Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΘΕΜΑΤΑ

«Η γνήσια δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. Ως πρώην δημοσιογράφος, γνωρίζω ότι είναι σε θέση να εργαστεί κανείς ανεξάρτητα. Χωρίς αυτή την ελευθερία δεν μπορεί να υπάρξει πολιτικός έλεγχος, διαφάνεια, καταπολέμηση της διαφθοράς, χρηστή διακυβέρνηση, ελευθερία λήψης αποφάσεων» επισήμανε λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Antonio Tajani.
Ακόμη διευκρίνισε «Στην άμεση γειτνίαση μας, η Τουρκία φέρεται να έγινε η «μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου για το επάγγελμα των ΜΜΕ». Σύμφωνα με το Κέντρο για την Ελευθερία της Στοκχόλμης περίπου διακόσιες δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν και εκατόν πενήντα μέσα μαζικής ενημέρωσης έκλεισαν μετά το περσινό πραξικόπημα.
Πολλοί δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή και καταπιεστούν στην Κίνα, τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα υπερασπίζεται πάντα αυτές τις εκθέτοντας αδικίες, καταδικάζοντας κάθε προσπάθεια λογοκρισίας δημοσιογράφων!
Επομένως, για άλλη μια φορά, ζητώ την άμεση απελευθέρωση όχι μόνο του Γερμανού Τούρκου δημοσιογράφου Deniz Yücsel, αλλά όλων εκείνων που αδίκως κρατούνται σε όλο τον κόσμο για να κάνουν τις δουλειές τους.
Όταν εξετάζουμε την ελευθερία του Τύπου, πρέπει επίσης να εξετάσουμε το Διαδίκτυο. Είναι μια πηγή γνώσης τόσο πολύ όσο αποτελεί πηγή ανησυχίας. Σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι έχουν τα νέα τους από τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης. Αυτό έχει καταστήσει πάρα πολύ εύκολη τη διάδοση ψεύτικων ειδήσεων. Υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες για την παραπληροφόρηση και την ομιλία του μίσους, που χρησιμοποιούνται για την προώθηση της ριζοσπαστικοποίησης και του φονταμενταλισμού, ιδίως μεταξύ των νέων.
Μαζί με δημοσιογράφους, που δεσμεύονται από δεοντολογικές κατευθυντήριες γραμμές, πρέπει να προωθήσουμε μια μεγαλύτερη υπευθυνότητα των διαδικτυακών πλατφορμών.
Σήμερα, πρέπει να θυμόμαστε και να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όλους τους δημοσιογράφους που έχουν πεθάνει ή έχουν φυλακιστεί για τη δέσμευσή τους να παρέχουν στους πολίτες γεγονότα.
Η ελευθερία τους είναι το κλειδί για να γίνει ο κόσμος μια καλύτερη θέση. Σήμερα θέλω να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι σε αυτόν τον αγώνα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι πάντα στο πλευρό σας.»