτογραφιών από το σπήλαιο Πάνω Περιστερά.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail